Jom Follow sayer.....:)

Cari Blog Ini

Nuffnang

Selasa, 31 Januari 2012

Aku terima nikahnya...

Salam kengkawan...

Juz nak share...
Bila seorang wanita itu berkahwin.. maka dia pun berada di bawah tanggungjawab sang suami.  Si isteri bertanggung jawab untuk membahagiakan suaminya.. Begitu jugalah si suami terhadap si isteri.  Setelah selesai ijabkabul maka tanggungjawab yang selama ini menjadi tugas si ayah sudah berpindah ke tangan si Suami.  Hentakkan tangan tok kadi tadi menandakan atau mengingatkan si Suami akan tanggungjawabnya sudah bermula.. tiada lagi alasan kerana si Suami sudah berani berkata "Aku terima nikahnya...." maka itu bermakna si teruna sudah bersedia menerima tanpa paksaan.


Dan si Isteri pula sudah bersedia menerima lelaki ini untuk menjadi Suami yang bakal dia patuhi selagi tidak melanggar hukum syarak.  Berat kan? Namun begitu ramai yang berani menerima risiko tersebut tanpa ragu2...

Dan seharusnya isteri cuba untuk memahami suami..dan suami juga seharusnya cuba untuk memahami isteri.  Suami harus faham.. bukan mudah untuk menjadi sempurna kerana suami itu juga tak sempurna.  Janganlah mengharapkan kesempurnaan seandainya kita sendiri tak mampu memberi kesempurnaan.

Tangggungjawab... adakah dengan hanya mengadakan makan..minum..pakai...tempat tinggal..sudah cukup untuk kita katakan yang sisuami telah menunaikan tanggungjawabnya sepenuhnya.  Ooo... saya fikir tidak.. tanggungjawab bukan sekadar fizikal sahaja.. malahan dari segi masa..kasih sayang..kehidupan..dan sebagainya.. Begitu juga si isteri.. masing2 ada yang perlu dilunaskan...

Menjadi Suami bukanlah tiket untuk mengarah itu dan ini kepada isteri.. dan menjadi isteri bukanlah tiket untuk meletakkan segalanya pada pundak suami... dalam menjadi suami isteri.. toleransi...faham..cuba untuk memenuhi.....memberi dengan ikhlas hati...ucapan penghargaan...jujur...dan kasih sayang seadanya...mestilah sentiasa di hati hasrat untuk membahagiakan pasangan kita...

Jangan jadikan isteri hamba suruhan ..bukan sahaja dari segi mental mahupun fizikal... begitu juga isteri ..jangan jadikan suami kuda tunggangan..yang boleh diarah itu dan ini.. kerana kita semua manusia yang ada hati, perasaan..jiwa.. .. Jadi lah apa yang pasangan kita sukai... 





Biarlah kita terus bercinta dan berbahagia sehingga ajal mejemput kita ... amiiinn


ingatan untuk kita semua...:)

Sabtu, 28 Januari 2012

Tiba2 saya terfikir...

fikir..fikir...apa yang akan berlaku nanti...

 Salam kengkawan...

Hari ini sabtu semula... sudah berapa kali sabtu yer kita semua jumpa... yang rajin mengintai dan membaca blog sayer yang tak seberapa nie..

Hari ini saya teringat tentang satu peristiwa yang pernah berlaku sewaktu saya mula2 bekerja di IPTA ini.  Saya ingat lagi bila saya memberitahu sahabt handai atau saudara mara tentang dimana saya bekrja.. semuanya menaruh minat.. ye laa kan.. saya adalah anak saudara yang pertama di sebelah ibu yang sudah bekerja tetap.  Selepas sahaja SPM saya sudah mula bekerja untuk membantu abah yang selama ini bersusah payah menyekolah kan saya, Abah begitu menaruh harapan agar saya menyambung pelajaran saya,,, namun saya tahu dengan umurnya ketika itu jauh disudut hatinya dia bersyukur kerana saya sudah mula bekerja dan ada pendapatan sendiri untuk membantunya..walaupun tidak seberapa.

Walaupun begitu minat saya pada ilmu ini sangat tinggi.. semangat utk menyambung pelajaran tidak pernah padam hingga kini..cuma sekarang saya perlu memilih antara kemahuan saya dan tanggungjawab saya pada keluarga.. encik Bos tak pernah halang untuk saya menyambung pelajaran saya..cuma saya tahu tidak mudah pengorbanan itu.. saya amat takut jika saya terkejar2 akan sesuatu.. tetapi akhirnya ada yang saya kendong keciciran..Namun begitu mungkin suatu hari nanti...

Masa mula2 bekerja ..gaji tak seberapa ..namun cukup untuk membantu mak dan abah.. malahan cukup juga untuk belanja pergi dan balik kerja.  Tinggal di Flat DBKL adalah satu pengalaman yang mahal buat saya.  Mak sangat tegas dengan saya.. saya jarang dapat keluar bersuka2 di luar waktu pejabat.. bukan mak tak bagi tapi saya sendiri tak berminat agaknya.. kawan2 saya hanya di pejabat.. dan kawan sekolah yang masih lagi contact.

Kenapa yer saya bercerita pasal ni.. bukan apa di zaman ini.. sangat bebeza jika di bandingkn dengan zaman saya dahulu.. Mak tak pernah mengongkong saya tapi saya masih boleh meletakkan diri di tempat yang sepatutnya... Tapi mengapa yer remaja zaman sekarang.. sangat mudah melupakan kesusahan ibu bapa mereka membesarkan mereka.. macam2 perkara memeranjatkan sangat mudah berlaku sekarang.  Itulah yang menakutkan saya ketika ini.  Agak2nya.. apakah cabaran yang bakal saya hadapi dalam membesarkan ke empat2 anak saya nanti... waktu sekarang nie..saya masih boleh menghalang mereka daripada melakukan perkara2 yang tak sepatutnya.. 

