Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2012

Aku terima nikahnya...

Imej
Salam kengkawan...

Juz nak share...
Bila seorang wanita itu berkahwin.. maka dia pun berada di bawah tanggungjawab sang suami.  Si isteri bertanggung jawab untuk membahagiakan suaminya.. Begitu jugalah si suami terhadap si isteri.  Setelah selesai ijabkabul maka tanggungjawab yang selama ini menjadi tugas si ayah sudah berpindah ke tangan si Suami.  Hentakkan tangan tok kadi tadi menandakan atau mengingatkan si Suami akan tanggungjawabnya sudah bermula.. tiada lagi alasan kerana si Suami sudah berani berkata "Aku terima nikahnya...." maka itu bermakna si teruna sudah bersedia menerima tanpa paksaan.

Dan si Isteri pula sudah bersedia menerima lelaki ini untuk menjadi Suami yang bakal dia patuhi selagi tidak melanggar hukum syarak.  Berat kan? Namun begitu ramai yang berani menerima risiko tersebut tanpa ragu2...
Dan seharusnya isteri cuba untuk memahami suami..dan suami juga seharusnya cuba untuk memahami isteri.  Suami harus faham.. bukan mudah untuk menjadi sempurna kerana …

Tiba2 saya terfikir...

Imej
Salam kengkawan...

Hari ini sabtu semula... sudah berapa kali sabtu yer kita semua jumpa... yang rajin mengintai dan membaca blog sayer yang tak seberapa nie..
Hari ini saya teringat tentang satu peristiwa yang pernah berlaku sewaktu saya mula2 bekerja di IPTA ini.  Saya ingat lagi bila saya memberitahu sahabt handai atau saudara mara tentang dimana saya bekrja.. semuanya menaruh minat.. ye laa kan.. saya adalah anak saudara yang pertama di sebelah ibu yang sudah bekerja tetap.  Selepas sahaja SPM saya sudah mula bekerja untuk membantu abah yang selama ini bersusah payah menyekolah kan saya, Abah begitu menaruh harapan agar saya menyambung pelajaran saya,,, namun saya tahu dengan umurnya ketika itu jauh disudut hatinya dia bersyukur kerana saya sudah mula bekerja dan ada pendapatan sendiri untuk membantunya..walaupun tidak seberapa.
Walaupun begitu minat saya pada ilmu ini sangat tinggi.. semangat utk menyambung pelajaran tidak pernah padam hingga kini..cuma sekarang saya perlu memi…

Pernah tak terfikir?

Imej
Salam kengkawan...

Hari ni jumaat.. tapi dah malam2 barulah dapat cari masa update blog yang tak berapa glamer nie.. Nak cerita apa lak hari nie....emmmm
Pernah tak kita terfikir...kita selalu kata pasal orang itu dan ini.,, orang tu tak betul... orang nie tak betul... tapi pernah tak kita terfikir yang sebenarnya..orang lain juga bercerita pasal kita...
Pernah tak kita terfikir... kita selalu kata yang kita ikhlas bila buat sesuatu.. tapi bile timbul konfliks.. kita lah yang akan ungkit itu dan ini...
Pernah tak kita terfikir...selama ini bila duduk di kantin makan bersama kawan2.. sambil2 tu kita perhatikan orang lain... tapi sebenarnya..pernah tak kita terfikir yang masa kita pula berjalan2 .. kita juga diperhatikan oleh orang lain...




Pernah tak kita terfikir ... selalunya bila orang bercerita dengan kita satu rahsia.. orang tu mesti cakap kat kita "Please..ko jangan cerita ngn orang lain yer...".. tup tup.. crita tu semua orang dah tau.. agak2nyerlah.. ngn kita jer ker y…

Hello0....

Imej
bunyi ringing telefon di meja opis.... saya angkat  :   Hello.. Dia   :  Hello... boleh saya tahu saper yang bercakap nie ?    saya   : (dia yang call, dia lak tanya saya saper)..dlm hati yer ..cik nak bercakap ngn saper yer? Dia   :  tak.. saya nak tahu nie saper yang cakap? (suara sedikit tinggi) Saya   :   (aish orang nie..aper kene nie) ..dlm hati lagi emm.. saya Norizan dari CSC, cik nak bercakap dengan saper yer? (tanya sekali lagi dengan penuh sopan santun.. hihihihi   :)) Dia   :   Oooo ok... tak per laa..    - klik dia letak telefon... -
Adush... kurang ajinamoto punya orang.. dia yang call phone kita..pastu suka2 hati dia jer nak letak tipon tanpa apa2 sebab.. kalu salah nombor pun explain laa dulu n say sorry ker aper ker... bengang tol laa... perkara nie berlaku beberapa minggu yang lepas.. pastu teringat nak citer balik laa... saya tahu saper yang call pun.. sebab nombor dia appear kat phone sayer... (kalau dia laa)..
Cenggini laa.. jangalah wat camtu... aper la salahnyer ber…

Siapa kata?

