Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2012

Selamat Hari Merdeka...

Imej
Semoga kita terus merdeka...Amiinnn

Peringatan1...

Imej
Kelalaian di dunia hanya akan membawa kebinasaan yang amat dasyat kelak tanpa mendapat bantuan dan syafaat daripada sesiapa pun...

Antara seksaan API NERAKA yang MAHA DAHSYAT... buat peringatan kita semua...

"ADA YANG MEMBUNUH DIRI SENDIRI.....di dalam kalangan ahli neraka, ada di antara mereka yang membunuh diri mereka sendiri. Hal ini berlaku kerana mereka sanggup membunuh diri sendiri ketika hidup di dunia.  Membunuh diri sendiri adalah perkara yang dilaknat Allah dan balasannya adalah mengalami kesakitan yang amat dahsyat serta dihumban ke dalam neraka, semasa berada di dalam neraka, membunuh diri sendiri adalah seksaan yang akan dilakukan dengan berulang kali dan mereka kekal di dalamnya.  Mereka akan terus merasa kesakitan dan keperitan yang berulangkali tanpa belas kasihan.

Daripada Abu Hurairah r.a., Rasulullah SAW bersabda : "Barangsiapa yang membunuh dirinya sendiri dengan besi ketika di dunia, maka besi itu akan membunuh dirinya di Neraka Jahanam di mana ia kekal d…

Wordless9..ziarah..

Imej

5 Amalan Ketika Berziarah...

Imej
Masa akak membaca majalah anis keluaran terbaru.. akak berminat nak kongsi ngn kawan2 pasal adab2 yang dituntut ketika kita menziarah kerumah sesiapapun.. Al maklumlah kan raya2 nie.. sudah pasti kita akan ziarah menziarahi kan.. 
"Para sahabat sangat berhati-hati apabila mengetuk pintu rumah Nabi SAW kerana menjaga adab dengan Nabi"
"Firman Allah SWT :"Wahai orang-orang yang beriman, jangan kamu masuk rumah yang bukan rumahmu sebelum kamu meminta izin dan memberi salam kepada penghuninya. "  (An-Nur 24:27)
Oleh itu, antara adab yang dianjurkan ketika kita berziarah ialah Mengetuk pintu rumah tiga kali dengan sederhana. Boleh ditambah sekiranya yakin bahawa tuan rumah tidak mendengar ketukan tadi. (Di dalam sebuah hadis, Nabi SAW berpesan, "jika seseorang daripada kamu meminta izin sebanyak tiga kali dan tidak diizinkan maka hendaklah dia pulang." - riwayat Abu Dawud)Menyatakan nama sebenar.  Nabi SAW sangat membenci orang yang tidak memperkenalkan di…

Hujan Pagi...

Imej
Hari ni hujan pagi... sangat lebat dari rumah akak sampailah ke pejabat... cuaca sangat gelap macam malam... saspen betul bawak keta hujan2 gini.... Alhamdulillah akhirnya sampai juga di pejabat...malahan paling awal sampai.. hihihihihi..hujan nie bawa rahmat... semoga rezeki juga turun mencurah2 seperti lebatnya hujan hari ini.. Amiiinnn...
Semalam akak di serang Migrain (masa nak balik umah)... aduhai... dahlah berposa ganti.. tak sempat nak sediakan apa2 pun utk berbuka sebab dah sakit sangat... sepanjang bawak kereta balik umah.. airmata keluar mencurah2 macam lah menangis tapi sebenarnya tak tahan dengan cahaya matahari... aduhai..dugaaan sungguh... sampai rumah Alhamdulillah En. Bos yang kusayang tu dah siapkan menu berbuka.. dapatlah akak dan Amin.. menyelesaikan ibadah posa semalam dengan jayanya... Alhamdulillah...Syukur pada Mu Ya Allah... dan terima kasih buat En. Bos TERCHENTA... peluk kuat2..
Hari ini apa citer yer...emmm... tak tahu lagi... yang pasti kerja dah tungguu.…

Kembali ke Asal..Fitrah...

