Jom Follow sayer.....:)

Cari Blog Ini

Nuffnang

Sabtu, 31 Mac 2012

Last Minute Masuk Bloglist....

Salam kengkawan....

Dah last2 minit baru sebuk nak masuk bloglist diariummi... :) tak tahulah di terima ker tidak.. masuk jer laa.... tunggu jer kalaulah diterima... :) Hari nie.. sempat jugak BW  ke blog2 yang terlalu banyak di alam maya nie... rasa cam nak follow jer semuanya... rupa2ya baru dapat tahu  yang kita nie boleh follow bllog hanya maximum 300 blog ajer... ohh gitu rupa nya... 
 
Nak enter banyak peraduan.. tapi dahlah akak nie bukan orang ada masa nak BW selalu.. nie bila anak2 buat aktiviti sendiri...ada yang beradu .. ada yang asyik dengan mainan diorang.. dan inilah masa untuk akak jalan2 kat blog kengkawan lain... follow sana sini..  Pastu biasanya blog2 yang akak follow rajin sungguh update.. tu yang tabik spring tu... hebat sungguh blogger2 malaya nie.. :)

Agaknya bila lah akak akan jadi blogger tegar nie... cam seronok jer... tengah angan2 nak dapatkan mood dan idea... camna diorang boleh update blog dekat 2 hingga 3 kali satu hari.. akak nie nak update blog seminggu sekali pun payah... jenuh mencari masa selit2 sana sini untuk update blog...

Amacam .. nak cabar diri mulai hari ini nak cuba update blog at least sekali dalam masa 2 hari.. agak2nya boleh tak?... :)  Good Luck Izan... hihihihihihi...




April.. Dapat Gaji Baru.. :)

Kepada kakitangan kerajaan dan kawasan2 sewaktunya mesti seronok kan.. sebab April nie.. kenaikan ke tangga gaji baru akan dibayar... dan mesti kita terkira2 kan berapalah yang akan kita dapat kan...sikit atau banyak .. kesyukuran tetap di panjatkan ke hadrat Allah S.W.T.

Ok .. masa BW kat blog kawan2.. jumpa ngn lama web nie...

Boleh kira gaji baru anda...GAJI BARU 2012

Jumaat, 30 Mac 2012

4 Jer Ker?..... :(

Emmm... 4 orang jer... alamak sedisnya... orang sebuk kot.. dan memang tak popular.. sedar2 jelah... hihihihi.. lagipun tujuan buat blog nie... untuk meluahkan perasaan.. berkongsi perasaan... bercerita pasal anak2... melegakan tension... dan menambah kenalan... 


Sambil2 tu jalan2 kat blog kawan2 dan fahami orang lain.. yang manusia nie tak serupa.. kadang2 nama sama tapi pendapat berbeza... kadang2 perkara yang sama tapi pendapat pulak tak sama... masing2 ada idea sendiri.. ada jalan hidup sendiri....ada pendapat sendiri.. ada kesah dan cerita sendiri... dengan blog kita boleh mengenali manusia... 
Ada orang yang tidak mampu mengeluarkan kata2 tapi sangat berani menulis.. sangat berani berkongsi perasaan yang luar biasa.. sehingga ada yang kita sendiri rasa kagum... emmm..

Tak kisahlah kalau orang tak nak baca blog kita.. sudah pasti ada juga seorang dua yang akan singgah sekadar menjamu mata.. terima kasih lah diucapkan (bukan raih simpati tau.. tapi benar2 ikhlas... )...

:)... oklah.. kali nie sekadar berkongsi perasaan dan cerita sendiri....


"bila beduk di ketuk... maka berbunyilah ia..."



Khamis, 29 Mac 2012

Jom Pergi Pesta Buku

Waaaahhhh.. best nyer.. dulu masa kecik2.. aruah abah selalu bawak kami adik beradik gi pesta buku.. apalagi masa tu lah akak akan memilih buku2 cerita kesukaan akak untuk dibaca.. Insya Allah aruah abah tak pernah lokek nak belikan buku kat anak2 dia... dan aruah abahlah yang banyak memupuk minat membaca kat akak nie.. Syukran Abah...


Camnak bawak anak2 gi jer nanti.. kalu ada masa laa... al maklumlah Encik Bos adalah orang yang sangat sebuk..hihihihihihi..oklah ..jom kawan2 kita gi Pesta Buku...


Selasa, 27 Mac 2012

Itu Tanda Sihat...

Salam kengkawan...

Tanda sihat?.. sebenarnya kesah nie dah lama .. tapi teringat pulak nak story kat korang sumer..  Camnie.. pasal anak dare akak  si Aini.. satu hari tu masa amik dia n adik dia dari taska.. masa tu dalam kereta laa.. akak tengah drive.. tetiba terdengar satu bunyi yang korang sumer biasa dengar.. hihihihi.. apa lagi... akak pun tegur laa.. "eeee... adik .. bunyi aper tu?...".. pastu si tecit tu tersipu2 laa malu.. rupanya adik dah melepaskan gas dengan jayanya... akak pun tergelaklah dalam keta tu sambil bukak cermin... bau tuuu... BUSYUK broooo....

