Jom Follow sayer.....:)

Cari Blog Ini

Nuffnang

Sabtu, 10 Mac 2012

Langkah Bendul ... Boleh Ker?...

Salam kengkawan...emm... korang semua tahu tak apa tu langkah bendul... bukan langkah bendul kat pintu rumah tu... tapi adat langkah bendul nie... atau korang pernah alami ker..emmm akak nie bercakap atas dasar pengalaman jugak nie...

hihihih..bukan langkah camni tau..:)
Ditakdirkan.. akak berkahwin selepas adik akak mendirikan rumah tangga... masih ingat lagi.. masa istiadat adik akak bertunang.. almaklumlah .. bertunang ngan orang nogori.. jadi adatnyer panjang laa... family bakal adik ipar waktu itu.. beria2 nak jugak menjalankan adat langkah bendul tu... walaupun orang tua akak tak stuju... setelah berbincang.. akhirnya kata sepakat dipersetujui.. terpulang pada pihak lelaki samada mahu melakukannya atau tidak...Jadi masa hantaran dibuat... mereka selitkan jugak hadiah untuk akak nie.. hihihihi .. malu akak.. nampak sangat kakak nyer lambat laku...hihihihihihi (gurau jer..)

Tapi itu cerita dulu.. Once Upon A Time.... sekarang akak dah ada 4 orang anak dah... lagipun pada akak sendiri... tak pernah terasa pun bila adik dah sampai jodohnyer dulu.. sebab akak sangat yakin...jodoh, ajal, rezeki... ditentukan Allah S.W.T.. di iringi dengan doa dan usaha kita...

Jadi pada pendapat akak nie laa.. yang pernah menjalani adat langkah melangkah nie.. tak payah lah lagi di ikut dan turut.. bukan apa.. elok2 akak tu kira settle atau tak kisah.... akhirnya jadi cemburu dan sangat rendah diri... Sepatutnya kita kena percaya dengan ktentuan dariNya...serahkan segalanya pada dia.. Ikut lah hukum agama dari ikut hukum adat yang menyusahkan dan memalukan orang.. :)


"Percaya pada Nya.. Insya Allah... segalanya akan Okay..."



2 ulasan:

  1. a'ah betul tu kak..hehe bukan sebab lambat laku la..dah jodohkan nak buat macam mana...buat biasa lagi bagi takdela orang sibuk nak cakap langkah bendul ke itik ke kan?

    kak..kalau boleh jangan taruk verification code kat comment..sebab memang takkan ada robot yang nak komen..hehe..tu pendapat hidden je pape pun thanks akak bagi kesempatan hidden mengomen...:D

    BalasPadam
  2. MH camner nak bagi takder verification code tu?

    BalasPadam

Terima Kasih kerana memberi komen...:) Berkongsi buah fikiran itu dapat memberi inspirasi kepada orang lain tanpa kita sedari.. :D

Ramadhan datang lagi

Salam Selasa sahabat blogger sekalian.. Semakin hampir dengan Ramadhan.. Tak pasti lagi kita dapat merasainya atau tidak.. Hampir separuh ...