Imej
Waahhh terasa lambatnya masa berlalu hari ini... akak dah mula bekerja seperti biasa.. anak2 dah mula ke sekolah... tadi masa nak hantar Amir ke nursery pun ..tak nak lepas peluk ibu... aduhai ibu pulak rasa sebak... nak wat camner nak.. petang nie .. insya Allah ada umur kita jumpa lagi.. :D.. En. Bos pulak bertugas dah.. menghantar Aini ke Tadika... pokoknya semua sudah bertugas seperti biasa.. walapun mood raya masih lagi terasa...

Kat opis plak.. masih ada lagi yang sambung cuti (kalu akak ada cuti banyak..confirm akak pun tergolong dalam golongan nie.. :D ..).. Mood kerja pun macam dalam 50% jer.. rasa nyer laa.. opis memang sunyi.. jadi akak rajinkan diri mendengar lagu raya yang ada kat PC akak nie.. jadi tak derlah sunyi sangat.. yer tak..

Hari ini.. oleh kerana dah start kerja jadi akak amik kesempatan jugaklah mengganti posa.. yerlah cepat2 ganti kan.. nanti bila dah lama jadi malas.. hihihik...Opis korang dah start wat Open Opis ker?... kamu belum lagi... hari tu macam ada …

Sarapan di mana????

Imej
Emmm.... hari ke 8 Syawal...pepagi anak2 sebuk nak sarapan roti canai...kami kuar rumah lebih kurang kul 930pagi... tapi...semua kedai mamak penuh.. kedai melayu yang kami selalu pergi pulak tutup... En. Bos.. keliling bandar rawang..tapi full parking...nak park tepi2 jalan...rasa tak berbaloi sebab seat semua penuh... anak2 dah keluh kesah... akhirnya kami melangkah jauh sedikit dari bandar rawang... Alhamdulillah..ada satu kedai mamak...dalam tak berapa ramai orang..sebab kedainya bukan ditepi jalan... Dapatlah anak2 melepaskan hajatnya makan roti canai... ibu ngn ayah join skali laa..pasti... Jom sarapan....... (Wpun n3 dah menjelang makann malam... kengkawan layan jer laa..... hihihihi... ;D)

Raya..Raya..Raya...

Imej
Selamat Hari Raya sekali lagi kawan2ku semua... emm...mood beraya masih belum off lagi.. balik dari kpg mertua..turn anak2 dan kawan mereka pula memeriahkan lagi minggu cuti sekolah sempena raya nie... jemputan rumah terbuka sudah diterima... Hari nie.. ada 2 jemputan rumah terbuka.. tapi yang satu tu jauh perjalanannya.. rasanya tak kesampaian pun..cukuplah dengan sampaian salam...maaf yer...Insya Allah ada umur kami akan terjah juga rumahh kamu sahabat... Oklah...raya tahun macamana.?..akak ok jer .. memang meriah..tahun nie kat umahh mak di Ampang...pada akak suasana lebih terasa di kampung mertua lagi... tapi apalah salahnya kita meraikan ibu yang jarang2 ddapat bersama pada hari raya nie kan.. wpun jiran keliling umah mak ..ramai yang balik kampung... kami beraya ke rumah saudara mara yang masih ada di KL nie...Bila balik kampung mertua pulak...anak2 lah yamg paling seronok sebaab dapat terjah rumah jiran tetangga untuk kutip duit raya... ;D.. Ingatkan ada suprise raya tahun nie…

Selamat Hari Raya ....

Imej
Salam Aidilfitri kawan2... dikesempatan ini akak ingin menyusun sepuluh jari memohon kemaafan seandainya selama berblogging dan mengenali kalian semua ada yang terusik..terasa...tersinggung.... X sempat nak jenguk kawan2... juz nak share sedikit dgn kawan2.. luv u alllsss.... ;D

Sudah Selamat Sampai....

Imej
Alhamdulillah...akhirnya selamat sampai umah mak... kali ini beraya kat umah mak sendiri..insya allah..kalau tak ada aral melintang raya ke 2...kami akan ke umah mak En. Bos plak...
Ari nie?... dah start buat persiapan untuk Raya esok... meh akak share sikit apa yang kami tengah buat...dan siapa yang telah didera tolong ibu...hiihiihi...:D



Ramadhan 28...

