Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2013

Oh My English 2?

Imej
Esok siri 2 Oh My English akan bermula... OME memang best sebab kita sendiri boleh betulkan kesilapan English kita . Almaklumlah kan kita nie selalu sangat guna broken english sampai ingat itulah yng betul...
Tapi biarlah kita cuba bercakap dalam Bahasa Inggeris walaupun salah..  sebab kita kan "learn from a mistake..." ;)
Dalam OME 2.. Pelakon2 hebat akan turut terlibat seperti Tizz Zakiah.... Aroun Aziz... Che Ta pun ada.... ndan ramai lagi.. sambil2 gelakkan lakonan n bahasa diorang. Kita boleh gelakkab diri sendiri .. sebab kesilapan diorang juga adalah kesilapan yang kita selaly buat.. hehehe
Let's learn English in a cool ways.. ;)

Kelebihan Surah Al Kahfi...

Imej
“Terdapat beberapa kelebihan khusus yang telah disebut oleh Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bagi sesiapa yang membaca surah al-Kahfi.  Antara kelebihannya ialah pengampunan dosa di antara Jumaat dengan Jumaat jika dibaca pada hari Jumaat dan dijauhi fitnah al-Masih ad-Dajjal jika menghafal 10 ayat terawalnya.  Berikut adalah beberapa hadith mengenai kebaikan surah al-Kahfi:

1.Abu Sa`id al-Khudri radhiAllahu `anhu beliau berkata bahawa Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam bersabda:
“Barangsiapa membaca surat al-Kahfi pada hari Jumaat, maka ALLAH terangi ia dengan cahaya diantara dua Jumaat.”   (HR al-Hakim dan Baihaqi, disahihkan oleh al-Albani) 2.  Daripada Ali yang meriwayatkan daripada Rasulullah sallAllahu `alaihi wasallam, Baginda bersabda yang maksudnya: “Barangsiapa membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat, nescaya dirinya terpelihara hingga lapan hari, daripada segala fitnah yang melanda, dan jika keluar dajjal sekalipun, dia akan terpelihara daripadanya”  (Al-Dhu…

Tak Cukup Vitamin...

Imej
Terkedu rasa lidah bila Doktor kata... U nie x cukup vitamin.. sebab tu jadi macam nie... biar betul .. badan sihat sejahtera cam nie pun x cukup vitamin jugak.... sedis mak rasa.. huhuuh.

Lately nie akak di duga oleh Nya... lidah akak takleh nak rasa... macam orang demam tu.. sumer mende rasa tawar... pastu bibir pulak kering..bila makan mende pedas jer rasa cam terbakar bibir nie... tu lakan.. orang suka makan ni .. bila Allah SWT tarik nikmat rasa dan nikmat mulut... memang hati rasa sangat tak seronok... tapi redha jer laaa...

Akhirnya gi jugak ker klinik sebab nak tahu naper jadi begitu... dan doktor pun explainlaaa... ketidak cukupan vitamin pulak... sebelum nie akak makan EPO jer... tapi kena tambahlah lagi satu...yerlaaa umur dah semakin lanjut nie.. kenalah tambah apa yang kurangg... ;)..

Jidin Sengal Rebiew.....

Imej
Nak komenn apa ekk.. yang pasti memang cerita sengal pun... rasanya pernah tengok masa raya lepas... tapi sebab sengal sangat sampai tak ingat... cerita seorang lelaki yang sanggup derhakka kat mak ayah dia sebab kecoh nak cari kekasih yang sama lebih kurang sengal cam dia jugak di Kuala Lumpur.. pastu bercita2 nak jadi pelakon...Emmm ada kot manusia2 sengal camni ekk... kalau adalah semoga diberi hidayyah olehNya... yerlahkan manusia nie kan tak sempurna...Yang penting cerita nie memang sengal.. sedang ditayangkan kat astro mustika... tengok untuk enjoy... ;)

Secawan Di Pagi Kursus...

Imej
Pagi nie ada kursus sampai esok... best sbab speaker sempoi habbis... hahahaha...

Bela Kucing Lagi Baik?...

