Jom Follow sayer.....:)

Rabu, 29 Februari 2012

Kemaafan Dendam yang Terindah



"Aku minta maaf.."

Wahhh.. indahkan bila kita dengar orang yang melakukan kesalahan itu mengaku kesilapannya dan meminta kemaafan dari kita... Dan betapa besar hatinya kerana mempunyai keberanian untuk meminta maaf...Bukan mudah untuk melafazkan maaf... dan bukan mudah memberi kemaafan apabila hati sudah terguris dan sakit..

Namun kita adalah manusia biasa.. yang sudah tentu melakukan kesilapan..demi kesilapan...tapi bukan mudah manusia itu mengaku dan meminta maaf... kita sering terfikir.."kalau aku meminta maaf.. adakah aku akan dimaafkan"... 

Kesilapan yang dilakukan kepada ibu ..selalunya seorang ibu akan memaafkan..kerana hatinya mudah untuk memaafkan anaknya.. walaupun anaknya melakukan kesilapan yang acapkali...namun kita susah untuk melafazkan maaf padanya...emmmm

Kesalahan yang dilakukan kepada ayah... masih juga dapat dimaafkan.. walaupun suaranya keras.. walaupun tiada kemaafan dibibirnya..namun dihatinya..tulus memaafkan...namun kita takut untuk meminta darinya...

Kekhilafan yang dilakukan kepada manusia lain...kadang2 terus didendami.. jarang di maafkan .. namun begitu mudah untuk meminta maaf kepada mereka2 ini... kadang2 mulutnya memaafkan tetapi dihatinya penuh dengan dendam membara... namun tidak salah untuk meminta kemaafan..

Sebenarnya.. memaafkan juga adalah satu perkara yang sangat sukar... bila hati sudah dilukai dan disakiti....  Namun sangat indah jika kita mudah untuk memaafkan kesilapan orang lain kepada kita.. kerana kita juga melakukan kesilapan pada orang lain.. 

kerana Kemaafan adalah Dendam yang Terindah... kerana apabila kita memaafkan.. kita juga memaafkan diri kita daripada terus melakukan kesilapan... kesilapan untuk tidak memaafkan...

Isnin, 27 Februari 2012

Gigi oh Gigi...

Aduhai... sakit gigi nie bukan boleh buat main... merana rasanya.. tidur pun terganggu... kejap berdenyut2 ..kejap ok... serius tak selesa..


Sejak hari khamis minggu lepas akak nie sakit gigi.. hihi geraham... sakit wei.. bile makan mende2 keras skit rasa macam nak tercabut gigi nie.  Jadi kesimpulannya.. akak cabut jer gigi hari Jumaat lalu.. ingatkan dah ok... rupa2nya ada satu lagi mengikut... sakit tak berenti... Hari nie gi klinik gigi... confirm cabut satu lagi...  sekrang nie still sakit lagi... tapi sakit bekas cabut tu laa...Nasib badan lahhh.. dah berumur nie... apa lagi... yang tahan jadi tak tahan... gigi pun dah start nak tinggalkan kita.. apa kes... hihihihihi.. tanggung jer laaa...

Cik Aiza.. ingat ada petua ker kalu sakit gigi nie... kalu sakit gi jer klinik... n cabut.. :)

Allah berfirman di dalam surah At-Tagaabun, ayat 11 yang bermaksud:
"Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu".

I am lonely.....



I am lonely... emmm mesti semua manusia mengalami saat2 beginikan?...

Masa remaja.. disaat kt melihat kawan2 lain dah ade teman... konon2nya kita pun teringin nak berteman...supaya tidak keseorangan...

Bila usia meningkat.. kita lihat kebanyakan teman sudah mendirikan rumahtangga... kita juga berusaha untuk menyusuli langkah mereka supaya kita tidak sunyi....

Bila sudah berumah tangga... masih juga kesunyian... ingin pula menimang zuriat pula.... bila dah ada zuriat ... sunyi juga.. bila suami atau isteri asyik tinggalkan pasangan masing2 untuk kerjaya....

