Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2013

Gundah...

Imej
Entah apa yang di gundahkan...
Entah apa yang di gulanakan...
Hati jadi resah...
Hati rasa payah...Jiwa jadi gelisah...
Jiwa jadi parah..
Mungkin mengenang perkara sudah...
Mungkin mengenang dosa yang selalu salah...Kupanjatkan doa padaMu ya Allah...
Agar segala urusan dipermudah...
Semoga dosa di ampunkanMu.
Semoga karat dan noda di maafkanMu...Betapa rasa hina dan dina...
Di saat ketika di dunia...
Mohon padamu Ya Allah....
Agar hati ini dapat di kebah..
Dari segala gundah....
PadaMu semua ku serah...Amiiiinnnn...ya Rabb..

Ingat Mati...

Imej

Kenduri kendara Sambut Ramadhan...

Imej
Salam Khamis kawan2...

Al maklumlah kan sekarang nie tengah musim saudara mara.. rakan taulan buat kenduri .. majlis makan2... sempena menyambut kedatangan Ramadhan... maaflah saudara maraku.. seandainya jemputan itu di adakan pada hari persekolah.. sangatlah sedih sebab tak dapat menghadirkan diri... bila kenduri dibuat selepas maghrib sedangkan akak sendiri sampai rumah dah nak hampir maghrib.. taknaklah kelam kelibut nak mengejar kenduri yang bukan dekat... hhuhuhu... semalam atuk akak wat kenduri kat kampung.. jemput cucu cicit.. anak buah semua.. rasanya yang dah kurang komitment nie.. sempatlah nak sampai... tapi macam akak nie... mana ngn anak2.. Encik Bos pun kerje extra sikit... sampai kul 8 malam... camanalah nak squeezekan badan dan masa untuk balik kenduri.. :(
Apa2 pun semoga Ramadhan kali ini semakin baik dan lebih seronok di hayati... Tak sabar nak tunggu Ramadhan.. rindu pulak rasanya.. sebab Ramadhan lepas sangat menyentuh hati.. semoga kali ini terisi sekali lagi.. I…

Hujan.. Syukur Alhamdulillah...

Imej
Hadirmu di nanti... Yang pasti sangat di Syukuri.. Alhamdulillah.. Syukur padaMu Ya Allah.. :D

Bila Otak Pun Jerubus gak....

Imej
Bila musim jerubu nie... otak pun jerubu tak boleh nak fikir.. macam tak cukup oksigen.. pepagi dah huru hara skit bila hantar anak gi sekolah .. rupanya sekolah tutup.. kena patah balik.. ngantor pulak kat nursery.. sampai opis lambat..

Selangor still berjerubu.. ada kurang skit.. tapi Shah Alam pulak naik... Rawang tak der dalam senarai.. tapi kalau tengok jerubu still teruk lagi... bukit sekitar rumah akak masih tak nampak puncaknya... rasa macam dalam kawah jer... huhuhuhu.. semoga Allah permudahkan urusan kita.. :D

Jerebu ....

Imej
Hari ini cuaca kat tempat akak ... tak berapa cantik... tempat penuh pokok2 camni pun jerebu jugak... tapi hari nie... siap angin kuat lagi... mendung macam nak hujan... semoga dengan hujan nie jerebu akan berkurangan... amiiiinnnnn

Jemputan Kahwin

Imej
Didoakan semoga berkekalan di dunia dan akhirat... ;)

Ubat Hati...

Imej

Ada BFF tak?

Imej
Ada BFF tak?.. emmm... sepanjang kehidupan yang hampir 40 tahun nie.. dah tentulah akak ada ramai kawan kan.. tapi BFF boleh kira ngn jari kot... zaman kanak2... zaman remaja... zaman anak dara... zaman bekerja.. dan sekarang zaman retua.. hahahaha...

boleh beza ker antara kawan dan sahabat?.. op coz laaa boleh beza... tengok kita laa kan... dengan saper yang kita boleh bercerita seronok2... dan dengan saper pulak kita boleh berkongsi rahsia...seronok..sedih..duka... bukan sumer orang kan... kita ada pilihan kita sendiri... yang penting untuk kita dapat sahabat yang seperti itu.. kita pun kena cuba jadi sahabat yang baik juga.. In Shaa Allah.. kita akan dapat yang sama seperti yang kita mahukan..

Pilihlah sahabat yang baik ... supaya kita boleh jadi baik... sekurang2nya diingatkan untuk menjadi baik... sahabat juga boleh jadi cermin diri kita... sahabat yang baik akan menegur kita seandainya ada kesilapan yang kita lakukan...:D dan kita pulak janganlah bila ditegur kita marah...  seb…

Memang Kecoh...