Imej
Sudah pun 28 Ramadhan... hanyal tinggal lebih kurang 2hari lagi kita akan sambut Syawal..tak tahu kenapa..hati terasa sayu.. rasa yang sebelum ini kurang terkesan.. tapi Ramadhan kali ini memberi satu kesan yang sangatt berbekas di hati... seolah2 ruang untuk mendekatiNya sudah sampai ke garis penamat..
Bukan bermaksud selepas ini kita akan menjadi lebih teruk.. tapi selepas ini dugaan yang bakal mendatang mungkin akan bertambah hebat... syahdu hati melakukan ibadah tidak sehebat Ramadhan..
"Ya Allah..Ya Tuhanku...aku mohon padaMu... seandainya ini Ramadhan terakhir buatku...jadikanlah ia Ramadhan yang terbaik buatku...semoga apa yang aku lakukan sepanjang Ramadhan ini mendapat tempat di sisi Mu...Tetapi jika masih aku diberi kesempatan...temuilah aku dengan Ramadhan yang akan datang.. pasti aku akan merinduinya..amiiinnnn
Kawan2..dikesemptn yang ada ini ... andainya ada kesilapan dan keterlanjuran bicara sepanjang mengenali kalian.....Mohon Seribu Kemaafan..semoga ikatan yang t…

Sabar itu....

Imej
Alhamdulillah akhirnya kita sudah hampir melunaskan tanggungjawab kita pada Nya.. sudah 26 Ramadhan... tinggal lagi 3 hari sahaja lagi kita dapat mengecapi bonus yang beri oleh Nya...
Puasa mengajar kita bersabar... sabar...dan terus bersabar... sabar ini banyak kegunaanya... adakalanya sabar ini tiada batasannya.. ada masanya sabar ini terasa kemanisannya selepas itu... Ramadhan mendidik jiwa kita agar memantapkan lagi tahap kesabaran yang kita ada... janganlah hanya menjaganya waktu Ramadhan sahaja.. marilah kita sama2 meneruskan apa yang telah di didik Allah SWT sepanjang Ramadhan ini .. dan semoga kita menjadi bertambah baik ..baik..baik.. sehingga akhirnya nafas kita nanti... Amiinnn


Duit Raya....

Imej
Salam kawan2... baru berkesempatan update blog... hari ini hari yang agak sebuk buat akak... kehulu hilir bersama si tecit yang tak berapa sihat.. tapi alhamdulillah... sekarang dah ok dah.. dok main ngn abang2 kat depan..

Pagi tadi sebelum En. Bos memulakan tugasnya.. smpat dia menngeluarkan sampul duit raya...berserta dgn duit raya yang tak lag ditukar... misi memasukkan duit kedalam sampul bermula... mula lah kira anak saudara...makcuk; akcik..atok nenek..dan lain2... hah baru perasan keluarga dah betcambah2... huhuhuhu.... tak per. .... semua tu rezeki pemberian Allah SWT..
Jom kita kira duit raya lak lepas nie... ;D


Dam Dam Dum.. hah Mercunnn...!

Imej
Jumpa lagi kawan2... hari yang ke 24 kita berpuasa.. Alhamdulillah diberi kesempatan lagi kita menunaikan Ibadah Puasa ... harap2 mampu lagi kita lakukan hingga akhir Ramadhan.. dan diberi kesempatan juga meraikan Syawal... :)
Kat kawasan umah akak.. dari 1st day puasa dah berbunyi dah mercun (bom kot).. sebab punyalah kuat .. kalu tengah Isya' confrm terperanjat...

anak2 akak memang kecuh nak main mercun... tapi alhamdulillah tahun nie.. diorang slow down sikit mintak2 mercun nie.. tapi bila kengkawan dia kat luar dah macam2 bunyi.. diorang pun sibuk jugaklah.. tapi En. Bos hanya benarkan diorang main bunga api dan mercun pop..dengan pengawasan kami berdua.. yer lahkan kita taknak anak2 kita jadi salah seorang mangsa yang popular bila menjelang bulan puasa...
Tapi... kita hanya mampu mengawal dengan batasan yang kita ada.. kita mintak anak2 kita faham dengan pejelasan yang kita beri pada mereka.. jika mereka melakukannya tanpa pengetahuan kita.. apa lah yang boleh kita buat kan…

Iklan ..apakah?