Bila semakin berusia..anak2 dah membesar.. sudah tentu perasaan sunyi dan keseorangan muncul kembali kerana kta akan ditinggalkan juga satu hari nanti... sunyi itu adalah teman setia kita..dimana juga kita berada...

Jadi kita kena bersedia untuk menghadapi situasi ini walaupun kita cuba untuk elakkannya....

Kesunyian itu biarlah diisi dengan taqwa dan iman kita padaNya... kerana kepada Dia jugalah yang akan kita kembali.....


 "Kita tidak akan keseorangan selagi kita yakin adanya Dia.."

Published with Blogger-droid v2.0.4

Ahad, 26 Februari 2012

Percubaan...



Konon2nya amik gambar sunset laa..Hahahaha.. pakai Android Phone Samsung... tapi tak berjaya... sebab tu lah akak still suka phone lama..Nokia.. gambar cantik beb... 

sajer jer gatal2 tangan nak try... atau kena gi tepi pantai kot.. kalau nak amik gambar sunset nie...

Masa nie dalam kul 730.. ond way balik amik anak dari sekolah .. ada latihan bola... Jadi try2lah snap gambar yang tak seberapa nie...  

Korang nak komen.. dipersilakan.. kalau taknak pun tak per... 

Next time nak try jugak amik gambar guna phone nie.. sebab... nie jer yang ada.. nak beli camera canggih.. nantilah kalu ada rezeki kan...

Buat masa sekarang nie. .. perbelanjaan untuk anak2 ddahulukan... dan rumahtangga di utamakan.. hihihihi. cam nak kempen lak...

Oklah next tme jumpa lagi... gambar lain lak.. hihihih..

"Hargailah yang di depan mata.. usah di impi sesuatu yang tiada.. namun harapan tetap setia menunggu"


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sabtu, 25 Februari 2012

Bunga2 an... di opisku..









Ini adalah bunga2an yang ada di opis saya.. dah berumur dah bunga2 nie... pastu orang2 yang ada kat opis nie bukannya creative bab2 bunga2 nie.. bab2 keras tangan boleh ler.. hihihihi....

Ada citarasa kami dan ada juga citarasa bos kami... hihihih.. orang yang amik gambor nie.. sajer jer suka2.. enjoylah yer... yang penting... korang ada bunga cam nie.. :)...hihihihihihihihi....

Published with Blogger-droid v2.0.4

Selasa, 21 Februari 2012

Idea..oh ideaku...

Salam kengkawan...

Selama ber blog nie.. kekadang tu berhempas pulas mencari idea (kononnya..hihihi)... nak buat n3 kat blog.. kadang tu idea datang mencurah2 tak kira tempat... tengah makan, tengah mandi, tengah drive.. hish.. biler depan PC ...idea tu lenyap begitu jer... nak guna android lak.. masa tu mana pulak nak menaip kan? sebab dalam kepala tengah laju berfikir dan seolah2nya kalu depan PC confirm menjela2 lah menaip.. hihihihihi...

Bile tengok blog kengkawan yang penuh ngn n3 tu naik jeles lah jugak.. last2 wat keputusan .. jalan2 jer kat blog kengkawan yang lain... apatah lagi kalu blog masak.. wahhh cemerlang gitu... satu hari sampai 2 hingga 3 n3.. cemerlang sungguh.. mana taknye followers n visitors main ribuan dan jutaan... manalah diorang celahkan masa untuk mengupdate blog diorang kan... memang tabik springlaa..... kena menuntut ilmu nie.. tapi ngn saper lak.. 


tapi takder laa cam nie.. ihik...

Lagi satu blog yang penuh ngn iklan.. camner diorang buat ekk... nak wat nuffnang bertambah2 pun tak pas2 lagi... adoohai... kalu dah buta IT nie... memanglah camtu...dah tua sangat kot akak nie... tapi ada hati nak berblog kan.. :)

Lantak kanlah.. akak nie berblog just nak kongsi minda, perasaan dan kehidupan dengan orang lain, agar tak jadi katak bawah tempurung.. agar tidak stress... saper kata wat blog nie tambah stress.. tak ..betul memang tak... sebab wat blog nie kita suker jadi bila buat mende yang kita suka.. stress pun hilang...emmm... masalahnya stress bila tak boleh nak update blog... ihik..

oklah.. sekarang ni tengah tak der idea laa nie.. pastu tak der masa nak update.. so kita jumpa lagi lain kali.. byer..:)

Sabtu, 18 Februari 2012

A Thousand Years



Tetiba jer terminat kat lagu nie..hihihihi.. just enjoy it..


