Jom Follow sayer.....:)

Cari Blog Ini

Nuffnang

Isnin, 13 Ogos 2012

Dam Dam Dum.. hah Mercunnn...!

Jumpa lagi kawan2... hari yang ke 24 kita berpuasa.. Alhamdulillah diberi kesempatan lagi kita menunaikan Ibadah Puasa ... harap2 mampu lagi kita lakukan hingga akhir Ramadhan.. dan diberi kesempatan juga meraikan Syawal... :)

Kat kawasan umah akak.. dari 1st day puasa dah berbunyi dah mercun (bom kot).. sebab punyalah kuat .. kalu tengah Isya' confrm terperanjat...


anak2 akak memang kecuh nak main mercun... tapi alhamdulillah tahun nie.. diorang slow down sikit mintak2 mercun nie.. tapi bila kengkawan dia kat luar dah macam2 bunyi.. diorang pun sibuk jugaklah.. tapi En. Bos hanya benarkan diorang main bunga api dan mercun pop..dengan pengawasan kami berdua.. yer lahkan kita taknak anak2 kita jadi salah seorang mangsa yang popular bila menjelang bulan puasa...

Tapi... kita hanya mampu mengawal dengan batasan yang kita ada.. kita mintak anak2 kita faham dengan pejelasan yang kita beri pada mereka.. jika mereka melakukannya tanpa pengetahuan kita.. apa lah yang boleh kita buat kan.. Serahkan lah kepada Allah SWT... supaya mereka terlindung dan terpelihara dan perbuatan2 yang sia2...aminnn



11 ulasan:

  1. hurmm, kt taman sy ni dh mcm perang..geram lak..

    BalasPadam
  2. susah juga nak kawal kan, kkdg kita x beli ponw untuk anak2 tapi jiran2 duk bagi main !

    BalasPadam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  4. kat flat umah saya nie... dah mcm berperang dah kak...

    saya dan adik2 xpernah main mercun.. klu bunga api tu... last masa darjah 2 kot... adik2 saya xpernah main... sebab kitorang semua ada asma...

    asap tu boleh buat sesak nafas laa sangat

    BalasPadam
  5. sama2 nasihat akak yea.
    budak2 memang mcm tu.
    mcm masa kecik2 kita dulu..
    harap2 semua selamat..

    BalasPadam
  6. Budak2 biasalah nasib anak OKje main bunga api je... tak delah merapek mintak mercun... he...he...

    Apapun jangan sampai Raya kat hospital!

    BalasPadam
  7. beli la jugak tapi yg jenis yg biasa2 jer...bahayakan kalau main sampai putus jari, buta mata ni..

    BalasPadam
  8. assalamualaikum kakizan....betul tu dah x boleh nak larang hanya berserah pada Allah jer kan..;)

    BalasPadam
  9. x mor main mercun..... huhu

    BalasPadam
  10. Tak pernah main mercun, tapi time sekolah dulu faham la kenapa kawan2 semua sibuk beli, sebab seronok main bahan api camni.

    BalasPadam
  11. mana2 tempat pun same je kan.. main mercun bom gamaknye.. memang selalu terkejut,.. dalah saya ni melatah haha.. tapi kalo meletup smpai cedera tanggung la sndri ye tak,..

    BalasPadam

Terima Kasih kerana memberi komen...:) Berkongsi buah fikiran itu dapat memberi inspirasi kepada orang lain tanpa kita sedari.. :D

Ramadhan datang lagi

Salam Selasa sahabat blogger sekalian.. Semakin hampir dengan Ramadhan.. Tak pasti lagi kita dapat merasainya atau tidak.. Hampir separuh ...