Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2013

Semalam.. Hari dan Esok..

Imej
Kita tak pernah tahu apa yg bakal terjadi... kenapa ia terjadi dan bagaimana boleh terjadi... Semalam .. hari ini.. esok.. semuanya ketentuan Allah.. kita kuatkan semangat dan carilah ilmu sebanyak yang mungkin untuk hadapi apa sahaja..
Dan sentiasa yakinkan diri yang segala yang berlaku PASTI ada hikmahnya... ;)

Kalau Aku Kaya... :D

Imej
Sekarang anak2 sangat suka nyanyi lagu nie.. mula2 dengar .. akak cakap..hish apa laah lagu nie.. tapi bila dah dengar selalu dan dengar betul2 lirik dia.. cam betul jer kan... Kalaulah Aku Kaya... huhuhuhu



Jalur Gemilang Bagi Yang Lupa..

Imej
Jalur Gemilang, mengandungi 14 jalur merah dan putih (melintang) yang sama lebar bermula dengan jalur merah di sebelah atas dan berakhir dengan jalur putih di sebelah bawah, tanda keanggotaan yang sama dalam persekutuan 13 buah negeri dan 1 kerajaan persekutuan - JohorKedahKelantanMelakaNegeri Sembilan,PahangPulau PinangPerakPerlisSabahSarawakSelangor dan Terengganu dan Kerajaan Persekutuan. Bahagian yang berwarna biru tua di atas sebelah kiri membawa ke bawah hingga atas jalur merah yang kelima itu maknanya perpaduan rakyat Malaysia. Bahagian biru tua itu mengandungi anak bulan tanda Agama Islam - agama rasmi bagi Persekutuan.  Bintang pecah 14 itu tanda perpaduan 13 buah negeri dan Kerajaan Persekutuan. Warna kuning pada anak bulan dan bintang itu ialah warna Diraja bagi Duli-duli Yang Maha Mulia Raja-raja. (Wikipedia)
Jom kita refresh balik pelajaran yang pernah kita belajar dulu (zaman akak.. dinamakan mata pelajaran TATARAKYAT)..

Rasa Biruuuu...

Imej
Ada masa kita rasa biru.. tak tahu nak cakap macam mana.. tapi rasa sejuuukkk jer.. rasa tak der mood nak wat aper pun.. bukan sedih.. tapi emmmm.... ntahlah






Rasa cam nak lari ke kutub utara jer.. nak rasa sejuk sebenarnya.. korang terasa tak kesejukannya?.. :).. jom

Waspada dengan Ujub...

Imej

Salam Isnin...

Imej
Syawal masih ada lagi.. setiap hujung minggu pastinya penuh dgn undangan Rumah Terbuka dan Perkahwinan.. ada yang mampu dipenuhi dan ada yang tidak..
Akak rasa macam satu hari tu .. berlalu dengan sangat pantas.. pejam celik dah.. habis satu hari.. (itu tanda2 nak kiamat kan).. takutnya... ataupun kita yang semakin berumur.. ;).. apa2 pun semoga Allah permudahkan segala urusan kita semua sepanjang minggu ini hendaknya.. Amiiiinnnn...

Yang Tidak diJangka..

Imej
Kita di kejutkan berita kematian lagi hari ini.. Baru semalam akak keluarkan n3 Pergi Tak Kembali... dan petang semalam berlakunya kejadian bas jatuh ke dalam gaung di jalan Genting Highland.. 37 orang terbunuh and 16 orang tercedera... apa yang boleh dikatakan..
Takziah kepada keluarga mangsa.. dan yang tercedera .. kami doakan agar mereka tabah dalam menghadapi dugaan hebat ini..
Al fatihah...

Pergi Tak Kembali...

Imej
Suatu hari nanti kita hanya akan menjadi kenangan untuk orang lain..  betul kan.. sangat betul.. kalau hari nie kita gembira.. seronok.. suka .. duka.. sedih.. pilu... bersama2 dengan orang2 sekeliling kita.. orang2 tersayang di sekeliling kita.. suatu hari nanti kita akan sendiri tanpa teman.. hanyalah amal soleh kita yang akan menemani kita kan..
Di email opis akak nie.. setiap kali ada berita Pergi Tak Kembali.. akan adalah email pekeliling yang akan kami terima .. bertajuk "Message of Condolence".. dengan tajuk sahaja kami dah tahu .. adanya insan yang hampir dengan kami yang telah pergi lebih dulu dari kami.. rasa insaf mula menjalar di seluruh tubuh.. memang patut kita di peringatkan begitu.  Boleh di katakan setiap hari pasti ada email yang bertajuk itu singgah di inbox kami.... kadang2 tu ... dalam masa satu hari .. hampir 3 hingga 5 email bertajuk sama.. ada masa akak sendiri tertunggu2 kedatangan email seperti itu.. dan sudah pasti satu hari nanti akan ada email b…

Perkara Yang Patut Kita Tahu..

Imej
Mari kita menambah pengetahuan kita... sebab bukan semuanya kita tahu.. akak dapat info nie dari fb...

Hidup tidak seindah matahari...

Imej
Setiap kali kita menerima ujian dariNya.. bermacam2 reaksi yang kita buat.. ada masa kita sedih.. ada masa kita tenang... ada masa kita celaru.. sebagai seorang perempuan sekuat manalah kita..
Namun jangan kita sangka kita saja diuji... setiap insan akan terus diuji selagi kita masih bernafas..
Hidup tidak seindah matahari.. hanya cantik dipandang mata .. tetapi kita tak mampu memandangnya terus.. kita tidak akan memahami pergolakan yang berlaku di muka buminya... namun kita terus mengkagumi keindahan ciptaan Allah SWT..
Sama2lah kita berdoa agar kita terus kuat menghadapi apa sahaja rintangan dan ujian dariNya sehinggalah hari terakhir kita bernafas di bumi Allah ini... Ameeeennn

Salam Syawal...

Imej
Salam Syawal kawan2..Rasanya x terlambat lagi kan utk mengucapkan Selamat Aidilfitri kat semua pembaca blog akak yg kecik nie.. wpun orang nyer bosa... hehehehe... Maaf qkak pohon andai selama berblog nie... ada edisi yang mengusik hati @ tersentuh jiwa yer... blog akak nie lebih kpd nak main mperingatkan diri sendiri dan apalah salahnya ingatan yang sedikit itu di kongsi dengan kawan2 sumer.. ye tak...Dah hampir 2 minggu akak tak hupdate blog.. raya tahun nie akak sambut di Bistari Jaya.. atau lbih tepat lagi.. ri rumah Ibu Mertuaku..  line tenet mmg sangat slow.. maleh nak layan.. baik pi beraya..  rumah sodara mara.. tak kiralah jauh atau dekat... time raya2 ni lah nak kenalkan anak2 ngn sodara mara yang payah nak jumpa pada hari2 biasa... jadi inilah masanya yang terbaik...Rasanya 2 minggu akan datang nie dah tentulah penuh dengan jemputan open house yer tak?.. akak?.. datang laaa... tapi inform dulu ekk... ;).. Salam Aidilfitri.. semoga amalan dan tarbiyah kita di Ramadhan yang l…

Ramadhan23...Istiqamah

Imej
Yang paling sukar kita lakukan.. tapi itulah yang dituntut.. marilah kita sama2 berusaha kearah kebaikan.. Jom Istiqamah.. :D