Heart beats fast
Colors and promises
How to be brave
How can I love when I'm afraid
To fall
But watching you stand alone
All of my doubt
Suddenly goes away somehow

One step closer

(Chorus)
I have died everyday
waiting for you
Darlin' don't be afraid
I have loved you for a
Thousand years
I'll love you for a
Thousand more

(Verse 2)
Time stands still
Beauty I know she is
I will be brave
I will not let anything
Take away
What's standing in front of me
Every breath,
Every hour has come to this

One step closer

(Chorus)
I have died everyday
Waiting for you
Darlin' don't be afraid
I have loved you for a
Thousand years
I'll love you for a
Thousand more

And all along I believed
I would find you
Time has brought
Your heart to me
I have loved you for a
Thousand years
I'll love you for a
Thousand more

One step closer
One step closer

(Chorus)
I have died everyday
Waiting for you
Darlin' don't be afraid,
I have loved you for a
Thousand years
I'll love you for a
Thousand more

And all along I believed
I would find you
Time has brought
Your heart to me
I have loved you for a
Thousand years
I'll love you for a
Thousand more

Khamis, 16 Februari 2012

Hafalan Shalat Delisa

Cerita yang meruntun jiwa

saat mula2 airmata jatuh berderai..

keikhlasan...
bermulanya episod kehilangan..
Indonesian Best Seller..
Di saat suami saya pulang dari tempat kerjanya.. dia terus beritahu saya untuk langgan astro first untuk filem "Hafalan Shalat Delisa".. memang masa tengok preview hati dah terdetik nak tengok... bila dapat green light dari En. Boss.. dengan segera saya menekan sms ke Astro..

Waaa... cerita yang meruntun jiwa raga saya.. sepanjang kami sekeluarga menonton filem ini... tidak ada satu patah perkataan pun keluar dari mulut kami sekeluarga.  Even anak tecit saya Amir pun begitu khusyuk menonton filem ini... apatah lagi saya yang sudah tak mampu menahan airmata dari tumpah.. Saya tidak dapat bayangkan seorang anak kecil sebesar Delisa mampu menghadapi musibah yang maha hebat itu dengan tenang dan positif.. ayat2 yang keluar dari bibir nya hanya ayat2 yang menenangkan jiwa orang lain yang mendengarnya... aduhh.. andainya laa peristiwa itu berlaku pada kita.. adakah kita sekuat itu...

Seperti yang kita tahu... Kejadian Tsunami yang berlaku 2004 itu meranggut lebih dari 100 ribu nyawa dan sudah tentu memang ada kehidupan seperti Delisa malahan lebih teruk dari itu pun ada...

Jadi pada kengkawan yang belum menonton filem ini.. saya sarankan untuk teruskan sebab ia bukan saja memberi kesedaran pada kita yang apa sahaja yang ada dimuka bumi Allah s.w.t ini adalah pinjaman dariNya...dan kita hanya hambaNya...

Selasa, 14 Februari 2012

I Am Nobody.....

Setelah berada di alam dunia fana ini hampir 39 tahun.. Fuuhhh.. pelbagai dugaan dan pancaroba yang terpaksa di tempuh... usia ini mematangkan kita sebagai manusia... Mungkin masih ada lagi perkara baru yang singgah dan menuntut kefahaman kita, namun apabila usia sudah mulai menjejak ke 40 tahun... saya semakin terfikir... kita semakin hampir dengan kematian...