Imej
Ada statement dari seseorang yang bila akak baca.. akak rasa cam tak percaya... bila di tanya kenapa x nak ada anak lagi... katanya.. bela kucing lagi baik dari orang... kucing tak pandai nak derhaka macam manusia...
Huish.. macam nie punya pendapat pun ada ker... membezakan antara Haiwan dan Manusia... takut pulak bila baca statement dia.. takut mengganggu akidah.. takut bil ramai yang baca akan terpengaruh...
Tapi pendapat akak.. anak2 ini anugerah... ia ujian dan cabaran buat kita.. Allah nak beri pahala pada kita.. jadi carilah ilmu yang banyak dalam mendidik anak2... yang lain serahkan bulat2 pada Allah.. kerana Dia Yang Lebih Mengetahui....

Melayan Kerenah Anak2..

Imej
Bila cuti sekolah.. yang besar dgn aktiviti sendiri.. yang kecik.. kitalah nak kena melayan nya... ;)

Dinner Semalam...

Imej
Tak der apa nak komen.. cuma makanan lambat skit sampai... Taste Bud... Alhamdulillah.. permintaan di mulut akhirnya di makbulkan Nya...

Cuti Sekolah Lagi..

Imej
Rasanya baru jer lepas cuti sekolah raya chine ari tu... sekarang dah cuti lagi... kalau kita pun rasa bes sangat.. inikan pulak anak2... tapi memang tak plan apa2 pun.. wpun tak plan.. cuti tetap cuti untuk diorang... sian pulak kan.. at least muka ibu dia yang cute miut nie ada depan mata dorang . Heeheeheh...(cute laa sangat.. gelak besar2)...
Yang nyatanya dgn adanya diorang kat umah nie.. bak kata mak akak.... BERGEDAHAMAT lah umahku syurgaku itu.. hihihi... tau tak maksud nya... maknanya tunggang langgang lah suasana rumah bila empat2 ada dalam umah... oklah selamat bercuti skolah anak2 sumer... ;D

Lompat Tikam.. versi baru..

Imej
mSelama ni makan lompat tikam.. tapi bukan dalam cawan plastik camni.. selama ni rajin jer makan.. tapi akak tak pernah tahu ini lompat tikam.. serius tak tahu.. bila member explain barulah tahu... hihihhi.. tula kalau pandai buat kuih nie... hahahaha (agak2 llaaa)

Bila Hidayah di Terima...

Imej
"Jika orang bukan Islam boleh nampak cantiknya Islam sehingga sanggup menyerahkan diri sepenuhnya kepada Allah, kenapa saya yang Islam sehak kecil tidak boleh berbuat begitu..." itu adalah antara kata2 dari Mohd Pierre Andre b Nazarul Andre yang membuatkan akak terfikir betapa benarnya pernyataan itu.
Kadang2 kita yang sejak lahir Islam pun tak tergerak hati untuk mendalami Islam.   Dari kecil diajar solat, membaca Al Quran dan sebagainya tapi kit tak pernah  terfikir untuk memahami maksud mengapa kita perlu bersolat dan mendalami pula isi al quran dan mengamalkannya.
Marilah kita sama2 menjentik hati kita untuk kembali dan mendekatkan diri dengan Maha Pencipta dengan sepenuhnya.. amiinnn

Wordless... Sekejap jer Masa Berlalu...

Imej

Hadiah Terbaik Dan Terburuk...

Imej
Seorang ibu yang dermawan telah menghadiahkan seekor kambing kepada Luqman al-Hakim.

Ibu itu berpesan, “Sembelihlah kambing ini dan berikan saya bahagian yang terburuk daripadanya untuk saya makan.”

Setelah disembelih, Luqman mengirim hati dan lidah kambing kepada ibu itu.

Beberapa hari kemudian, ibu itu sekali lagi menghadiahkan seekor kambing. Kali ini dia berpesan agar dikirimkan bahagian yang terbaik daripada kambing itu.

Setelah kambing disembelih, Luqman mengirim hati dan lidah juga kepada ibu yang dermawan itu.