Imej
Salam kawan2...
Sepanjang 3 hari bercuti dan berada dirumah sendiri.. tak pernah terlintas di hati perkataan boring... nak carik masa boring pun tak jumpa... masa dalam pantang dulu..  2 bulan berada di rumah rasa tak pernah cukup2.. ada jer mende nak di lakukan,, walaupun rumah tak sebesar mana pun...sedangkan masa sentiasa terisi dengan aktiviti sendiri... nak kata sebuk sangat tu tak laa.. tapi sekurang-kurangnya..masa terisi dengan perancangan sendiri.. sebab tu bila ade orang kata diorang bosan duduk kat umah,, saya agak pelik la jugak... hihihi...

Saya nie impian sangat tinggi ... nak berkebun cam Cik LG kita tu... semangat juang tinggi betul laa.. memang saya respect giler kat dia,, tapi masalahnye.. tak sempat laa (ceh alasan)...tapi memang saya minat giler nak menanam2 nie,, saya pernah cuba tau tapi malangnya pokok yang saya tanam last2 mati,, huhuhuhuhu... sedih tau... bukan satu percubaan tapi dah berkali2 dah... orang kata tangan panas..emm entahlah..
Tapi yang pasti ...…

SELAMAT BALIK KAMPUNG.. :)

Imej
Assalammualaikum.. kengkawan...

Selamat bercuti sepanjang 4 hari ini.  Saya tak ke mana.. sebab En. Bos terpaksa menjalankan tugasnya seperti biasa kerana terpaksa menggantikan tugas kengkawannya yang menyambut CNY.. sian dia even ahad pun kena mengadap machine dan minyak...emmm... :) jadi ibu pun kenalah duduk umah diam2...
Kebanyakkan kengkawan opis bercerita nak balik kpg pada cuti yang agak panjang nie.. ade nak ke Perak..Kelantan,.. Pahang.. saya.. kat umah jer laa.. isk isk isk..
Pada yang balik kpg jauh2 nie.. berhati-hati lah di jalan raya.. malang tak berbau kan.. tapi sebenarnya tak kira nak pegi mana pun.. balik kampung, balik kerja..pi shopping.. pi bercuti.. sumer nyer ade risiko kan.. naik bas ker.. naik kereta ker.. naik van ker.. apatah lagi naik motor.. sumernye ber RISIKO... aduhai.. semoga semuanya selamat hendaknya.. amiiinnnn..
Saya selalu pesan kat Encik Bos supaya dia berhati-hati naik motornya itu.. sebab bila time cuti2 camni selalunya jalan dari Rawang ke Tan…

Mode : Keliru

Imej
Salam kengkawan,

Emm...frust betullah.. PC kat umah dah mogok pulak.. baru jer nak rajin download soalan2 UPSR untuk anak tetiba jer dia terus shut down n stop operation.. Aduhai..sabarlah jiwa.. kalu guna notebook tak best sgt sebab kecik kan tak puas rasanya menenguk screen,, :) .. pastu keliru.. takkan donlod soalan pun boleh terima virus kot.. sebab kengkawan kat opis kata takut ada virus.. pakai avira antivirus pun kena virus gak ker... kalu camnie kena cari karpersky yang ada gambo Datuk Lee Chong Wei laa.. baru ok kot.. hihihihi..

Sekarang kat opis,  student tengah bercuti.. jadi kami sumer dalam mode safe n sound.. maksudnyer.. adelah masa nak tengok paper, chating ngn kengkawan atau surf internet.. tapi yang pasti taklah menular kemana2 menghilangkan diri dari opis.. ader ker yang camtu?.. of coz laa ader.. kalu tak ... tak derlah istilah ponteng beb...hihihihi
Dan kami masih juga dalam mode assessment... ini lagi saspen .. ye laa.. tak leh laa nak wat prangai..  nanti kena s…

Sabtu....Cuti?

Imej
Salam kengkawan...


