Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2012

Seminar Satu Hari...

Imej
Selesai sudah kita sudahkan ibadah puasa kita yang ke 11...Alhamdulillah
Hari ini akak telah menghadiri Seminar Kewangan dan Kesihatan Sempena Ramadhan dan Syawal yg akan menjelang tiba...
Kesimpulannya memang best...tak rugi menghadirkan diri... dapat buku free dari speaker lagi..(tambah lg koleksi buku)...;D
Banyak yg dapat dipelajari tentang tips2 merancang dan mengawal perbelanjaan dan menjaga kesihatan. Kat bawah akak kongsikan gambar yg sempat akak snap masa kursus.. ;)



Iftar 10...

Imej
Alhamdulillah...selesai sudah kita berpuasa selama 10 hari...Ustz kata 10 hari pertama Ramadhan adalah hari2 yang penuh dengan Rahmt Allah.. 
Esok bermula pula 10 hari kedua Ramadhan iaiti hari2 yang penuh dengan pengampunan dari Allah... (betulkan kalau salah yer).. marilh kita sama2 istigfar memohon keampunan dariNya...
Hari ini akak nak share juaadah iftar kami sekeluarga...dan ia telah disediakan oleh En.Bos... yeayyyy akak x yaah masak...Alhamdulillah...
;D pastu ada kurma Yusof Taiyoob pemberian Bos .. tq Bos....:)
Meh tengok gambar...


Beduk di Ketuk...

Imej
Buku terbaru yang akak baca... Teguran yang diberi penuh hikmah.. teguran beserta dengan penerangan agar yang di tegur bertambah faham.. dan supaya peringatan yang diberi akan terus diingati.. Insya Allah...

"Tetapi Allah menggerakkan hati orang lain, yang tidak pernah berasa kebaikan kita untuk membalas kebaikan kita tadi."
"orang yang ingat mati, akan melaksanakan amanah dan tanggungjawabnya dengan baik dalam famili, organisasi dan masyarakat"..
Jom Baca..tak rugi mendapatkannya.. :D

Amin Pulak Yang Dapat...

Imej
Syukur kepadaNya... sudah masuk 9 hari kita berpuasa esok kan....Harapan kita agar kita masih lagi istiqamah dalam melakukan segalanya dalam menambah urusan ibadah kita setiap hari.. dan semoga Allah SWT masih lagi memberi peluang buat kita semua ...amiinnnn
Syukur juga buat Amin... hari tu dia ada masuk pertandingan melukis kat opis En.Bos.. akhirnya dia menang tempat ke dua... Aiman n Aini pun masuk ..tapi dapat saguhati jer...
Dapatlah hadiah hamper dan buku ensiklopedia... itupun dia dah seronok.. giliran Amin lak dapat hadiah kan.. hari tu Aiman... jadi banggalah pulak dia... aips jgn berlagak sgt.. nanti Allah murka.. nanti Dia tarik balik apa yg Dia bagi tau... Amin senyum jer bila akak cakap kan dia camtu...
Alhamdulillah...syukur...marilah kita menjadi orang2 yang bersyukur....


Korang Dah Bayar Belum?...

Imej
Korang dah start bayar dah?.. Kami belum lagi.. tapi selalunya kami tak tunggu saat2 akhir.. takut terlepas.. almaklumlahkan.. manusia nie selalu lupa.. jadi nak mengelakkan lupa baik bayar waktu2 ingat  nie.. Tapi akak ingat lagi.. Almarhum Abah selalu tunggu saat akhir... afdhal katanya... Jangan lupa tau ingatkan suami kita tentang tanggungjawab yang satu nie.. :)


Jumaat...Ramadhan 7

Imej
Korang ada pengalaman tak pergi masjid ... lepas solat hilang selipar/kasut... atau tengah tenang bersembahyang.. tetiba kuar lagu byonce ker... lagu malique ker atau lagu aper2 jer laa...Tanjat mak tau...
Akak sendiri pernah jadi camnie .. hilang sippar tu En. Bos laa.. tapi bab handphone bunyik tu memang selalu...kalau kat beg tak per lagi.. ni jenis bawak hanphone kat poket dan lupa off/silent.. tak ker kalu ada sakit jantung confirm rebah sebab terperanjat..
Jadi sempena Jumaat mulia nie... pada Encik2 yang nak solat jumaat...atau puan2 yang nak ke masjid jugak.. beringatlah.. kalu selipar hilang boleh lah juga maap nyer... tapi bab handphone bunyik nie.. melibatkan jemaah lain.. hilang kosentrasi.. elok2 hati bersih tak ngata2 orang... dlm solat nanti dok ngutuk orang yang bwk phone tu.. (akak ler tu.. huhuhuhu)...

