Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2011

Bila panas tak sampai petang.......

Berblog lagi, tak sangka perkahwinan yang di raikan gilang gemilang akhirnya terputus ditengah jalan.  Saya sangka panas hingga ke petang akhirnya hujan pulak ditengahari.  Dugaan perkahwnan ni amat hebat, sehebat dunia percintaan juga.  Mungkin ia juga sebagai satu cara untuk melihat sejauh mana cinta, kasih, sayang yang terbina selama ini.  Usia perkahwinan yang lama juga tidak menjamin apa2 untuk masa depan.  Bak kata petikan lagu Siti Nurhaliza.. "Tuhan tak akan Berhenti menduga kita..."
Kita perlu tahu setakat mana kemampuan kita dan serahkan segalanya pada Dia yang satu.  Jangan sangka percintaan yang hebat sebelum kahwin satu jaminan kebahagian dalam sebuah perkahwinan.  Ada yang bercinta 5, 10, 14 tahun pun sekira hati dan iman tidak kuat menghadapi dugaan Allah, akhirnya tersungkur tanpa di duga.  Emmmm.... kenapa pula saya bercerita kisah ini hari ini.  Bukan apa, sekadar mengingatkan kita semua agar tidak leka di buai keenakkan bercinta atau keseronokan hingga lupa…

Sudah..sudahlah tu....

Kali ini saya ingin  kongsi sedikit rasa yang saya alami ketika ini.  Saya bukanlah orang yang sempurna, kita manusia, sudah pasti akan melakukan kesilapan di sana-sini.  Dan kita juga perlu belajar untuk cuba memperbaiki mana-mana yang kosong, yang salah, yang silap dan yang lompong. Dan kita juga perlu belajar bagaimana untuk menerima teguran orang lain dengan hati yang terbuka tanpa ade rasa marah dan sakit hati kepada yang menegur kesilapan kita.  Kita juga perlu belajar bagaimana untuk membuka hati, agar boleh menerima apa yang baru, yang bakal menggantikan yang lama.
Kadang-kadang, kita sebagai orang yang sudah lama bekerja, kita agak sombong dengan pengalaman yang kita ada, sehinggakan kita tidak mahu berubah kepada yang lebih baik. Mungkin kerana kita sudah selesa berada di zon kita sendiri. Pada kita bile ade yang cuba untuk memberikan idea atau cara yang baru, kita mula untuk menidakkan idea tersebut atau menolaknya mentah2 tanpa cuba terima dan fikir.  Ish .. ish...ish.... s…

Adush.. Maharaja Lawak....

Imej
Ahaaaaaaa...... Memang brilliant laa budak nie,  saya suka... pada mula nyer atas kerana kontroversi yang melanda mamat sorang nie, saya agaks mereject dia tapi setelah menjadi peminat setia MAHARAJA LAWAK nie.. dia nie jadi salah seorang peserta favorite selain dari JOZAN.  Rasanya bukan saya sorang sajer yang minat kot, ramai ... kalu tak takderlah tersenarai dalam Top 3 kan...
Sekarang nie kan, kami sekeluarga tengah seronok melayan IMAM MUDA 2011, MAHARAJA LAWAK, DAN JUGA TAK KETINGGALAN KONSERT AKADEMI FANTASIA (hanya konsert laaa.. yg lain tak tengok pun).  kira nyer dari hari Jumaat dah ade appointment dgn rancangan2 nie. 
Dalam Maharaja lawak yang saya tak berapa suka cuma ngn kumpulan BALAS.  bukan apa lawak diorang ni asyiklah dgn double meaning, ye la kan bila kita tengok ngn anak2, bila diorang tak faham mesti tanya kat ibu ayahnyer kan.  Jadi bila tak leh jawab .. kenalah diam jer.  Nasiblah start 10 malam...diorang cepat tidurnya.  Tapi bila ulangan .. diorang tengoklah j…

Bila Dah Bertambah

Salam 2011,

Lama sungguh sy tak berblogging. Jadual ketat, sampai nak duduk dan taip pun kadang tu tak sempat. :) Seronok tengok blog kengkawan yang lain, ada yang baru nak develop ade yg dah lebih advance dari diri sendiri... emmmm. Kalaulah saya ada kelapangan masa kan seronok. Allah S.W.T beri masa yang sama kat sumer orang. Tapi kenapa masih rasa tak cukup, sedangkan ada saja orang2 yg lain sempat melakukan macam2. tu baru anak 4 tu... nak tambah ker? kengkawan rajin tanya soklan tu. Ish Ish.. takutnyer nak jawab... sebab ade org yag suker dengan jwpn saya nie.. tapi tak kurang jugak yg tak boleh terima jwpn tu.... emmm.... anyway sy nak jawap gak....

Bila saya jawab....
"Tak kot... sebab cukuplah 4 orang... ekonomi tak mengizinkan.."...
nanti ada yg komen... ehhh.. tak baik cakap camtu.. rezeki kan dari Allah, dia dah tentukan dah rezeki setiap manusia tu.... aku terkedu...betul tu sy stuju sgt .. tapi pulak rezeki tu kita kena carik jugak kan.. bukan terus turun da…