Saya masih ingat lagi... ada seorang ustaz pernah berkata.. apabila ramai orang yang dekat dan sekeliling kita sudah pergi .... kita perlu sedar yang kematian juga semakin hampir dengan kita... Aduuuuhhh takut bila mengenangkannya... Amalan masih belum banyak... terasa kecil diri bila melihat orang2 lain yang hebat-hebat di sekeliling kita... Bila difikir semula sayang kita pada dunia ini sebenarnya sekejap sahaja... sebab orang2 yang menyanyangi kita akan bersedih dengan kematian kita pun sebentar cuma... bila mereka tinggalkan kita di kubur maka tinggalkan juga kesedihan itu.. masa akan mengubati mereka.. mereka akan terus juga tersenyum.. gembira.. dan menjalani kehidupan mereka.. sedangkan kita di sana.. penuh dengan debaran dengan apa yang bakal di tempuh... emmmm...

I am nobody... kita bukan sesiapa... kita tidak dikenali.. malahan kita tiada kepentingan pun... Jadi kita perlu sedar diri tentang siapa kita di muka bumi Allah ini... Semoga kita menjadi hambaNya yang sentiasa mendapat keampunanNya dengan kekhilafan yang sering kita lakukan .. Amiinnn kerana akhirnya pasti kita akan menuju........


Isnin, 13 Februari 2012

Meh ... makan2





Malam tadi ibu nak rehat dari masak2 so ibu ajak ayah bawak anak2 ibu gi makan kat luar. Dah lama tak kuar makan satu family... jadi bebudak seronok laa... spend time ngn family nie memang besh gilerz laa.. sebab bukan senang nak kumpul camnie selalu..

Kadang2 kesibukan dan kesuntukan masa sebabkan kita sgt menghargai saat2 begini...;-)

Sambil tunggu2 makanan sampai..boler ler cerita2 ngn anak2 tanya pasal sekolah dan kawan2 dorang...

Jom Makan... :)

Published with Blogger-droid v2.0.4

Khamis, 9 Februari 2012

Traffic jem..redah jerlaa



  
Aduhai..letih pagi tak abis.. Balik pun jem lagi.. Ingatkan dah settle dah sambutan Thaipusam..rupa2nya tak abis lagi.. Sebab pak polisi masih sebuk mengawal lalu lintas manakala jalan masih dtutup disesetengah kawasan..

Memang penat, dah itu satu2nyer jalan yg kena lalu pegi dan balik kerja..jadi redah jer laa..

Jadi memang setiap kali sambutan Thaipusam ni..saya dan beberapa rakan sepejabat amik langkah awal utk amik cuti supaya tak terperangkap dengan jem..

Tapi takkan nak amik lama sgt kan... Al maklumlah awal2 tahun ni cuti kena kedekut sikit.. Hihihi...jadi redah sajeelaaa....:-P

Published with Blogger-droid v2.0.4

Isnin, 6 Februari 2012

Facebook .. deactivate?

Salam Kengkawan.... emmmm semua orang mesti ada facebook kan?.. termasuklah saya.. 

Baru2 ini..saya ada terbaca kat salah satu status fb kengkawan saya yang dia nak deactivate fb dia.. mengikut ceritanya..dia hampir bergaduh dengan sepupunya hanya kerana salah faham ketika membuat status di wall fb... dan baru2 ini juga saya ada mendengar cerita salah seorang kawan2 saya yang mengatakan dia hampir bercerai dengan suaminya ... hanya kerana gara2 status fbnyer juga.. kononnya meluahkan perasaan .. tetapi akhirnya suaminya dipermainkan oleh kawan suaminya.. uish,,,, hebatkan fb nie...

Dan kalau korang ada baca paper berkenaan soerang pelajar yang bercerita tentang kisah sedihnya di fb dan ahirnya bercerita dia mahu membunuh diri... menyangka dia hanya bergurau..dia tidak diendahkan.. dan akhirnya ditemui mati membunuh diri.... takutkan...

Anak2 seawal 7 tahun pandai request nak ada fb sendiri... begitu jugalah dgn anak2 saya.. namun password mereka ada pada saya jadi mampulah saya memantau cerita mereka di fb mereka,, sampai bila?.. itu saya sendiri tak pasti....

