Rabu, 31 Disember 2014

Selamat Datang 2015...Selamat tinggal 2014...
Datangmu dulu .. ku nanti jua
Berdebar2 rasa hati..
Dengan yang bakal terjadi...
Segunung azam.. sekepal harapan ..
Seribu impian..
Namun hadirmu penuh kejutan suka dn duka..
Januari.. kononya malaysia bakal dilitupi salji...
Februari.. anak malaysia  di didik menjadi salah besar di sweden...
Mac.. MH370 pergi penuh misteri...
May.. cadbury Malaysia memberi kejutan...
Jun.. Bola Piala Dunia mengambil tempat..
Julai.. MH17 menambah duka di hati..
Ogos..UPSR2014  membongkar rahsia..
Disember.. banjir besar persis tsunami dan QZ8501 bukti sayang kasihnya Dia pada kita..
Salam pertemuan 2015..
Kami masih terus mengharap tanpa putus asa...
Kami masih rasa kasih sayangMu Allah...
Kami masih terus menadah tangan memohon daariMu...
Kerna kami tahu semua ini untuk  syurgaMu..
Semoga kita terus kuat dan tabah...
MENGHADAPI DUGAAN UJIANMU SETERUSNYA.. Ameen

Isnin, 22 Disember 2014

Dah semakin hampir...

Salam Isnin sahabat semua.. semalam akak dapat satu gambar dari group wassup pasal puting beliung yang terbentuk berhampiran dengan Sg. Besar di tengah2 sawah padi.  Saudara mara yang berhampiran dengan kawasan sg besar.. sabak bernam  dah mula risau.. takut.. dan pelbagai  rasa...

Kita semua tahu kan.. semua kejadian itu adalah kebenaran dari Nya juga.. tapi dalam masa yang sama fenomena alam juga menjadi faktor kejadian..  pokok2 tinggi dah banyak ditumbangkan.. bukit bukau digondolkan untuk mengautkan keuntungan dan hasil.. akhirnya yang menjadi mangsa.. manusia sendiri..

Selama ini kita hanya melihatnya di kaca tv.. di negara orang.. tapi sekarang.. sudah semakin hampir dengan kita.. malahan sudah ada yang mengalaminya sendiri..

Aduhaiiii... semoga kita semua dilindungi oleh Yang Maha Pelindung.. sebab kataNya.. Jadi.. maka Jadilah ia..

Ahad, 21 Disember 2014

Cuti memang seronok..

Salam Ahad kawan sekalian.. lama sungguh akak sepi dengan berita.  Bukan  takder cerita.. tapi kepenatan dan kelelahan mengejar urusan sehari sehinggakan kesempatan  untuk diri sendiri pun kekadang tertunggak.  Ok.. hari  ini  akak  nak buat laporan sikit..

Pada mereka2 yang bekerja.. bila bercuti ni rasa macam sangat seronok (pada akaklaa).. taklah terkejar2 kesana ke mari menguruskan apa2 yang patut.  Hidup rasa lebih teratur ... baju bersidai..berlipat.. makan minum teratur..beristrirehat dengan mereka yang hampir  dengan  kita.  Seronok kan? Dan yang paling penting rasa  sangat tenang.. dapat melarikan diri dari hiruk pikuk kehidupan yang tegang.. sangat terkesan..

Kalau tanya kat akak.. nak kerja tak esok?.... akak akan tanya balik.. ada pilihan tak?.. kalau ada .. sudah pasti jawapan akak TIDAK SAMA SEKALI ... akak  memang  suka habiskan masa kat umah.. melakukan perkara yang kita suka.. sangat menyeronokkan . . Mungkin berbeza dengan pendapat orang lain.. tapi inilah jiwa akak..

Tapi ada pro dan kontranya kan.. semua  perkara begitu.. apa2 pun hodup mesti diteruskan.. suka atau tidak.. Allah lebih tahu mana yang lebih baik buat kita waktu ini.

Bila dah 40

Bila umur dah 40.. Sebenarnya kita sudah wajib memikirkan kematian kita setiap saat.. Apa2 sahaja boleh berlaku tanpa di jangka. Bila umur...