Sebab akak dah gelakkan dia ...  si tecit tu malu kot (tak baik tul ibu dia nie... hihihihihi)...tetiba airmata pun bercucuranlaaa... tetiba (tetiba lagi... ).. si kakak memujuk adik dia.. "tak per laa dik... janganlah nangis...kalau adik kentut.. itu sihat tau..." sambil usap2 kepala adik tecit dia tu... yang akak nie.. cam terkesimalah pulak dengar anak dara tu pujuk adik dia dengar ayat power camtu... 

pastu akak tanya dia balik.."ye ke kak.. kalau kentut, kita sihat".. dia pun jawap.. "betulllah bu... cikgu akak kata kalau kita kentut.. itu maknanya sihat..tak baik ibu gelakkan adik..".. hahahahahaha.. padan muka ibu kena tegur ngn anak sendiri.. ibu senyum jer...

dengar tu kengkawan... kalau buang angin tu maknanya sihat tau... :)

Ini ada sedikit fakta tentang kentut.. hihihihi..

Gas ini datangnya dari beberapa punca: udara yang dihirup, udara yang meresap ke perut dari darah, gas yang terhasil dari reaksi kimia dalam perut dan gas yang dihasilkan oleh bakteria yang tinggal dalam perut.
 Bau kentut yang terdiri dari sejumlah campuran gas hidrogen sulfida dan mercaptan. Lebih banyak pengambilan diet yang terdiri daripada sulfur, lebih banyak sulfida dan mercaptans akan dihasilkan oleh bakteria dalam perut dan lebih busuk bau kentut. Contoh: telur rebus. Kekacang akan menghasilkan kentut kurang busuk tetapi dalam jumlah yang besar.Secara puratanya, seseorang boleh menghasilkan setengah liter gas kentut sehari yang dibahagikan kepada lebih kurang empat belas kentut sehari. Walaupun agak sukar untuk menyukat isipadu kentut yang dihasilkan, mengira bilangan kentut dalam sehari adalah lebih mudah.Kentut tersebar bergantung kepada faktor atmosfera seperti kelembapan, suhu, kelajuan angin dan arahnya, berat molekul kentut itu dan jarak antara pengeluar dan penerima. Jika tidak dikesan dalam tempoh beberapa saat, ianya akan hilang ke persekitaran. Namun ianya terkecuali jika perlepasan dilakukan dalam ruang yang kecil dan tertutup seperti di dalam lif, kereta atau bilik yang kecil. Tempat-tempat ini menghalang penyerapan ke persekitaran dan akan kekal berbau untuk tempoh yang agak lama sehingga diserap oleh dinding-dinding. Kenapa ada sela masa 13-20 saat antara pelepasan dan pengesanan bau oleh hidung? Sebenarnya kentut berbau semenjak ianya keluar lagi, tetapi mengambil masa beberapa ketika untuk dihidu oleh pengentut itu sendiri. Jika kentut boleh bergerak dengan kelajuan bunyi, maka kita boleh bau pada masa yang sama kita kentut.
Dan semua manusia akan mengalami proses kentut ini.. tak kira rupa, pangkat, keturunan dan kehebatan..semuanya akan kentut..




Ahad, 25 Mac 2012

Bila Saat Diperlukan..

Assalamualaikum kengkawan ku...

Dah lama rasanya akak tak update blog nie... sebuk sikit sejak akhir2 nie... meluangkan masa bersama2 orang yang di sayangi dan menyanyangi kita... ada masa kita amat diperlukan berada di sisi mereka.. jadi apalah salahnya kita bersama mereka... mungkin satu hari nanti kita pula memerlukan mereka...

3 hari ni akak berulang alik ke hospital... penat rasanya badan nie... tapi bila dapat tahu segalanya dah ok.. akak sangat rasa bersyukur...

Dalam tempuh berteka teki nie memang sangat saspen.. tapi bila doktor mengesahkan everything is ok... akak sangat bersyukur....

Menjadi seorang perempuan memang bukan mudah.. sebagai anak sulung ..dgn ketiadaan adik beradik lelaki... bnyak keputusan yg perlu dibuat sendiri.. perlu difikirkan sendiri.. kadang2... kita terpaksa berperang antara emosi dan tanggungjawab... bila mak dah ketiadaan abah.. banyak bende yang jatuh ke bahu ini..namun akak redha kerana mungkin itu satu jln untuk mendapat keberkatanNya...dan akak sangat bersyukur kerana dikurniakan seorang suami yang sangat memahami.  Syukur lagi ya Allah...