“Kenapakah tuan mengirimkan kepada saya lidah dan hati ketika saya meminta bahagian yang terburuk, dan dikirimkan bahagian yang sama ketika saya memesankan bahagian yang terbaik?” tanya ibu tersebut kepada Luqman.

Luqman menjawab, “Hati dan lidah amatlah baik ketika ia baik dan menjadi buruk apabila keduanya buruk.”

Mendengar jawapan tersebut, mengertilah ibu itu akan maksud Luqman. Hati dan lidah itu adalah tunjang segala kebaikan dan juga ibu kejahatan serta …

Baca dan Fikirkanlah..

Imej
- Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

- Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

- Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

- Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusi…

Ole2 dari Pangkor...

Imej
Tq Aiza.... sebab bawak ole2 dari pangkor... dia pegi honey moon.. bukan senang dia nak gi.. husband jadi pegawai beruniform nie bukan senang nak dapat cuti nie..
Ok lah kengkwan marilah kita sama2 doakan Aiza n hubbynya cepat2 dapat baby berkat gi honeymoon kat Pangkor... amiiinnn. ;)

Pesta Buku 2013 - April 2013

Imej
Start Date: 25-4-2013                                                                   End Date: 05-05-2013

Betul ker nie?.. Emm... memang best kan kalau gi pesta buku nie.. orang2 yang obses ngn buku nie memang teruja kalau ada iklan cam kat atas tu.. cuma RM jer kena ada.. tahun lepas akak dah plan nak bercuti nak gi ke PWTC.. tapi hasrat tak kesampaian.. Tahun nie?.. entahlah.. tarikh dah cantik.. tapi kesempatan pulak yang mencurigakan... hihihi.. apa2 pun semoga ada kelapangan nak menjengah kali ini.. kat PWTC jugak kot... :D

Jom kawan2...

Kata2 Isnin..

Imej
copy dari Blog ini.. Terima kasih..

Senyum Pagi Ahad...

Imej
Senyum ke tu?.. hihihi

Surah Al Fatihah..

Imej
Kalau boleh cuba hafal dan faham maksudnya...

Jangan Pukul Anak Kecil Sedang Menangis.. Sanggup ker?

Imej
Baginda Rasulullah s.a.w. bersabda :
'' Janganlah kamu pukul anak-anak kamu di sebabkan mereka menangis dalam masa setahun. Kerana pada empat bulan pertama kelahirannya Ia bersyahadat LAA ILAAHA ILLALLAH. Pada empat bulan kedua pula ia berselawat ke atas Nabi s.a.w. Dan pada empat bulan seterusnya pula ia mendoakan kedua ayah bonda nya.'' ( H.R. Abdullah Ibnu Umar r.a. )

Baginda Rasulullah s.a.w. menjelaskan bahawa tangisan anak di waktu kecil pada bulan pertama adalah tanda ia bertauhid kepada Tuhan Nya dan empat bulan kedua pula ia membacakan selawat kepada Nabi nya dan empat bulan seterus nya ia memohon istighfar untuk kedua ayah bonda nya.

Bersabda Baginda Rasulullah s.a.w. :
'' Anak-anak sebelum sampai ia baligh maka apa-apa yang di perbuat nya daripada kebaikan maka di tuliskan untuknya dan kedua ibu bapanya. Dan apa yang di perbuat nya daripada kejahatan maka tiadalah di tulis untuk nya dan tidak pula di tulis untuk kedua ibu bapa nya. Apa…

Hari2 Kita di Intai?...

Imej
Kepada yang prepare slide ini.. terima kasih di ucapkan..  Sesungguhnya Mati itu Pasti..

Reset Minda.. Prof Muhaya

Imej
Sudah mula meminati rancanngan ini.  "Bahagia membahagiakan.  Semoga kita semua mendapat manafaatnya.. amiinn

IIUM Quality Day 2013

Imej
Hari ini kami warga IIUM meraikan Hari Quality 2013 dengan tema "World Class Quality Service".  Wahhhh... sangat tinggi misi dan visi untuk di capai... semoga kita semua bersama2 memberi sokongan dan kerjasama untuk sama2 mencapainya... In Sya Allah...

Buang Jauh Jauh....