Imej
Bulan2 posa nie..tengahh jalan2 anak tunjuk kat iklan yang tak senonoh nie...dah laa betul2 depan balai polis...kenyang lah pegawai polis tengok wanita yang sedang pelok tayar.. Akak terfikir..nak jual tayar ker nak jual wanita...aduhai sedis tengok..tapi ituulah hakikat dunia akhir zaman.. wanita sendiri tak perasan yang dirinya digunakan untuk tujuan yang salah...malahn wanita merasa sangat banngga dengan apa yang ada untuk di peragakan... "Ya Allah kau jauhkan keturunan ku dari melupakan Kau..supaya keturunanku menjaga syariat Islam yang sebeenarnya...Amiiiinnn "

Nak Bawa Ibu ke Mana????

Imej
Belum beli baju raya lagi nie... ibu ngn ayah nie wat tak tahu jer... Tak perlah...tak nak susahkan ibu ngn ayah... biarlah amir bawak keta..cari sendiri baju rayalah... Atau meh Amir bawak ibu ngn ayah gi carik baju raya... jom ibu....jom ayah...Amir nakk raya nie... Amacam kawan2 ...ada branie?  Hihhihhihhihhi... ;)

Eppy Best Day Ramadhan .....

Imej
Semalam kan hari jadi Aiman... tak sangka lak rupa2nya En. Bos belikan kek hari jadi kat anak bujang sulong dia... tersenyum simpullah budak tu...sebab surprise... kitaorg xder tiup2 lilin nie.. cuma seronok2 potong kek dan sedikit doa semoga umur sentiasa diberkati Allah SWT... Adik beradik yang lain tumpang seronok... ;D

Penghuni Baru Dalam Umah...

Imej
Alhamdulillah..akhirnya PC kami diberi tempat baru..selama ni.. duk atas meja makan jer....barulah nampak kemas sikit.. dan anak selesa sikit menggunakan PC tu... Akakk lak....syukur jer sebab En.Bos beli.....hihihihi...jadi.. no komen komen.... nakk komen wat per pun ..memang selama nie kitaorg mencari2 meja komputer nie..... sekali lagi Syukur KepadaNya...;D Tq juga kat En Bos...hihiihi....

Di Manakah Dikau..???

Imej
Marilah kita sama2 mengejar.. namun janganlah sampai meninggalkan tanggungjawab yang wajib kita pikul... :)
Selamat berhujung minggu

Selamat Hari Lahir Aiman...

Imej
Selamat hari lahir buat Aiman...anak ibu yang pertama..semoga menjadi anak yang soleh yang dapat mendoakan ibu dan ayah bila dah tiada lagi nanti... Ibu dan ayah sayang kamu dunia dan akhirat... ;D

Diduga lagi...

Imej
Pinggangku sakit lgi.. aduhai... akak selalu terfkir..sakit ini adalah daripada kesan epidural yang akak amik masa operation anak pertama 12 tahun dulu.. Sampai sekrg ada masa pinggang akan sakit secara tiba2... yang pasti diduga lagi.... Krim inilah yang mengurangkan sedikit sakit tu..masa sahur pulak telan sebiji ponstan utk krgkan sakit... harap2 janganlah melarat...Amiiinnnn...

Masih Lagi Panjang...

Imej
Masih lagi terus mencari... tanpa nokhtah...............................

Rejection ?!?!?!?

Imej
Aik.. apo kono kak izan.. tetiba jer tajuk omputih... sajer jer kawan2.. yer lah kan.. kalau dalam bahasa melayunya ditolak...macam tak feel lah pulak.. tul tak???
Bukan apa hari nie akak nak tanya... dalam dunia nie ada ker orang yang tak pernah kena reject nie.. ADA?.. wah hebat orang tu kan... akak?.. wahhh selama hampir 40 tahun hidup.. dah pelbagai perkara di reject... contoh? ok ok ok nak citer lah nie...
Kalau nak citer pasal reject nie.. macam2... dalam pekerjaan  - di tolak cadangan.. pandangan...pendapat... dan seribu satu hal lagi.. dapat bos berhikmah dia akan kata : "kita terima pendapat tu... tetapi........." tapi kalau dapat bos brutal :"tak boleh macam tu.. kena fikir.............(sambunglah ayat sendiri)"   Korang agak2 best tak kalau depan ramai orang .. cadangan kita di tolak oleh bos kita.. dahlah di tolak.. malahan dimain2kan pulak cadangan tersebut... kalau tak marah pun .. terbakar jugaklah hati nie.. hahahahaha... (macam pernah kena jer.. h…