Menjadi seorang ibu pula.. dgn anak2 yang semakin membesar .. adalah satu cabaran yang hebat.. bagaimana untuk berhadapan dengan cabaran ini... semoga Allah s.w.t. memberi akak kekuatan itu...

Menjadi seorang isteri kepada seorang suami yang sangat bertanggungjawab terhadap ibu dan ayahnya juga .. memerlukan suatu pengorbanan hati dan perasaan seorang isteri... bagaimana kita mahu melepaskan bila saat dia diperlukan oleh ibu dan ayahnya...bukan mudah sebenarnya... namun setiap kebiasaan itu dimulakan dengan permulaan yang agak sukar.. lama2 ikhlas itu akan tiba dengan sendirinya...

Bukan mudah untuk melakukan semua itu... perlu kuat dan tabah ...dugaan pula datang kadang kala tanpa mengira waktu dan ketika... semuanya adalah perancangan dariNya..kita sebagai manusia... kena selalu bersedia... jangan beranggapan.. dugaan yang datang pada orang lain .. kita tak akan hadapinya.. semua itu kuasaNya juga..

"ikhlas itu sabar... :) "

Published with Blogger-droid v2.0.4



Rabu, 21 Mac 2012

Masalah ker ni?

Ada masa bila kita diterjah dengan pelbagai dugaan dalam satu masa.. kita akan kalut.. mana satu yang perlu disetlekan dahulu.. pernah juga terlintas di fikiran.. "jahat sangat ker aku nie sampai Allah duga aku macam2 peristiwa...".. kena muhasabah diri...emmm

Is it true?
sedih, pilu, kesal.. macam2 perasaan timbul... boleh ker kita buat tak tahu jer dengan apa yang berlaku atau kita memang perlu ambil berat dan fikirkan dengan serius... bagaimana nak settlekan masalah.. atau bagaimana nak hilangkan diri dari masalah.  Ada orang .. larikan diri dari masalah.. ada juga orang yang terlalu serius memikirkan masalah sehinggakan menimbulkan masalah lain dalam dirinya.  kita jadi keliru...

Orang juga selalu kata.. masalah datang dan pergi... tapi ada juga masalah yang datang bertubi2.. sampai tak sempat bernafas dengan normal pun...  kita bukan mencari masalah.. tapi masalah itu datang menyinggahi kita.. mesti seronokkan hidup kalau tidak ada masalah... tapi  adeker.. manusia hidup tanpa masalah...

ada orang pula tidak pernah peduli dengan masalah yang datang.. pada dia itu sumer kecil.. pada dia lantaklah apa nak berlaku.. janji aku masih hidup dan bernafas... seronok juga tengok orang camni.. relaks jer tak fikir apa2.. hidup masih diteruskan..tapi.. perlu ker kita jadi begitu.. atau kita sebenarnya memang  begitu...

Selagi hidup masalah atau sebenarnya DUGAAN.. akan terus menyinggahi kita.. selagi kita masih bernafas.. itu adalah rutin harian yang akan berlaku.. cuma setakat mana dan sehebat mana masalah itu bergantung kepada hebatnya manusia itu di sisi Allah.. bukan mudah untuk ke Syurga.. 

Kita perlu berharap.. agar hati kita tidak tersimpang ke tempat yang salah .. tindakan kita tidak tersesat.. perbuatan kita tidak terlanjur.. demi untuk menyelesaikan masalah yang datang... Serahkan segalanya pada Nya.  Tapi untuk sampai ke tahap itu bukan perkara mudah.. perlu yakin dan penuh dengan kesungguhan... Oleh itu marilah kita menjadi manusia yang berSyukur...


"Seseorang yang beriman akan benar2 menyedari bahawa segala sesuatu yang wujud di dunia ini tidak ada satu pun yang terjadi tanpa izinNya. Sehelai daun pun tidak akan gugur melainkan hanya dengan izin Allah. Keimanan mereka benar2 menyaksikan bahawa segala sesuatu hanya bergantung kepada al Samad; Allah sebagai tempat bergantung..kepada Dia jugalah tempat meminta pertolongan.."




Isnin, 19 Mac 2012

Sekejap sungguh masa berlalu...

Diam2 dah 3 bulan berlalu untuk tahun 2012 nie.. rasa sangat cepat.. ,macam baru jer wish 2012 kan...tinggal lagi 9 bulan untuk di lalui... Dulu masa Tun Dr. Mahathir.. announce wawasan 2020.. akak kecik lagi.. rasa cam tak jumpa jer tahun 2020 tu... tapi rupa2nya tinggal lagi 8 tahun jer.. tak lama tu...tapi tak tahulah boleh sempat jumpa atau tak ... tapi andainya umur panjang... masa tu akak dah 48 tahun gitu.. hihihi.. ntah macam mana ruperlah agaknya.. :)


sambil2 tu meh ler klik iklan sat... : ).. TQ

Mak akak pun sekarang dah 63 tahun... masa tu nanti umurnya 71 tahun.. mak aiii...larat lagi ker mak.. hihihihi.. samer2lah kita kalu umur kita panjang... anak2 lak ada yang 19, 17,14 n 11 tahun... camana lah rupa diorang agaknya... 