Bangun Sahur Kul Baper?

Imej
Tolonglah makkk... Ngantuk gilerz nie... Waaaa..... Korang sumer bangun sahur kul braper?... Janganlah kira yang terlajak atau terlepas sahur..hhuhuhu.. wat masa nie lum lah lagi... 
Akak nie ,, kul 4 dah bangun dah.. tapi taklah terus sahur... kami sahur kul 5 pagi... kunci jam awal2 sebab takut terlepas.. kalu kita yang dewasa nie terlepas tak per la jugak.. tapi kalu yang terlepas nie anak2.. adoyai .. kesian kat diorang nak menunggu sampai petang kan...
Bila jam bunyik kul 4 tu teruslah bangun.. n panaskan lauk.. sapu2 rumah...kemas2 ruang tamu.. duk kejap.. ngaji2 kejap.. hidang.. dah kul 5 baru gerak gempur kejut En. Bos dan anak2... sib baiklah diorang nie senang nak di kejut.. tak payah buh bom kat tinge.. :D hihihihi...
Pastu terus tak tidur sampailah nak gi kerje.. tu yang sekarang nie tengah ngntuk tahap gaban nie... Rasa cam nak pi tidur kejap.. Bos.. nak gi tidur jap boleh..?.. huhuhuhu.. agak2 boleh tak...Siyus nie Ngantuk nie.. tolong laaa... Aaaaaaaaa... (Nguap tanpa …

Apa Nak Jadi...?

Imej
Selamat berposa yang ke lima hari kawan2.. semoga semakin hari kita semakin sihat dan kuat...Apa hal ekkk.. tetiba jer cerita pasal apa nak jadi.... ni lah pasal streamyx kat umah nie... tak pasal2 lembab brtul services dia... akak nak gi bw kengkawan x bole.. sebab dia x nak bukak window yang lain.. pastu hang lelama... adoyai .. boring tul laaa...nakk kata pasal pc x mungkin sebabb bila bukaak word, excell n lain2 ... ok jer.. biler nak tenet jer tak leh.. ish..ish...apa lah naak jadi.. takkanlah merajuk kot... bebaru nie ader citer2 ngn En. bos nak pasang unifi....
Ye laaa selalunya laju jer.. akhir2 ni lem ssikit...oklaah tu jer akaak nak citer... jumpa lagi.. enjoy berbuka ekk.. jgn lebih2 ;D

Sahur 5

Imej
Hari ini sahur yang paling simple untuk kami sekeluarga. Meh kita join tengok apa akak masak.. huhuhuhu.. jangan gelakk ehhhh...
Silalah menjamu mata....


Tak Nak Aaa

Imej
Hahhahahha.... ingat nak hamik gambor budak tecit nie... tapi hari shombonglah pulakkk....
Meh laaa amir  .... ibu nak amik gamba ni.... Tak Nak Aaaaaa.....

Jadual Seorang Ibu di Bulan Ramadan

Imej
4:00 pagi Bangun tidur.. solat tahajjud .. solat hajat.. solat witir..
4:30 pagi Memanaskan lauk pauk untuk Sahur
5:00 pagi Kejut family untuk bersahur
5:30 pagi  Persiapan untuk solat Subuh
6:00 pagi Solat Subuh Berjemaah Persediaan untuk ke pejabat Anak-anak sekolah Anak-anak ke nursery
6:30 pagi Keluar menuju ke Tempat Kerja (kalau lambat jem..)
7:30 pagi Sampai pejabat.. Baca Al Quran
8:00 pagi - 4:00 ptg Mula kerja + kuliah yang di adakan di tempat kerja
4:00 ptg  Bersiap sedia untuk pulang ke rumah
5:00 ptg membuat persiapan buka puasa
7:30ptg Berbuka dan Solat Maghrib
8:00 mlm Kemas rumah/Lipat Baju/Sidai Baju
10:00 mlm Setelah anak2 kecil tidur - Barulah si Isteri mampu melakukan Ibadah yang lain...
11:30 mlm Tidur

Ok tak kalu jadual di buat macam kat atas tu.. akak dapat dari salah satu blog yang akak baca... Waa cam rasa terisi masa.. tetapi kekadang kita cuba untuk buat seperti yang di rancang.. tetapi masa itu bukan boleh di jangka2.. ada sajer perkara yang tetiba jer jadi yer tak....