Imej
Belum hari raya lagi.. posa pun belum lagi.. tapi Hantu Raya Tok Chai sebuk buat Kecoh... hehehehehe...  Best ker?.. boleh laa.. weekend baru nie.. anak2 kecoh nak tengok apek ... jadi kitaorang order laa kat ASTRO first..  cerita nie boleh buat orang gelak.. saspen dan terpelanjat laaa...
Apa dapat ekk tengok cerita nie?.. 
emmm... janganlah kita tak percaya dengan bende yang tidak wujud di mata kita... sebab 'dia' juga makhluk Allah SWT...
emmm lagii... Jangan berkawan dengan spesis jin dan syaitan nie.. dah tentu2 mereka ni dimurka Allah.. jangan cari pasal nanti mati kita pun tak diredhai Allah...
Ada lagi nie... bila kita di dalam kekalutan dan ketakutan.. kita selalu tertipu antara realiti dan khayalan... kadang mende yang real depan mata pun...kita tak percaya.. pastu kita createlaa cerita macam2...huhuhuhu...
Oklah.. nak review banyak2 pun tak pandai laa.. tapi akak rekemenlah tengok.. untuk ceriakan hari.. Jom Tonton.. :D

Cantik Sungguh!!!

Imej
Berangan nak pergi... boleh jadi kenyataan tak agaknya..?






Akak pasti setiap kali kita tengok setiap gambar nie.. kita ada merasai sesuatu.. agak2nya apalah yang kengkawan rasa ekk.. sama tak cam akak atau korang ada rasa yang lain .. :D

Ayat Pagi Isnin...

Imej
Semoga Allah SWT mencukupi.. Hanya Dia...

Misteri Tapak Kaki...

Imej
Emmm.. nak cerita skit.. cerita misteri.. yang berlaku emm... lebih kurang 2 atau 3 minggu sudah kat kampung... 
Hari Ahad.. kami sekeluarga balik ke kempung (tak jauh pun.. dalam 1 1/2 jam perjalanan jer)..Nak di jadikan cerita salah satu daripada bilik tidur kat kampung tengah ada major renovation .. jadi bilik tu memang tak der orang pun yang dibenarkan masuk .. dan kebetulan masa kami sampai (dekat waktu zohor dah) .. bilik tu baru jer di bubuh simen ..  akak n En. Bos adalah orang yang last sekali pi bilik tu kononnya nak tengok perkembangan bilik tu... memang simen masih basah lagi..
Dan sedia maklumkan bila dah tengahari camtu.. masing2 tengah sebuk dengan urusan masing... dan akak lak tengah layan anak kat depan sambil tengok TV.. mak mertua sedang baring2.. anak2 kat berandah rumah sambil main buaian..
Bila azan jer akak pun bangunlah nak bersiap sedia kan.. sambil tu akak pun pi lah jengah bilik tu (sebab dekat ngn bilik air).. kemudian tu terperasan .. eh eh... ada bekas …

Berpisah Jua....

Imej
Adat dunia.. Bertemu dan akhirnya berpisah.. Bersama akhirnya akan Bercerai jua... itulah perjanjian.. tak der siapa yang mampu nak menghalang...
Takdir yang menanti adalah ujian... ujian untuk lebih kuat.. cuba untuk positifkan diri Semoga kami semua kuat... In Shaa Allah.. :huhuhuhu

Terima Kasih...

Imej
Kita dari kecil lagi dah diajar untuk ucapkan Terima Kasih setiap kali kita terima sesuatu dari orang lain.. Ucapan terima kasih itu menunjukkan adab dan santun seseorang itu.. malahan kita jugak ajar anak2 kita untuk ucapkan perkataan itu dan mereka pun memang sangat suka kata Terima Kasih..
Terima Kasih tu perkataan yang popular pada semua golongan .. tak kira tua atau muda..tak kita kaum.. tak kira dari mana..dalam pelbagai bahasa..
Tapi pernah tak korang menerima ucapan terima kasih tu .. tapi korang rasa macam ada sesuatu yang tak seronok.  Korang tertanya2... kenapa pulak nak ucapkan terima kasih tak pasal2.. atau pada menda yang rasanya tak perlulah ucap sehingga penerima rasa tak seronok... sedangkan sepatutnya ucapan itulah yang kita selalu tunggu bila kita selesaikan tugasan kita..
Ucapan terima kasih biarlah ikhlas.. tapi bukan terima kasih yang dilimpahi dengan pujian yang menyesakkan orang mendengar... atau biarlah berpada2 dan sederhana.. sehingga kita yang menerima uca…

Ingin Tenangkan Diri... Jomm

Imej

Menguap... Kenapa?