Itu lah.. sajer jer mengenang2 dan terkenang2.. kalaulah aruah abah masih ada.. camana lah pulak keadaannya.. :)... tapi semua itu tk mungkin berlaku.. dah 11 tahun dah abah pergi meninggalkan kami sumer... al fatihah .. 

"Berpesan-pesanlah.. ke jalan kebenaran.."

Ahad, 18 Mac 2012

Bercinta Selepas Kahwin atau Sebelum?

Payahkan.. nak buat keputusan... cinta dulu ker?... kahwin dulu ker?...Ada kawan akak pernah komen... dia kata better cinta dulu sebab kita perlu kenal ngn pasangan kita dulu sebelum kahwin.. barulah ada keserasian.. kalu tak der tak payahlah kahwin... emmmm betul jugak tu... tapi kadang bila kita dah bercinta sakan dengan pasangan kita.. bila berkahwin kita ingat kita dah kenal dah dengan pasangan kita.. rupa2nya lepas jer kahwin... 2...3...bulan lepas tu.. barulah kita tahu perangainya yang sebenarnya... emmm apa nak buat terima jerlah kan.. atau Redah jerlah... hihihihihi...

Sayangilah diri sendiri..supaya kita terpelihara dari dosa.. :)
Tapi ada jugak yang komen... kahwin dulu laa .. pastu baru bercinta...dah tentu tak pakai topeng punya.. sebab kita terus kenal dia seadanya... tapi risiko nie sangat tinggi.. kalau kita berkenan terus tak per.. tapi lepas kahwin baru tahu pasangan nie haprak.. lagi haru.. dah tentu sesal punya laa....

Emmm.... memang payah bila situasi berlakukan... cinta..kahwin..cinta...kahwin... sebenarnya.. dua2 pun ada risikonya... kahwin dulu ker.. cinta dulu ker.. samer jer... cuma kalau kahwin terus nie selamatlah dari perkara2 yang mendekatkan kita dengan dosa ni...  Apa2 pun sebelum membuat apa2 keputusan berdoalah banyak2.. dan jangan berhenti berdoa... sebab dengan doalah.. impian..harapan... akan datang pada kita.. istikharahlah.. sebab itu juga satu usaha agar kita mendapat pasangan yang di pilih olehNya...

Doa Istikharah
"Ya Allah, aku memohon petunjuk daripadaMu dengan ilmuMu dan aku memohon ketentuan daripadaMu dengan kekuasaanMu dan aku memohon daripadaMu akan limpah kurniaanMu yang besar. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa dan Engkau Maha Mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan Engkaulah Yang Maha Mengetahu segala perkara yang ghaib. Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya urusan ini (sebutkan..) adalah baik bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatlah bagiku padanya da seandainya Engkau mengetahui bahawa urusan ini (sebutkan..) mendatangkan keburukan bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, maka jauhkanlah aku daripadanya dan takdirkanlah kebaikan untukku dalam sebarang keadaan sekalipun kemudian redhailah aku dengannya".

Nasihat dari Seorang Isteri...

Ini bukan nasihat yang main2 tau... nasihat dari seorang isteri yang suami nya penghidap HIV positif... supaya kita lebih bersyukur dan ikhlas...

mari kita baca sama2...

Bismillahirrahmanirrahim…

Buat para isteri PLHIV yang dikasihi,

Pada pandangan saya, peranan sebagai seorang isteri kepada PLHIV adalah sangat besar. Ramai wanita yang berharap dapat bergantung kepada suaminya dan mengharapkan life yang perfect.  Seolah-olah, apabila bakal suaminya PLHIV, hancurlah seluruh impiannya sebagai seorang isteri.

Sedangkan banyak lagi faktor yang menggugat keharmonian rumahtangga. Saya juga beberapa kali disoal oleh bakal² isteri yang senasib dengan saya, "Macam mana saya hendak bergantung pada dia sedangkan dia sendiri tidak kuat dan masih berfikiran negatif?"

Jawapan saya pada mereka ini satu, kekuatan itu datangnya daripada Allah, bukannya daripada sesiapa. Sebaliknya, seorang isteri yang sihat dan bebas PLHIV itu harus mendapatkan kekuatan daripada Allah untuk membantu suami / bakal suami PLHIV dengan memberikan semangat dan motivasi kepada suaminya untuk meneruskan kehidupan seharian.