Contoh Wanita Terbaik di Sisi Allah SWT...

Imej
Kata Nabi... Wanita yang terbaik di sisi Allah S.W.T

Asiah bt MuzahimMariam bt ImranKhadijah bt KhuwailidFatimah bt Muhammad SAW... Mampukah kita jadi seperti mereka.. atau sekurang-kurangnyer cuba untuk mencontohi mereka..  Ada tak kita tahu kisah mereka2 ini... Muhasabah diri ..

Hari Pertama buat Aini...

Salam Ramadhan  kawan2...
Pada kita semua ini adalah ramadhan yang entah ke berapa kali dah.. atau mungkin juga Ramadhan terakhir buat kita.. siapa tahu kan?.. tetapi buat anak2 yang baru belajar berpuasa... hari ini adalah hari pertama yg bakal menentukan hari2 seterusnya..
Ibuayah berharap agar mereka mampu melaksanakan ibadah ini walaupun ianya belum lagi jatuh wajib ke atas mereka.. namun kita sebagai ibuayah sudah tntu ingin melatih anak2 kesayangan kita untuk cuba berpuasa...betul tak?
Alhamdulillah .... Aiman N Amin dah biasa dan faham .. kini gilirn Aini.. sampai jam 11.30pg ini dia masih bertahan... ibu doakan agar ia dapat diteruskan hingga akhir.. kengkawan.. doakan jugak yer..

Transformasi Ramdhan..Mampukah?

Imej
Salam Ramadhan buat semua kawan2 yang dikasihi... Selamat menunaikan Solat Terawih.. untuk malam pertama Ramadhan.. semoga amalan kita semua mendapat rahmat dan keampunan dari Allah SWT...
Hari ini di opis akak.. kami adakan sedikit makan2 .. kami pot luck ramai2... kebetulan pula ada program tazkirah menyambut ramadhan ...tajuk Transformasi Ramadhan...
Waaaa.... kat bawah nie akak share jadual tentang apa yang kita perlu buat sepanjang Ramadhan ini... menambahkan dan melipat gandakan amalan kita agar kita tidak mensia2kan masa dan waktu...
Baikla kawan2 marilah kita cuba untuk mentransformasikan diri kita menjadi yang lebih baik ... samada kita mampu atau tidak yg penting cubaaa...
Selamat berpuasa.... ;D


Kuih Apa Nie...?

Imej
Salam kengkawan... apa khabar malam nie...oklah nie nak tanya nie.. korang tahu tak ni kueh apa... Kuih fofular kat kampung akak.. kalu dah rasa sekali memang xleh berenti... sodapppp..... Salah satu hidangan kuih hari raya..
Akak nak buat bisness nie..agak2 ada tak orang nakk beli.. selamat menjamu mata... ;D

Ramadhan Ya Karim...

Imej
Niat Puasa Ramadhan
1) Lafaz niat puasa fardhu Ramadhan :نويت صوم غد عن أداء فرض شهررمضان هذه السنة لله تعالى . Ertinya : Sahaja aku puasa esok hari menunaikan fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.
2) Lafaz niat puasa Qhada’ Ramadhan :نويت صوم غد عن قضاء فرض رمضان لله تعالى . Ertinya : Sahaja aku puasa esok hari kerana ganti fardhu Ramadhan kerana Allah Taala.

Doa ketika Berbuka Puasaاللهم لك صمت وبك آمنت وعلى رزقك أفطرت برحمتك ياأرحم الراحمين. Ertinya : Ya Tuhanku keranamu jua aku berpuasa dan denganmu aku beriman dan di atas rezekimu aku berbuka dengan belas kasihanmu Ya Allah yang amat mengasihani.

Kepada kawan blogger...