Imej
Amacam... lelaki2 di luar sana.. ada bran.... hihihi (ada ker lelaki yg baca blog akak) tak perlah...  kalau ada.. maka sanggup ker sahut cabaran nie...
Artikel semalam nie.. surat khabar mana akak lupa plak... u tuk lelaki buang ego untuk membantu isteri masing2 menunaikan tanggugjawab menguruskan anak2, menguruskan rumah tangga dan sebagainya..
Amacam...?.. hihihi.. ;)

Bila Pekerja Balik Awal...

Imej
Hihihi....amacam kawan2... ada betul tak?.. ;)

Presiden Cuepacs Ulas Pengumuman Perdana Menteri Kepada Penjawat Awam

Imej
SHAH ALAM - Presiden Cuepacs, Datuk Omar Osman mengakui menerima maklum balas kurang menyenangkan daripada kakitangan awam berikutan insentif saraan baru yang diumumkan oleh kerajaan semalam tetapi mahu pihak terbabit bersabar menanti pengumuman susulan akhir tahun ini.

Sehubungan itu kata beliau, Cuepacs akan turun padang untuk memberi penjelasan kepada kakitangan awm mengenai kesan dan implikasi dan langkah susulan yang dikaji oleh kerajaan.

Beliau berkata, ramai yang keliru dengan pengumuman yang dibuat kerana Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hanya menyentuh kepada dasarnya sahaja.

Cuepacs sebelum ini antara lain menuntut kajian semula bayaran elaun sara diri (cola) dan imbuhan tetap perumahan.

Omar berkata, walaupun elaun cola dan perumahan tidak diumumkan kerajaan, namun kenaikan gaji tahunan (KGT) lebih baik untuk kakitangan awam.
"Saya akan turun padang memberi penjelasan kepada kakitangan awam.

"Ramai yang beritahu dan bagi maklum balas mengenai…

Selamat Hari Lahir Buat PerwiraKu...

Imej
Selamat hari lahir sayang...
Semoga Allah SWT mempermudahkan segala urusan abang...
Semoga abang sentiasa dilindungi dan dirahmati Allah SWT selalu
Semoga hati kita sentiasa di limpahi dengan kasih sayang dan cinta yang diberkatiNya
Dan semoga Allah SWT memberikan kepada kita kebaikan di dunia dan akhirat..dan memelihara kita dari azab api neraka....amiinnnnSelamat hari lahir sayang ... Nor dan anak2 amat menyanyangi Abang...;)

Solat Tidak Diterima Kerana...

Imej
Terdapat Hadis Rasulullah saw juga mengatakan bahawa terdapat 10 golongan manusia yang solatnya tidak diterima oleh Allah SWT iaitu :
Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu.Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.Orang lelaki yang minum arak tanpa meninggalkannya (taubat).Orang lelaki yang menjadi imam padahal orang yang menjadi makmum membencinya.Anak lelaki yang melarikan diri dari rumah tanpa izin kedua ibu bapanya.Orang perempuan yang suaminya marah/menegur kepadanya lalu si isteri memberontak.Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim serta menganiaya.Orang perempuan yang tidak menutup aurat.Orang yang suka makan riba.Orang yang solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan yang keji dan mungkar. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud:
“Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu petunjuk dan jalan selamat dan barang siapa yang tidak memelihara solat maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya dan juga tidak menjadi pe…

Jalan2 Ke Perlis 3... Gua Kelam...

Imej
Ini satu pengalaman sangat menarik.. dah lama akak tak masuk gua nie... last masa anak dara.. tapi sekarang bawak anak dara n anak bujang pulak masuk gua.. gua kelam.. kata org kawasan yang disebelah sana.. jangan pergi waktu nak dekat maghrib..."keras sikit"...
Wallahu 'alam... apa2 pun sebagai manusia yang kerdil nie.. terkesima melihat keindahan ciptaanNya.... Subhanallah.... Maha Suci Allah...

Nak Beli Tiket Loteri?..

Imej
Suami: waaa... ada katak matilah kat tayar motor abang nie...(dengan nada sangat girang)

Isteri:   Yer ker bang..