Kekuatan Allah itu kekal, manakala kita ini hanyalah hambaNya yang tidak berdaya. Maka bergantunglah sepenuhnya kepada Allah SWT dan bukan pada seseorang.

Saya pernah terbaca artikel saudara (AHP) betapa pentingnya seorang PLHIV untuk berfikiran positif dalam menjalani kehidupan seharian. Saya sangat setuju dengan pernyataan saudara. Tetapi bagaimana seorang suami boleh berubah menjadi positif jika pemikiran si isteri penuh dengan tanggapan negatif pada si suami? 

Saya selalu mengingatkan diri saya, "Never claim what other people can do to you, but think what you can contribute to others."

Apa ganjarannya? Pahala! Pada pandangan saya, kebanyakan wanita (termasuk bukan kes PLHIV) selalu inginkan balasan / penghargaan daripada suami dengan apa yang telah mereka lakukan. Tetapi saya menyarankan para isteri, terutamanya pada diri saya sendiri untuk menanamkan niat IKHLAS dalam diri.

Bila kita buat kerana IKHLAS, ganjarannya kita dapat di dunia dan di akhirat:

Di dunia - hati kita tenang, tidak mengharapkan penghargaan tinggi melangit dan yang bukan² dan Insya-Allah, rumahtangga akan aman damai.

Manakala setiap perbuatan yang ikhlas, Insya-Allah ganjaran pahala menanti di akhirat nanti. 

Buat para isteri, usahlah mengharapkan pembalasan daripada pengorbanan anda berkahwin dengan suami PLHIV. Berkorban bukan sahaja membawa erti tentang kesanggupan seseorang itu untuk menyerahkan harta, tenaga, atau apa-apa yang disayangi kerana menginsafi akan keperluan orang lain yang lebih memerlukan, tetapi lebih kepada kesanggupan seseorang untuk berbuat sesuatu untuk tujuan kebaikan.

Tidak akan ada pengorbanan tanpa kesusahan. Maka, betulkan niat untuk melakukan setiap ibadah kerana Allah. Buatlah sesuatu perkara yang baik itu dengan penuh rasa ikhlas dan penuh penghayatan. Selebihnya, anda akan rasai ketenangan hati dan kebahagiaan di dunia, dan Insya-Allah di akhirat juga.  

Di dunia yang sementara ini, seorang isteri juga seorang 'doktor', 'pharmacist', 'counsellor', 'guru', dan sebagainya buat suami. Isteri ialah orang yang paling hampir dengan suami yang dapat membantu suami bila sakit, susah, jatuh, lemah, buntu, dan sebagainya. 

Lemparkan jauh-jauh perasaan inginkan kesempurnaan dan penghargaan daripada suami. Selami hati sendiri, apa yang sebenarnya kita mahukan dalam kehidupan ini? Saya pasti jawapan setiap hamba Allah ialah untuk mendapat keredhaan Ilahi di mana ia jauh lebih besar daripada pemberian sesiapa pun.

Bantulah suami anda untuk berubah dan meneruskan kehidupan yang lebih baik. Salinglah ingat-mengingati sesama suami isteri akan tujuan kita dihidupkan oleh Allah SWT. 

Sebagai tambahan, berikan masa buat suami anda untuk berubah. Berikan mereka ruang untuk adjust dan berhijrah ke arah kebaikan. Usaha anda tidak mungkin berhasil dalam sehari. Ia perlu konsisten dan sentiasa dilakukan. Selalulah doakan suami anda. Walaupun memakan masa, jika diizinkan Allah, tidak mustahil anda akan melihat hasilnya. 
  
Buat para isteri yang dikasihi,

Kuatkanlah semangat anda. Kita tidak berseorangan di dunia ini. Jika maut memisahkan kita dengan suami kita, kita sentiasa ada Allah yang sangat dekat dengan kita. Malah, lebih dekat daripada urat leher kita sendiri. 

Carilah kekuatan dengan mendekatkan diri denganNya. Doakanlah yang terbaik buat diri kita dan suami agar memperoleh kebahagiaan di dunia dan di akhirat. INSYA-ALLAH!

Semoga Allah SWT memberi ganjaran yang baik buat anda semua. Amin.  

Akhir kata, saya memohon seribu kemaafan seandainya saya ada tersalah kata / bahasa. Pesanan di atas ditujukan buat para isteri, terutamanya sebagai peringatan untuk diri saya sendiri. Yang baik itu datangnya daripada Allah SWT dan yang buruk itu adalah daripada kelemahan diri saya sendiri.

Wallahualam.

Wassalam.  

-ZS-
 
 
Jadi ingat2lah kita dan bersyukur selalu... kalu nak baca dengan lebih lanjut boleh lah surf blog ini, bacalah untuk ilmu ...

"Tanpa Dugaan di Dunia ini.. kita akan kosong.."

Sabtu, 17 Mac 2012

MPH Book Sales.. cuti sekolah

Assalamualaikum kawan2..