Keluarga Iskandar.. Siri Pilihan Hati

Imej
Emmm... sepanjang Ramadhan nie akak tak derlah nak tengok TV sangat.. kekadang jer.. sebab masa sangat laju.. bila malam dah ngantuk dengan urusan seharian... pastu malam pun jarang jengah TV sebab Aiman kan dah nak UPSR.. nak suruh dia pay attention kat study jugak kan sikit2.. 
Buat masa nie.. cerita siri yang akak kerap tengok ialahKELUARGA ISKANDAR..kisah sebuah keluarga besar dari Johor yang bahagia .. namun penuh dengan konflik yang dramatik... akak suka sangat.. rasa dekat dihati..bagaimana menantu kena memenuhi permintaan mak mertua... bagaimana suami isteri mengelak dari krisis... bagaimana nak mendidik anak2 dgn cara yg betul.. yang tipikal melayu.. memang akak suka..boleh layan laa..
jom kita tengok promo ni skit..


Kisah memang happening... tapi terpulanglah kat korang nak judge camaner kan... cuma pada akak ia amat sesuai ditonton oleh segenap lapisan umur.. ish lebih2 promote pulak kan.. :D


Cuba Kita Check Iman Kita...

Imej
Semalam akak dengar ceramah Ramadhan.. Ustaz kata kita kena check iman kita untuk tahu di tahap mana kita.. adakah iman kita sudah semakin lemah.. kerana jika ada tanda2 ini.. maka kita mampu untuk melakukan sesuatu untuk memantapkannya semula..
Meh akak nak share apa yang akak dapat semalam...
Tanda2 Iman Semakin Lemah...
Melakukan dosa .. tetapi tidak merasa bersalahSangat susah untuk bangun melakukan solat subuhTidak rasa kusyuk dalam solatMerungut dengan ketentuan TaqdirTidak sabar apabila menerima ujian Allah SWTTerlalu sebuk dengan urusan duniawiMeninggalkan Al-Quran tanpa dibacaTidak mengendahkan manusia lain membuat dosaRasa tidak bersalah apabila melakukan sesuatu yang bertentangan dengan ajaran IslamTidak merasa apa-apa apabila mendengar bacaan al QuranMenyuruh orang lain berbuat baik tetapi tidak di praktikkan sendiriSenang dan seronok bila melihat orang lain mendapat kesusahanHanya peduli kepada halal dan haram tetapi membiarkan yang makruhKetawakan orang lain membuat kebai…

Korang Dah Khatam Quran?..

Imej
Korang dah khatam Quran Ramadhan nie..?.. mesti dah kan atau dah separuh ker... akak nie adalah sikit.. (terukkan... ish banyak kena perbaiki diri nie..sedis rasa hati ini.. )
Opis sebelah kami dah buat majlis khatam Quran lagi (bertadarus ramai2).. opis kami lak lebih kepada belajar Tajwid dan Bacaan.. semoga Allah SWT.. memberi Rahmat kepada kami dengan usaha yang sangat kecil ini.. amiiinnnn..

Belaan...

Imej
Haa.. apa kak izan.. nie citer pasal belaan pulak... mana ada antu.. bulan2 posa nie yer tak... nak merapu la tu... tapi korang nampak kan.. akak nampak... korang tak pernah nampak ker?..mustahil lah pulak...


:D.. hihihihi... korang nampak tak... pernah tengok citer Puntianak Harum Sundal Malam kan.. bak kata En. Bos.. satu2nyer puntianak yang .... rambut nyer guna jari pun boleh.. punya jelesnyer akak nie...

hahahah.. sebenornya nak citer pasal rambut jer... korang suka tak bela rambut.. suka rambut panjang atau pendek... mana satu senang jaga??????

Kan besh kalu kita dapat rambut cam nie.. senang nak urus.. lebih2 lagi yang bertudung 24jam kan... yer laa... kat tempat kerja dah tentu bertutup.. tak bernafas rambut tu.. balik umah dah tentu berikat (kalu panjang la).. sebab nak masak.. tak derlah rambut mengerbang nak memasak.. ye tak...payoh ooo kalu rambut panjang nie.. espeselli bila mandi wajib ..pastu subuh2 hening... nak tunggu kering lama.. pakai hair dryer.. sebenarmya tak e…