Imej
Hadith:  Dari Abu Sa'id al-Khudri, dari bapanya r.a katanya:Rasulullah s.a.w bersabda:Apabila seseorang kamu menguap, maka hendaklah ia menutup mulutnya kerana syaitan dapat masuk. Huraian Hadith:  Dari Abu Hurairah r.a katanya Rasulullah s.a.w telah bersabda: Menguap (dengan mulut terbuka luas) merupakan gangguan dari syaitan. Apabila ada di antara kamu yang menguap maka hendaklah dia menutup mulutnya mengikut kemampuan. (Muslim) Dari Abu Said Al-Khudri r.a dari Nabi saw ia bersabda:
Jika ada di antara kamu menguap, tutuplah mulutmu kalau-kalau syaitan masuk..(Abu Dawud]
Terdapat beberapa hadith lain lagi yang berkisar perihal menguap dan adab-adabnya. Dan kesemua hadis-hadis tersebut membawa kepada satu makna, iaitu Islam tidak suka seseorang menguap tanpa menutup mulut apatah lagi ketika sembahyang.


from wikipedia....

Menguap beralih ke halaman ini. Menguap bisa pula merujuk kepada proses penguapan.
Kuap adalah sebuah gerakan refleks menarik dan menghembuskan napas ya…

Moh.. Sarapan..

Imej
Jom Sarapan kengkawan.. :D..

Master Chef Celebriti...

Imej
Hari ini amikkesempatan tengok MCC... terrer tuu diorang masak.. tak mampu rasanya nak seterrer diorang nie..hebat diorang nie.. tinggal lagi 6 orang... sumer setara hebatnya.. saper ekk bakal jadi juara... saspen tuuu... seronok kan kalau pandai masak camtu.. boleh laa jamu anak2 dengan pelbagai resepi.. tapi tengoklah pulak peralatan yang diorang guna.. sangat menyenangkan kerja...jom kita tengok MCC!!! :D


3 Hari Sudah...

Imej
Hari nie, bermula semula hari2 yang rutin... mengejar di sana mengejar di sini... 3 hari sudah tidak update blog... nak bukak PC pun tak nyempat (sebuklah kononnya)...
Hari nie opis tak ramai orang.. ada yang anak demam.. ada yang diri sendiri demam.. ada yang pi krusus.. jadi opis sunyi sepi... 
Pagi pulak ada workshop Photography... belajar camner nak guna camera dan fungsi2nya... selalunya sumer guna Auto Mode... main tekan jer.. almaklumlah takder DSLR... ada camera compact jer... rupanya camera compact pun boleh amik gambor menariks nie.. tapi kenalah belajar sikit teknik2 asas nya... 
Tapi kena belajar lagi kot... orang lama cam akak nie.. amik gambor main terjah jer.. x der skill.. pasni bolehlah try berskil plak.. hehehehe...
Seronok gak belajar skil amik gambar nie.. nak beli DSLR?.. saper tak nak yer tak.. tapi nantilah dulu.. bila ada bajet lebih.. :D


Mungkin Orang Tak Tahu..Tapi...!

Imej
Salam Jumaat kawan2... kita selalu ingat yang segala perkara yang kita buat terutama yang salah.. kita cuba untuk sorokkan dengan harapan tak der satu manusia pun yang tahu.. dan kita rasa sangat selamat.. Tapi kita lupa yang Allah SWT adalah Maha Melihat... Dia Maha Mengetahui.. jadi sama2lah kita muhasabah diri untuk memperbetulkan yang salah dan silap... Astagfirullaaaaahhhh...

Salam Israk Mikraj..

Imej
Hari ini baru start kerja.. selepas bercuti bersama keluarga.. dan hari ini juga 27 Rejab 1434... kita umat islam menyambut Israk Mikraj... peristiwa perjalanan Rasulullah bertemu dengan Kebesaran Allah SWT.  Salam Israk Mikraj kawan2.. semoga kita semua bersama2 menghayati perjalanan Rasulullah dan mengambil iktibar darinya....

Sudah Mahu Pulang...

Imej
Ini bukan keadaan sebenar... gambar tak sempat nak download... Untuk kak Madiha.. saya tak ke tempat yang sepatutnya.. kami divert plan asal atas sebab2 teknikal dan permintaan dan janji yang telah di buat sebelum ini.  Walaupun ibu sedikit frust tapi Alhamdulillah.. masih boleh enjoy dan seronok.. Bukan mudah nak berkumpul begini dan melakukan aktiviti bersama2 tanpa gangguan... :D

Hari ini sudah mahu pulang... Semoga kami selamat sampai hendaknya...In Shaa Allah akak akan bercerita panjang sikit lepas nie... internet kat sini slow skit...bye .. jumpa lagi....

Sedang Mencutikan Diri...

Imej
Salam Sejahtera Semua...

Akak sedang mencutikan diri sekarang... nak jenguk kawan2 nantilah yer... In Shaa Allah...

Nak melayan anak2 sekarang nie,, sebab masa anak2 bercutinilah ibu n ayah boleh cuti sama.. bawak jenjalan cuci mata,,, :D jumpa lagiiii....