Juz nak share.. Hari jumaat lepas.. saya n kengkawan ofis pergi ke Jaya Jusco Wangsa Melayu.. waktu rehat ..(orang gi sembahyang Jumaat ..kami gi berjimba2..) tak baik kan... kitaorang gi carik makan jer...kuar opis pun lambat skit.. balik opis awal aper... (ayat selamat...ihihihihihi)

Ish apa lak melalut nie.. sebenornya nak cerita .. lepas menjamu perut.. kami pun berjalan2 lah kat JJ tu (ye lar takkan berlari2 kot..--- jangan mareeee)... tetiba ternampak.. MPH buat sale sempena cuti sekolah.. apa lagi kami pun tersinggahlah.. kononnya nak gunakan voucher MPH yang akak dapat tu untuk beli buku... so jengok2lah buku2 yang terbekenan untuk di beli....Sambil2 tu klik sini pulak..



Yang member plak nak beli buku nak gunakan Voucher Kupon 1 Malaysia... malangnya tak boleh guna sebab voucher tu milik hubbynyer.. so kenalah hubbynyer sendiri membeli buku... yang akak pulak semangat jer nak guna voucher MPH jugak... rupanya tak boleh juga sebab kena guna kat bookstore dia.. adoyai.. kang kalu masuk bookstore kang lagi haru... lari budget tengah2 bulan nie... hihihihi..Jadi kami batalkan kanlah hasrat nak beli buku tu.. tunggulah dapat gaji nanti..hihihihihi...

"Sesal dahulu Pendapatan...sesal kemudian tiada gunanya"

Jumaat, 16 Mac 2012

Kreatif sungguh...

Cuba korang tengok lukisan nie... kreatif sungguh kan... dulu pernah cuba untuk jadi pelukis tau,, tapi sayang setiap kali nak lukis gambor orang.. mesti kengkawan komen lain.. akhirnya harapan tinggal harapan.. hhihihihih.. (dah memang tak kreatif nak buat camner... :)...)






"Tasbih Fatimah r.ha; Subhanallah...Alhamdulillah dan Allahuakbar..-Tudung pada hati..mengingati Allah"

Khamis, 15 Mac 2012

Bila Jadi Pendamai...

Salam kengkawan...

Apa nak buat bila anak2 kita bergaduh.. ada pengalaman tak?.. mesti adakan.. kalu anak sorang jer.. gaduh ngn kita jer laa :)... tapi bila dan dua, tiga.. empat..lima.. aduhai.. senario pergaduhan nie sudah sinonim dengan kehidupan seharian... 

Apa nak buat yer.. sambil2 tu cuba klik di sini.. :).. TQ


ok berbalik pada isu tadi... biasanyer laa kan.. bila situasi nie terjadi pada akak nie.. akak adalah jawatankuasa pendamai pada mereka nie.. cerita macam laa anak tu ramai sangat.. baru 4 orang pun dah kecoh tau.. :)hihihihi.

Yang kakak.. tak sebulu ngn abg ngahnyer... selalu jer tolak menolak berlaku.. bila anak perempuan sorang jer nilah dia.. dia pun dah serupa jer ngn abang.. jadi tegas.. dan keras.. maksudnyer.. kalau dia kata dia punya.. dia akan berani berdepan ngn abang2 dia tu... kadang tu bila kita berpihak kat dia.... abang2 dia mula lah buat  muka.. gelar dia anak manja laa.. anak emaslah.. macam2lah kuar..(almaklumlah anak perempuan..kena lah lebih skit... jangan marah aaa...)..

Tapi tak selalu laa perkara nie berlaku.. kalau si kakak yang salah.. pasti dia juga dihukum.. kena adil laa.. tapi kalau dari segi fizikal dah tentu abang yang menangkan... mestilah pendamai akan menyelamatkan insan yang lemah.. anak perempuan kan.. ada masa abang tak perasan.. yang lawan gaduh nie adik perempuan dia kan.. ish ish ish...

Akak selalu kata kat abang2 dia... "jagalah adik perempuan kamu yang sorang nie.. kalau dia salah tegurlah dengan baik.. Jaga lah hati nyer.. insya Allah dia akan jadi adik yang baik untuk kamu berdua..".. 

Jadi pendamai nie kena banyak sabar... kalu tak hangin satu badan..dan stress pun meningkat gak.. mesti ada banyak pengalaman ibu2 kat luar sana berhadapan dengan situasi camni.. buat masa nie.. masih boleh bertahan.. semoga mereka menjadi anak2 yang menyanyangi antara satu sama lain.. kerana mereka asal nya dari satu.. kita.. :)

"Dan sabarlah (menghadapi segala kesukaran dengan cekal hati); sesungguhnya Allah berserta dengan orang yang sabar.."