Suami:   Ni kalau beli nombor motor nie.. sure kena nie..

Isteri:   Ok jugak tu bang.. boleh gak tambah2 perbelanjaan dapur kita.. duit pun dah nak habis nie dengan perbelanjaan anak2 sekolah ari tu.. kita beli lah yang Rm1.. 2 keping... Rm 3... 2 keping.. RM5 .. 2 keping... mana tau mana2 tau kena...


... itulah perbualan yang akak dengar ketika sedang beratur di mesin ATM baru2 nie.. serius akak cam terkesima.. tapi itulah realitinya.. pasangan berbangsa melayu.. isteri siap sopan mengenakan baju kurung dan tudung.. .. kebetulan ada seorang perempuan berbangsa cina beratur di hadapan akak siap berpusing melihat kan motor yang diperkatakan... dunia..dunia... :(

Semarakkan Semangat Kita...

Imej
Sedari kecil lagi sebenarnya kita kena semarakkan semangat patriotik kat anak2.  Dan kerana mengenangkan apa yang sedang berlaku di Lahad Datu.. akak semadikan gambar anak2 sewaktu kami melawat muzeum tentera tahun lepas.. "inilah Barisan Kita...."Semoga tiada lagi yang terkorban..dan semoga kita juga terus menyokong selagi termampu...

Jalan2 Ke Perlis 2...

Imej
Kali nie share gambar kami ke Taman Ular di Perlis...emmm.. oklaaa... banyak gak ular yang besar2.. tak rugilah bayar RM4 dewasa.. n RM2 untuk kanak2... budak bawah 6 thn free... jom perlis. . ;)

Buat Semua Wanita...

Imej

Selamat Hari Wanita...

Imej
Semoga kita semua menjadi wanita yang bersemangat Kental, Waja, Kuat dan sentiasa mendapat keberkatan dan kerahmatan dari Allah SWT.  
Semoga Ujian yang diberi Allah SWT adalah satu peluang untuk kita menjadi penghuni Al Jannah.. Amiinnnn

Surah Taha Ayat 25-28.. Mari Amalkan..

Imej
Surah Taha Ayat 25-28 Untuk Penawar Anak Lambat Bercakap

1. Baca ayat tersebut dan hembus ke dalam mulut anak.

2. Boleh juga diamalkan dengan cara sebanyak 21 kali tiap2 kali lepas solat subuh, untuk otak cerdas, akal yg sempurna, dan menguatkan daya ingatan.

3. Doa dan ikhtiar yang terbaik adalah dari ibu bapanya sendiri. In Shaa ALLAH

via PONDOK HABIB

Istilah Babi Dalam Makanan... Wajib Tahu

Imej
Tolong sebarkan ini kepada Saudara kita yang lainnya agar berhati hati dalam memilih makanan,

Istilah Makanan Yang Berkaitan Dengan Babi..

Mungkin banyak umat Islam tidak tahu bahwa label label yang bertulis 'This product contain substance from porcine.Sebenarnya bermaksud 'Produk ini mengandungi bahan daripada babi. Selain itu, antara label yang kerap digunakan adalah 'The source of gelatin capsule is porcine' yang bermaksud 'Kapsul dari gelatin babi.

Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur babi:

1. Pork:Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

2. Swine:Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.

3. Hog:Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 kg.

4. Boar:Babi liar.

5. Lard:Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.

6. Bacon:Daging haiwan yang disalai, termasuk babi.

7. Ham:Daging pada bahagian paha babi.

8. Sow:Istilah untuk babi betina dewasa (jarang …

Jalan2 ke Perlis...

Imej
Haa...ini adalah 'unexpected journey' untuk kami satu family.  Perjalanan yang terancang dalam keadaan yang sangat singkat.. nanti akak sharekan lagi gambornya... ;)

Malaikat tak Masuk Rumah.. kalau...