Walaupun hari nie hati Sabtu.. hari bercuti untuk saya namun sebenarnya ia tidaklah menggambarkan cuti yang sebenarnya.. saya jer cuti tapi Encik Bos kerje.. jadi tugas menjaga anak2 dan menguruskan rumah tangga dah tentulah di tangan saya..start kul 6 pagi saya dah bangun menguruskan apa yang patut... sehinggalah menjelaangkan kul 12:30 tengahari baru lah segalanya beres..(Tapi tak lah bereh semua.. ader gak yg mengelat terutama bab lipat kain... hihihihi..selalunya nak buat pun ikut mood rajin)
Hari nie.. samerlah tak der mood nak lipat baju... jadi selepas sidai baju yang banyak tu... terutamanya baju sekolah anak2.. sebakul baju yang sudah kering saya letak jer kat dalam bilik.. sebab nak tunggu waktu kerajinan tu tiba... hihihihi
Walaupun begitu saya masih terasa penat.. letih.. anak2 lelaki dengan gaya nyer yang meninggikan kadar stress saya dan juga anak tecit dan anak dara pulak ngn gaya mereka menambahkan lagi kestressan saya...Macammana saya meredakan stre…

Ada Kawan Baik tak?....

Imej
Salam kengkawan...

Semalam.. tetiba jer anak saya tanya kat saya, "Ibu.. Ibu masa kat sekolah ada tak kawan baik?.."
Ibu pun jawab .."Mestilah ada..Aiman ada kawan baik tak?"... saya tahu dia pernah cerita dulu yang kawan baiknya bernama Adam.. Pastu dia jawab plak..." ada.. nama dia Adam.." pastu dia tanya lagi..."Ibu .. sebenarnya jadi kawan baik nie kena macam mana ekk.. sebab kita ngn adam tu selalu jer tak kawan.. pastu kawan.. pastu tak kawan...semalam kitaorang tak kawan balik..."
Oklah nie ibu nak buat penerangan pasal kawan baik nie... hahahaha.. camnie ibu jawab kat Aiman... "Biasalah tu.. kadang2 kita baik ngn dia ... kadang2 tak baik.. Tapi nak jadi kawan baik nie.. kita kena selalu kena baik lah... jangan nak kawan jer baik ngn kita.. tapi kita aniaya kawan kita..."
Aiman ngn Amin diam jer biler ibu cakap camtu..then ibu sambung lagi...
"Nak jadi kawan baik nie... kita kena susah dan senang bersama2.. janganlah bila k…

Dugaan...

Imej
Salam kengkawan..

Betullah kata orang2 alim kan.. lagi kita kuat mendekatkan diri pada Nya.. lagi besarlah dugaan yang datang dalam hidup kita..


Semoga kita semua kuat hendaknya...amiiiinnnn

Lampu merah laa dowh....

Imej
Aduhai sakitnyer jiwa nie... mentang2lah yang bawak kereta ni perempuan.. jadi sesuka hati jer nak hon2 orang.. nak bagi lampu kat orang.. aper ingat den tak der lampu ker... ingat den tak der lampu ker.. ingat tak der hon ker.. haparak nyer jantan...

Kita bawak kereta sikit nyer berhemah ker.. bila lampu merah beb takkan nak jalann.. den dah rasa dah saman langgar lampu merah nie.. melayanglah RM350 tak pasal2.. lampu merah di kawasan yang takder orang di lawan arus tau... mmg ramai yang redah lampu tu tapi dah nak nasib badan.. time den lalu laa JPJ amik gambor... hamik kooo.. kena saman.. hahahahhaaa... dah lah tu kejadian berlaku 9 bulan kemudian baru terima samannyer... 
Jadi apa yang den buat tadi mmglah betul.. kalau JPJ ader mesti dia angkat double thumbs up... Tapi ade mamat seko nie.. memang vodoo beb... den berenti biler lampu merah.. dia boleh hon2 suruh jalan.. tapi tak puas hati gak sebab den tak jalan2.. dia bagi lampu lak....vodoh..dowh... Camni nyer manusia pun ader.…

Sampainya hati ...