Selasa, 13 Mac 2012

Selamat Hari Lahir..

Selamat hari lahir abang, kekasihku..sayang ku.. and my All......

Semoga sihat dan sentiasa di dalam rahmatNya... I Luv U Much... :)



Sabtu, 10 Mac 2012

Langkah Bendul ... Boleh Ker?...

Salam kengkawan...emm... korang semua tahu tak apa tu langkah bendul... bukan langkah bendul kat pintu rumah tu... tapi adat langkah bendul nie... atau korang pernah alami ker..emmm akak nie bercakap atas dasar pengalaman jugak nie...

hihihih..bukan langkah camni tau..:)
Ditakdirkan.. akak berkahwin selepas adik akak mendirikan rumah tangga... masih ingat lagi.. masa istiadat adik akak bertunang.. almaklumlah .. bertunang ngan orang nogori.. jadi adatnyer panjang laa... family bakal adik ipar waktu itu.. beria2 nak jugak menjalankan adat langkah bendul tu... walaupun orang tua akak tak stuju... setelah berbincang.. akhirnya kata sepakat dipersetujui.. terpulang pada pihak lelaki samada mahu melakukannya atau tidak...Jadi masa hantaran dibuat... mereka selitkan jugak hadiah untuk akak nie.. hihihihi .. malu akak.. nampak sangat kakak nyer lambat laku...hihihihihihi (gurau jer..)

Tapi itu cerita dulu.. Once Upon A Time.... sekarang akak dah ada 4 orang anak dah... lagipun pada akak sendiri... tak pernah terasa pun bila adik dah sampai jodohnyer dulu.. sebab akak sangat yakin...jodoh, ajal, rezeki... ditentukan Allah S.W.T.. di iringi dengan doa dan usaha kita...

Jadi pada pendapat akak nie laa.. yang pernah menjalani adat langkah melangkah nie.. tak payah lah lagi di ikut dan turut.. bukan apa.. elok2 akak tu kira settle atau tak kisah.... akhirnya jadi cemburu dan sangat rendah diri... Sepatutnya kita kena percaya dengan ktentuan dariNya...serahkan segalanya pada dia.. Ikut lah hukum agama dari ikut hukum adat yang menyusahkan dan memalukan orang.. :)


"Percaya pada Nya.. Insya Allah... segalanya akan Okay..."



Khamis, 8 Mac 2012

Pilihan Sendiri atau Mak Ayah....?

Eemmmm satu persoalan kan... pilihan sendiri atau mak ayah... perkahwinan yang mana kita nak pilih... dulu .. soalan ini pernah menjadi isu dalam hidup akak sendiri.. Tapi akhirnya akak memilih untuk menerima pilihan mak ayah dan akhirnya alhamdulillah... kami bahagia....


Sebenarnya .. tidak kira yang mana satu pilihan kita.. tapi yang paling penting adalah restu daripada mak ayah dari ke dua2 belah pihak.. restu merekalah yang akan menentukan kebahagiaan kita.  Mungkin.. tidak semua yang bernasib baik.. ada juga mendapat restu tetapi hancur... pada akak itu adalah dugaan untuk mereka.. untuk meningkatkan kedudukan mereka di sisi Allah S.W.T.

Apa sahaja pilihan kita, kita juga harus memainkan peranan untuk mencari kebahagiaan... jauhilah perkara2 yang mengundang kepada kegagalan rumah tangga kita... kerana kehancuran rumah tangga itu berpunca dari pasangan ataupun kita sendiri.  Jadi sama-samalah berusaha untuk mencari bahagia.

Dan lagi satu... bagaimana tinggi pun cinta kepada pasangan kita .. letaklah Allah S.W.T di tempat pertama cinta kita,  sebab dengan itu kita akan menjaga cinta yang dikurniakan olehNya daripada perkara2 dosa...begitu juga dengan bagaimana hubungan itu dimulakan... jauhilah perkara2 yang di larang oleh agama kita.. berdua2an tanpa muhrim bersama... perkara2 yang boleh mendekatkan kita dengan maksiat...  hubungan yang terlalu intim sehinggakan kurang batas2 yang sepatutnya..contoh bersentuhaan... emmm fikir fikirkanlah...

Akhir sekali terimalah pasangan seadanya.. sebab sudah tentu pasangan kita akan berubah selepas perkahwinan ... kerana perangai yang sebenar hanya akan terserlah selepas ikatan perkahwinan yang sah..  Jangan samakan dia semasa, sebelum dan selepas perkahwinan....

"Cinta itu amat indah... sekiranya dimulakan dengan keindahan akhlak.."

Published with Blogger-droid v2.0.4

Selasa, 6 Mac 2012

Bila Hidup Salah Tujuan...