Imej

41 DARJAT WANITA SOLEHAH...

Imej
Doa wanita lebih makbul daripada lelaki karena sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda: “Ibu lebih penyayang daripada Bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia”. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya yaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 70 orang lelaki yang soleh.Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.Seorang wanita jahat adalah lebih buruk dari daripada 1.000 lelaki jahat.Wanita yang menguli tepung dan gandum dengan Bismillah, Allah akan berkahkan rezekinya.Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti menyapu lantai di Baitullah.Wanita yang memerah susu binatang dengan Bismillah akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkahan.Barang siapa yang menggembirakan anak perempuann…

Cahaya Muka Nabi Muhammad...

Imej
Pada suatu hari, ketika Aishah menjahit baju pada waktu sahur, tiba-tiba jarumnya terjatuh. Secara kebetulan, lampu yang dipasang sejak tadi terpadam.

Nabi Muhammad masuk dalam kegelapan tetapi wajahnya yang bercahaya itu menyebabkan Aisyah berjaya mengutip kembali jarum yang terjatuh.

“Wahai Muhammad, alangkah bercahayanya wajahmu,” kata Aisyah.

Kemudian, dia menyambung, “Siapakah yang tidak akan melihatmu pada hari kiamat?”

Nabi Muhammad menjawab, “Orang yang bakhil.”

Aisyah bertanya lagi, “Siapakah orang yang bakhil?”

“Orang yang bakhil itu ialah orang yang tidak mengucap selawat ke atasku apabila mendengar namaku disebut,” jawab Nabi Muhammad.

Kisah Pemburu Yang Baik Hati

Imej
Pada zaman dahulu, terdapat seorang pelayan raja bernama Nasiruddin yang begitu gemar sekali berburu. Pada suatu hari ketika dia sedang berburu, Nasiruddin ternampak seekor anak rusa yang cantik sekali.

“Anak rusa yang cantik itu bolehlah aku berikan kepada anakku. Mereka tentu sayang kepada anak rusa itu dan menjaganya dengan baik,” kata Nasiruddin dalam hati.
Nasiruddin menangkap anak rusa itu dibawanya pulang meninggalkan hutan tempat ia berburu itu. Apabila ibu rusa sedar bahawa anaknya telah ditangkap orang, dia merasa amat terkejut sekali. Oleh kerana amat sedih kerana tidak dapat berbuat apa-apa untuk mendapatkan anaknya kembali, ibu rusa itu mengekori Nasiruddin dari belakang.
Sementara itu, Nasiruddin yang asyik menunggang kudanya gembira memikirkan tentang anak yang baru ditangkapnya itu.
“Aku telah mendapat seekor anak rusa yang comel. Pasti anak-anakku sambut dengan gembira,” katanya dalam hati.
Tiba-tiba Nasiruddin sedar ada sesuatu yang mengekorinya, lalu dia me…

Tudung itu Fesyen!?!?!?...

Imej
sumber :Facebook

Rahsia Surah Al-Kautsar

Imej
Surah ini paling pendek, hanya mengandungi 3 ayat & diturunkan di Makkah dan bermaksud sungai di syurga. Kolam sungai ini diperbuat daripada batu permata nan indah dan cantik.

Rasanya lebih manis daripada madu, warnanya pula lebih putih daripada susu dan lebih wangi daripada kasturi.

Surah ini disifatkan sebagai surah penghibur hati Nabi Muhammad s.a.w. kerana diturunkan ketika baginda bersedih atas kematian 2 orang yang dikasihi iaitu anak lelakinya Ibrahim dan bapa saudaranya Abu Talib.

Pelbagai khasiat terkandung di dalam surah ini dan boleh kita amalkan:-


1) Baca surah ini ketika hujan dan berdoa, mudah-mudahan Allah s.w.t. makbulkan doa kita.

2) Jika kita kehausan dan tiada air, bacalah surah ini dan gosok di leher, Insya’allah hilang dahaga.

3) Jika sering sakit mata, seperti berair, gatal, bengkak, sapukan air mawar yang sudah dibacakan surah ini sebanyak 10x pada mata.

4) Jika rumah dipercayai terkena sihir, baca surah ini 10x, mudah-mudahan Allah s.w.t. bagi il…

BerHati2 dengan Panggilan ini...

Imej
Berhati-hatilah kawan2...

Wordless on Friday...

Imej
Really miss that.. emmmm