Cerita FB nie hebat diperkatakan orang .. bukan setakan cerita yang ada saya ceritakan ini..malahan banyak lagi..malahan lebih menakutkan..ditipu, dianiaya..di mainkan... dan pelbagai lagi.. walaupun ramai yang menyedari risikonya..namun masih ramai lagi sanggup berdepan dengan risiko itu (kononya ia takkan terjadi ada diri kita sendiri)... saya sendiri terfikir..disebalik kebaikan2 yang ada ..ada juga keburukan yang kita tidak mampu elakkan... cuma ktia perlu berhati2...

Janganlah asyik sangat meng'update' status sehingga terlupa apa kesan terhadap orang lain.. nasihat itu juga untuk saya.. yelahkan kita rasa seronok bila komen kita selalu dibaca dan dibalas oleh kawan2 kita... sehingga kita syik menceritakan apa yang berlaku di sisi rahsia kita sehingga semua orang tertanya2 dan akhirnya membuat andaian sendiri.. kalau betul tak perlah.. tapi kalau mengundang fitnah dan aib .. bukankah itu sangat tidak baik...

Jadi pernah juga terlintas di fikiran saya untuk meng deactivatekan fb saya atau mendelete terus...sebelum perkara buruk2 berlaku... emmm.... semoga masih ada lagi ruang2 kebaikan yang boleh kita ambil..dan cuba untuk mengelakkan apa2 yang membawa keburukkan...aminnn...

Sabtu, 4 Februari 2012

Cuaca..oh cuaca..





Cuaca yang tak menentu dua tiga hari nie.. Itu semua gambar hari2 yang berbeza... Langit gelap..nak drive pun saspen..ye la kan bile kita yang  pakai spek mata nie..hujan adakah waktu yang sangat saspen bile drive..terutama bila ujan yang sangat lebat..

Nak berhenti tepi jalan rasanya tak boleh sebab tengah mengejar waktu utk mengambil anak di nursery.. Sebab kekadang tu bila sampai kat umah..cuaca terang benderang. Tapi biasanya saya akan tempuh jer cuaca camtu..atau pandu slow skit dari biasa.. Itulah salah satu cabaran bila umah agak jauh dari tempat kerja..sentiasa dalam keadaan yang saspen selalu... ;-)


Jadi bila mulakan perjalanan tu janganlah lupa mulakan dengan bismillah...
.

Published with Blogger-droid v2.0.4

Jumaat, 3 Februari 2012

Durian oh durian....




Tetib jer ayah bawak balik durian apalagi seronoklah kan anak2 dapat makan durian... Tp kali nie utk keselamatan ianya telah siap di buang kulitnya...Kat rawang nie.. musim sepanjang tahun.. cuma harganyer lah yang berubah... time musim durian betul.. memang murah giler... 1 bakul dalam Rm3 - Rm5 (dlm 5 hingga 10 biji).. puas jer makan sampai boleh buat macam2 ngn durian nie... saya nie tak lah hantu durian .. tapi kalu ade bedal jer.., hihihihihi...jom makan jomm..:)

Published with Blogger-droid v2.0.4

Rabu, 1 Februari 2012

Secangkir teh..Pengubat Letih


Mesti kengkawan ingat saya nak share resepi kan...hihihihihi.. sowi laa.. saya nie tak pandai masak cam kengkawan blogger yang hebat2 berkongsi pasal resepi diorang ... saya tahu masak tuk family jer.. nak lebih2 tu alamatnya makan kedai jer laaa...

Anyway sebenarnya saya nal kongsi pasal buku yang saya baca di atas.. hasil nukilah Ustaz Hasrizal.. nak citer banyak pun lum wassalam lagi.. masih on going membacanya.  Tapi first impression .. setelah membaca beberapa puluh mukasurat.. saya rasa seolah2 saya ada bersama ustaz nie gi mengembara ke suatu tempat yang saya tak pernah jejak... Saya shorkan kat kengkawan yang berminat nak baca buku nie.. memang tak rugi... 

Oklah nanti saya share lagi tentang buku2 yang saya tengah baca ataupun dah baca..ekk.. c u all ..")

Published with Blogger-droid v2.0.4
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nuffnang