Dalam melayari kehidupan.. kita selalu silap meletakkan tujuan hidup kita... baru2 ni akak ada mendengar ceramah agama di tempat kerja akak... ceramah berkenaan kerja adalah ibadah.

tapi ada satu isu yg ustaz tu cakap membuatkan akak terfikir yang kita kena ubah arah tujuan kita hidup di dunia fana ini. Kalau yang masih bujang .. kita selalu kata... aku tak boleh hidup tanpamu (kata2 sang pencinta).. dan bile dah berkahwin pula...siapalah aku tanpa kamu...hihihihi

Ust. tu kata itulah bile frust bercinta... bolee mati wooo.. ade yg sampai tak mampu nak teruskan hidup..atau bile terjadi sesuatu dlm perkahwinan... kita melatah... kononnya..hidup dah punah ranah tanpa pasangan kita itu.

Sepatutnya... tujuan hidup kita .. semuanya kerana Allah s.w.t. Andainya Dialah tujuan hidup kita...apa pun terjadi kita akan yakin Dia sentiasa ada bersama kita.

emmmm... fikir-fikirkanlah ...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Isnin, 5 Mac 2012

Anak2 dan Nursery...


Aktiviti yang dilakukan selepas mandi... minum susu panas (bukan mendidih yee).. biler bayangkan diorang nie kat nursery.. camnilah rutinnya... si Amir biler sampai jer depan pintu nursery..dengan sopannya membuka kasut dan menyusunnya di rak kasut.. yg jarang dilakukan dirumah..hhihiihi...

Mereka dah di asuh dan di ajar tentang tatatertib.. menyenangkan kita juga sebagai ibu bapa... kita hanya perlu maintain jer... kita tinggalkan diorang di situ hampir 12 jam satu hari dari 630 pg hingga 6 ptg. Jadi pada siapa lagi harus kita percaya kalau bukan mereka2 yang menjaga anak2 kita kan.. 

Tapi kita sebagai ibubapa jgnlah memandang ringan dan lepas tangan... perlu juga sesekali membuat serang hendap untuk mengetahui keadaan anak2 kita di tempat yang kita tinggalkan itu... kalau ada problem kena bertrus terang... jangan biarkan lama2... kalau x berpuas hati ..cari jer nursery lain... kalau x juga puas hati.. yang baiknyer jaga sendiri jer laa... maknanya kenalah jadi surirumah tangga sepenuh masa.. emmmm....banyak yg perlu difikirkan...



Published with Blogger-droid v2.0.4

Ahad, 4 Mac 2012

Iklan2 d zaman sekarang...

Kalau dulu... era 80an.. iklan2 yang ada kat TV1 @ 2 selalunya ditapis...iklan2 yang dianggap tidak sopan susah nak jumpa.. seingat sayalah .. memang takder pun... tp iklan jenama2 rokok terkenal memg ada..

Tetapi sekarang ni... iklan2 kat TV buat kita sendiri tertanya2.. apa sebnarnya yang cuba d sampaikan...

Kalau korang perasan lah.. ada satu iklan yang ada seorang polis perempuan sedang mengejar seorang perompak... si polis menanggalkan satu demi satu peralatan yang ada di badannya.. akhirnya bila dia berjumpa dgn perompak itu... maka... "tuuuuuuut"... tak perlu lah disebutkan.. sebab bila anak bertanya apa yang diorg buat kat belakang botol minyak wangi tersebut...emmmmm.....

Tu lakan saya rasa pihak2 berkenaan perlu mengkaji tentang kesan sesuatu iklan itu terhadap anak2 kecil yg menonton... even... iklan2 yg menunjukkan pergaulan bebas di kelab2 malam atau satu pesta yang saya rasa agak keterlaluan kan...

Entahlah.. ini sekadar pendapat seorang ibu yang risau dengan keterbukaan yang ada sekarang..  atau mungkin juga ibu ini yang melebih2 merisaukan diri dengan perkara yang tak ada... emmm... :-\

Published with Blogger-droid v2.0.4

Sabtu, 3 Mac 2012

Jika Perpisahan Yang Kau Pinta...

Begitulah kehidupan duniawi.. manusia tak pernah puas dengan apa yang dimiliki..tidak pernah menghargai apa yang ada di depan mata... tak pernah bersyukur dengan apa yang diterima.... sentiasa merasa tidak cukup.. malahan terus terusan mencari untuk kepuasan diri...

Pernah tak terfikir di fikiran yang hidup ini sekali sahaja.. apalah salahnya cuba untuk perbaiki yang rosak... bersihkan yang kotor.. jelaskan yang kabur... fikir fikirkanlah..

"Jika itu takdirnya...siapa kita untuk menidakkannya..."


Published with Blogger-droid v2.0.4

Ramadhan datang lagi

Salam Selasa sahabat blogger sekalian.. Semakin hampir dengan Ramadhan.. Tak pasti lagi kita dapat merasainya atau tidak.. Hampir separuh ...