Akak ingin memohon seribu kemaafan seandainya selama akak meluahkan pendapat, gurauan, isihati atau apa2 sahaja.. mungkin ada yang terasa, tak suka, marah dan sebagainya.. Kita mulakan Ramadhan ya Karim ini dengan satu buku baru.. Salam Ramadhan Semua.. Luv All of U..forever.. Muuaahhhh :D



segmen promote blog by Jal

Imej
Akak suker jer join program2 cenggini.. kalau ada yang sudi nak join... bleh lah KLIK KAT SINI...

Mehler kita join ramai2 sebab cara senang dan mudah... perlu sangat kot pada blogger baru cam akak nie.. hhuhuhu.. :)


Wordless...6

Imej

Demam Audit...

Imej
Jumpa lagi di tengahari Selasa ini.. uhuhuhuhu.. bila dengar audit jer.. semua orang seronok ... takut, gementar dan saspen.. hihihi.. opis akak nie kononnya dah dapat ISO (Chewah belagak pulak)... jadi audit nie memang dalam 1 tahun 2 kali... setiap kali audit.. kami akan mmake sure semua documents ada dan complete..  Tapi kekadang tu.. walaupun dan 10 kali check and balance... still ada jugak yang kantoi atau terkantoi...


Korang sumer suker ker Audit?.. bila pihak sirim datang nak check kita wat kerja betul atau tak.. ikut standard procedure atau tak... Kalau didapati bersalah.. kenalah NCR.. bila kena satu ok lah lagi... tapi kalu banyak.. certificate boleh di tarik balik.. tu la pasal orang tak pernah main2 bab audit2 nie..
Pada akak lah .. yang dah penat ngn audit nie... Audit nie adalah "sessi mencari salah orang".. ok tak statement tu.. tapi kalau di positive side nyer.. nak betulkan mana yang tak betul jer...
Tapi penat tau.. memang penat.. time preparation, check n…

Jom Latih Anak2 Berpuasa...

Imej
Haa dah start dah..tak lama lagi dah bulan posa. Apalagi bermula cabaran baru.. nak melatih anak berpuasa.. untuk akak .. Aini akan start posa tahun ini.. sebelum nie Aiman dan Amin... senang jer... diorang ikut jer.. tak merungut.. Aiman start posa masa umur dia 6 tahun.. Amin lak 5 tahun.. sebab dah ada abang kan.. dia ikutlah abang nyer posa.. Aiman start posa.. 28 hari cukup berposa.. n Amin lak.. cukup 29 hari posa.. yang kantoi tu cuma hari pertama jer.. Tak tahu pulak kali ini.. mendidik anak pompuan posa..apa pula cabarannya kali ini.
Dah jadi tugas ibu bapakan . Latihan berpuasa perlu dimulai sejak kecil lagi. Latihan ini hanya sebulan dalam setahun. Oleh itu, setiap kali Ramadan, latihan berpuasa untuk anak amat penting dan setahun demi setahun usia semakin meningkat yang mana tiba masanya mereka wajib berpuasa apabila baligh.
Mengikut buku yang akak baca kita boleh melatih anak2 berpuasa sejak usia empat atau lima tahun. Pada usia itu, kanak-kanak sudah boleh diberit…

Apa Nak Buat Nie.....

Imej
Jumpa lagi kengkawan di hari minggu.... hari rehat untuk para ibu (yer ker.. hihihihi)
Oklah akak nakk citer skit.. beberapa hari yang lalu bile akak balik dari kerja..kononnya maleh nak isi minyak pepagi buta .. jadi kerja itu ditangguhkan waktu nak pulang nanti.. Jadi dengan terover confiden akak pun naik kereta..start engine dan jalan...
Sampai jer kat highway MRR2... mak aih.. jem tu..kalu ikut budget akal kononnya minyak boleh lagi sampai stesen minyak pertama... tapi kalu lagu nie punya jem..camner nie?.. tapi akak tawakkal jerlaa...
Akakk ok jer... dalam keyakinan meredah jem tu tetiba lampu amaran sudah kuar.. en Bos kata kalu kuar sekali jer maknanya kita boleh lagi jln dalam 20 hingga 30 km lagi... tapi masalahnya lampu tu tak fadam2... agak2 korang akakk gelabah tak?... gelabah dek oiii... risau giler takut tak sampai ker stesen minyak... aduhai camner nie....
Nak senanngkan hati try cal en.Bos...dia kata relakslah ..confirm smpai... kalu tak sampai call abang.. pastu gela…