Imej
Assalamualaikum kengkawan...
Aduhai.. mana nak sangka kan..kita sebagai manusia nie selalu jer berhadapan dengan perkara2 yang tidak di sangka2..Kalau kita nak marah pun tak guna sebab kalau di fikir2kan memang lah kita tak dapat nak cari jawapannya.  Tapi kita kena terima laa...
Semalam.. saya tengok cerita hindustan yang Shahrukh Khan, Preity Zhinta, Abishek dan Rani Mukhirjee berlakon tapi tajuknya panjang sangat beb... ia mengisahkan cinta sejati kononnya yang wujud setelah ada perkahwinan...kononnya kesimpulan cerita nya "kenapa cinta sejati itu muncul dengan melukakan hati pihak lain?"... Aduhai itu semua memang berlaku...
Kalau boleh kita tak mahukan perkara tu berlaku dalam hidup kita kan.. samaada lelaki ataupun perempuan.. tapi apa pula kita nak buat kalau ianya terjadi pada kita?.. mampukah kita menghadapinya?.. mampukah kita memaafkannya?..semua itu bergantung pada kekuatan hati dan keimanan kitakan..Sampainyer hati melukakan hati insan2 yang menyayangi mereka..

Cabaran Baru...

Imej
Salam kengkawan.. .. dah bermula dah sessi persekolahn anak2 kita..  kadang tu rasa cam masa berlalu begitu pantas.. tetiba jer dah sebulan lebih bebudak nie bercuti.. sedang berseronok melayan kerenah dan keletah anak2 akhirnya mereka dha meningkat lagi ke alam yang lebih mencabar..
Untuk saya yang anak2 masih disekolah rendah masih ok lagi kot..  tapi bila dah sekolah menengah mesti cabaran yang ditempuh berlainan pula kan...

Dan aper lagi tahap kesabaran pun perlu bertambah.. semakin perlu dan rajin memanjatkan doa ke hadratNya agar anak2 kita tak terjebak ke gejala2 sosial yang bertambah hebat sekrang nie.  Zaman2 persekolah saya dahulu paling hebat pun merokok.. ponteng sekolah .. punk.. dan nak hebat lagi dadah..ganja .. dsbnya..  Tapi sekrang apabila zaman cyber semakin canggih.. semakin canggih jugalah cabaran yang datang.

Bekerja di sebuah institusi pengajian tinggi membuka mata kepada saya... kadang tu IQ yang tinggi tidak menjamin akhlak juga hebat.. Di sini saya dapat lih…

Macam2 pasal Molot...

Imej
Emmm.... orang tua2 kata "kerana mulut badan binasa.. memang tepat sekali peribahasa yang diberi orang2 lama ni.. pandai diorang kan mengolahkan bahasa supaya sesuai dengan keadaan molot sesorang ...


Shhhh.... kalau mulut takleh nak control nie.. amatlah bahaya.. ya lakan.. segala rahsia dan bukan rahsia lagi.. sumer dicerita kat orang.. kononnya nak berterus terang tapi sebenarnya membuka pekong orang lain... macamlah diri tu bagus sangat.. tapi tu ok lagilaa.. citer hal orang lain.. tapi ader gak yang buka pekong dada sendiri.. segala luar dalam famili cerita kat orang luar.... elok2 orang respect akhirnya orang nyampah kan..orang kata mulut camni MULUT TEMPAYAN laaa...Semoga kita sumer tahu batas2 nak control mulut kita supaya tak jadi camnie... Tapi sekrang nie.. kalu nak top atau popular.. citer hal orang lain kot.. supaya orang kenal kita saper... (hagak2 laaa) Mulut manis... adoyai... tanam tebu ditepi bibir.... mak aiii.. yang nie pun bahaya gak.. kalu manis banyak sangat …

2012

Imej
Emm.... Dah masuk tahun baru 2012.. Amacam.. tahun nie meningkat lagi umur kita kan..bertambah lagi satu angka...Bila setuap kali masuk tahun baru, mesti ramai yang berazam macam2... Persoalannya..tercapaikah azam2 yang telah kita azakan pada tahun2 lepas..hihihihihihi..l itu sumer atas daya usaha kita sendiri beserta dengan tawakal kepadaNya...
 Mesti korang ada tengokkan cerita 2012 yang orang barat terbitkan..yang mengatakan tahun 2012 adalah tahun dunia akan berakhir.. amacam takut tak?... mestilah takut kan.. ada ker manusia yang sudah cukup bersedia untuk menghadapi kematian dan kiamat... kalau ada..orang itu memang hebat amalannya... dibandingkan orang2 cam kita nie..(bukan perli tau..betul nie..)
Hari nie hari pertama dalam tahun 2012.. harap2 tahun ini memberikan kita sinar dan harapan yang baik untuk kita semua ... Sama ada perkara itu baik atau buruk..rahsianya ada pada Allah yang Satu.. Kita sebagai hambaNya hanya perlu menerima dan redha... ingatan ini untuk diri ini juga…