Jom Follow sayer.....:)

Cari Blog Ini

Nuffnang

Sabtu, 6 Oktober 2012

Santan....

Kalau dulu2... akak ingat lagi ..atuk akak kait kelapa..pagi2 lagi... pastu atuk akan kopek sabut kelapa tu...bila dah bersih... atuk akan belah kelapa tu.....maka nampaklah isi kelapa yang putih bersih....
Masa akak kecik2 dulu... atuk akan duduk kat satu bangku.. dan start kukur kelapa tu untuk dapatkan isi kelap yang dah siap di sagat... pastu barulah boleh dapatkan santan kelapa tu...
Barulah boleh di buat masak kari ker... masak lemak ker.... masak kurma...atau nak buat bubur... memang payah sangat... sebab tu dulu2....bila dapat makan yang bersantan nie...maknanya waktu tu... cuti ker...atau waktu keluarga ramai bertandang kat umah atuk....macam nakk kenduri atau nak celebrate apa2...macam hari raya... susah nak dapt makan mende2 bersantan..sebab nak daptkan santan...prosesnya sangat panjang....
Tapi sekarang....semua dahh berubah... ada santan segera...tk payah nak gi belakang umah cari kelapa dah... gi jer kedai..boleh beli banyak buat stok...
Kalau nak jaga kesihatan lebih sikit... boleh guna susu sejat.. banyak dah kat pasaran... rasa pun lebih kurang sama jer...
Tapi...kalau mak akak ada...dia lebih prefer santan tradisional dari instant nie.. pada dia rasanya berbeza...
Ituulah kan.... hidup semakin mudah...cuma rajin atau tak jer nak masak... hiihiihihihh....
Korang camner?...yang mana satu pilihan korang?.... ;D

5 ulasan:

  1. baru beli MS ni kat tesco tadi. rasa lbh baik dr KARA. ikut selera msg2...
    kadang beli juga nyoq @ santan pekat tu.

    BalasPadam
  2. Pilihan OKje pun yg tu jugak Izan...kadang2 aje santan betul bila time gi pasar tani yg dah siap perah tu he.....kalau kena kait....tak makan santan pun okje sanggup! he...

    BalasPadam
  3. saya senang guna santan segera.. al maklum ler kejar masa kan kak... nak cepat je.. lagipun boleh beli berkotak2.. simpan je kat almari tu.. bila nak memasak.. buka je.. xyah suruh adik2 g kedai beli kelapa...

    BalasPadam
  4. kalau rajin mesin dan perah sendiri, kalu malas mmg beli santan segera ajelah hehe,, bergantung pada mood

    BalasPadam
  5. dah follow kamu
    dari segmen bloglist KA

    BalasPadam

Terima Kasih kerana memberi komen...:) Berkongsi buah fikiran itu dapat memberi inspirasi kepada orang lain tanpa kita sedari.. :D

Ramadhan datang lagi

Salam Selasa sahabat blogger sekalian.. Semakin hampir dengan Ramadhan.. Tak pasti lagi kita dapat merasainya atau tidak.. Hampir separuh ...