Selesai Sudah..Tunggu Sebelah Lagi

Imej
Akak pernah cerita pasal Mak nak buat surgery Catarac.. dah selesai dah.. mak wat surgery pada 15 Jun yang lalu..Alhamdulillah..semuanya ok ..
Pada sesiapa yang ada hajat nak buat surgery ne janganlah risau sangat.. sebab Doktor sangat profesional dan baik.. sepanjang akak berada kat sisi mak masa sebelum surgery..Doktornya amat mesra... yang tak boleh belah...nurselah pulak...bukan semua camtu... kalau penat sekali pun apalah salahnya bermanis muka kat pesakit..sekurang-kurangnya lega sikitlah perasaan diorang menunggu giliran...
Walaupun begitu semuanya berjalan lancar... gambar yang akak share nie masa pergi ke Hospital Selayang untuk wat check up follow up..
Kami pergi punyalah awal..sampai hospital kul 750 pagi.. cer teka...cer teka kul bp mak akak punya giliran.. walaupun di kad appointment pukul 830pagi...  Mak dapat jumpa kul 11 pagi.. hangin satu badan..bukan hangin marah... tapi hangin sebab belum sarapan pagi.. hangin sudah naik kapla.. lutut pun dah gigil (ops..terlebih s…

Kita Menang Lagi...

Imej
Waaaa.... seronok abanng aiman sebab menang bannyak sukan kali nie.. seronok sebab tahun nie adalah tahun akhir dia kat sekolah rendah.. tahun depan dah kat sekolah menengah...
Balik2 dari sekolah terus terpa ibu ayah tunjuk medal2 yg dimenangi.. sebenarnya menang 5 medal jer tahun nie... dalam gambar tu dia kumpul medal tahun lepas punya sekali pastu suh ibu hamik gambo.. hihihihi..ikut jer la..senangkan hati anak2 kan...
Amin pulak dah sedih.. dia pun join sukan tapi tak menang aper2.. meh ibi nak pujuk.. takper min...kamu ada lagi 2 tahun nak kumpul medal cam abang..sabar yer nak...
Tulaa kerenah anak2 kan.. ada masa akak rasa nak tergelak..ada masa boleh kena darah tinggi.. hahahah.. apa2 pun hadapi jer laaa.. bukan senanng nak dapat pahala kan.. ;)


Kacang Lupa kan Kulit...

Imej
Manusia nie bila dah berada di tempat tinggi mesti lupa nak jenguk ke bawah... Ada lawan ops... kawan akak kata..masa dia baru2 kawen dulu dia beritahu suami dia "Ayang takkan doakan abang kaya.. tapi cukuplah kita senang sahaja"... Hubby dia pelik n tanya naper lak cakap cam tu... dia beritahu yang itu adalah pesan dari mak dia.. Mak dia kata.. manusia nie bila dah kaya dia selalu lupa diri.. mungkin bukan semua... tapi kebanyakkannya begitulah...
Emmm... tu la kan.. takut nak jadi kaya (cam boleh kaya laaa... hihihihihi)... takut kita lupa diri.. sebab salah satu umat yang akan dimasukkan ke dalam api neraka dahulu adalah mereka yang kaya tetapi tidak membayar zakat.. atau senang kata lupa diri lahhh...
Apakah kita nak jadi sedemikian... semoga kalau kita kaya nanti... kita masih ingat bumi yang kita pijak dan masih lagi berada di bumi yang nyata... renung2kanlah... selamat menjadi KAYA... :)

Wordless.. Mata

Imej
Your Eyes Don't Lie..

Kolam Air Panas Hulu Tamu...

Imej
Minggu lepas kami sekeluarga telah ke Kolam Air Panas Hulu Tamu..dulu lebih dikenali Hulu Rening kat area Batangkali...dah lama dah tak kesana.. hampir setahun kot..Dulu keadaan agak kurang selesa..tetapi sekarang dah lain...siap ada chalet lagi.. selalu nyer kalau ada pengunjung yang nak berubat ngn air panas, mereka akan tinggal di chalet ini sebab lebih selesa kalau maandi air panas pada waktu pagi..selepas subuh...


Selalu nya pesakit yang menghidap stroke, sakit kulit, migrane, kebas2 kaki tangan.. menurut pemilik tempat ini..Insya Allah akan beransur pulih jika terus diamalkan mandi air panas semulajadi camni...
Jom tengok gambar yg sempat diambil ketika akak di sana...