Nanti bila mereka meningkat remaja..masihkah mereka mahu mendengar nasihat dan bebelan ibu dan ayah mereka nanti.  Sudah tentu cabaran yang datang pada mereka akan bertambah hebat..  Uuuuhhh takut saya bile membayangkannya...

"Hanya pada Mu Ya Allah... aku serahkan mereka...lindungilah mereka daripada kesesatan dan kuatkan keimanan mereka agar mereka tidak melupakanMu Ya Allah.. Amiinnn.."

Jumaat, 27 Januari 2012

Pernah tak terfikir?

Salam kengkawan...

Hari ni jumaat.. tapi dah malam2 barulah dapat cari masa update blog yang tak berapa glamer nie.. Nak cerita apa lak hari nie....emmmm

Pernah tak kita terfikir...kita selalu kata pasal orang itu dan ini.,, orang tu tak betul... orang nie tak betul... tapi pernah tak kita terfikir yang sebenarnya..orang lain juga bercerita pasal kita...

Pernah tak kita terfikir... kita selalu kata yang kita ikhlas bila buat sesuatu.. tapi bile timbul konfliks.. kita lah yang akan ungkit itu dan ini...

Pernah tak kita terfikir...selama ini bila duduk di kantin makan bersama kawan2.. sambil2 tu kita perhatikan orang lain... tapi sebenarnya..pernah tak kita terfikir yang masa kita pula berjalan2 .. kita juga diperhatikan oleh orang lain...




"meh aku cerita kat ko..ini rahsia tau..."

Pernah tak kita terfikir ... selalunya bila orang bercerita dengan kita satu rahsia.. orang tu mesti cakap kat kita "Please..ko jangan cerita ngn orang lain yer...".. tup tup.. crita tu semua orang dah tau.. agak2nyerlah.. ngn kita jer ker yang dia cerita.


Sebenarnya... yang paling penting pernah tak kita terfikir... segala sesuatu yang berlaku di muka bumi Allah ini semuanya telah ditentukan olehNya.. kita sebagai hambaNya hanya mampu berdoa dan bertawakal.. jika baik atau buruk itu semua ada hikmahnya.  Dan kita kena yakin padaNya.

Emmmm... sebenarnyakan.. bila kita nak buat sesuatu..kita kena fikir ... apa yang akan berlaku selepas itu.. sebab apa sahaja yang berlaku pasti ada sebab musababnya... dan kekadang sebab itu berpunca dari kita sendiri...selalu2lah muhasabah diri... :)

Rabu, 25 Januari 2012

Hello0....

bunyi ringing telefon di meja opis....
saya angkat  :   Hello..
Dia   :  Hello... boleh saya tahu saper yang bercakap nie ?   
saya   : (dia yang call, dia lak tanya saya saper)..dlm hati
yer ..cik nak bercakap ngn saper yer?
Dia   :  tak.. saya nak tahu nie saper yang cakap? (suara sedikit tinggi)
Saya   :   (aish orang nie..aper kene nie) ..dlm hati lagi
emm.. saya Norizan dari CSC, cik nak bercakap dengan saper yer? (tanya sekali lagi dengan penuh sopan santun.. hihihihi   :))
Dia   :   Oooo ok... tak per laa..  
 - klik dia letak telefon... -

Adush... kurang ajinamoto punya orang.. dia yang call phone kita..pastu suka2 hati dia jer nak letak tipon tanpa apa2 sebab.. kalu salah nombor pun explain laa dulu n say sorry ker aper ker...
bengang tol laa...
perkara nie berlaku beberapa minggu yang lepas.. pastu teringat nak citer balik laa... saya tahu saper yang call pun.. sebab nombor dia appear kat phone sayer... (kalau dia laa)..

Cenggini laa.. jangalah wat camtu... aper la salahnyer bercakap ngn berhemah.. ingat pandu keta jer ker nak kena berhemah... pakai phone pun kena berhemah juga tau.. supaya orang yang angkat tipon tak sakit hati... nak tolong pun orang senang hati jer.. hapa laa..

bak kata apek... "sampah masyarakat betul laaa..."

Isnin, 23 Januari 2012

Siapa kata?

Salam kawan2...

Sepanjang 3 hari bercuti dan berada dirumah sendiri.. tak pernah terlintas di hati perkataan boring... nak carik masa boring pun tak jumpa... masa dalam pantang dulu..  2 bulan berada di rumah rasa tak pernah cukup2.. ada jer mende nak di lakukan,, walaupun rumah tak sebesar mana pun...sedangkan masa sentiasa terisi dengan aktiviti sendiri... nak kata sebuk sangat tu tak laa.. tapi sekurang-kurangnya..masa terisi dengan perancangan sendiri.. sebab tu bila ade orang kata diorang bosan duduk kat umah,, saya agak pelik la jugak... hihihi...


nie selalu ada dalam impian nak wat,, tapi tak menyempat...
Saya nie impian sangat tinggi ... nak berkebun cam Cik LG kita tu... semangat juang tinggi betul laa.. memang saya respect giler kat dia,, tapi masalahnye.. tak sempat laa (ceh alasan)...tapi memang saya minat giler nak menanam2 nie,, saya pernah cuba tau tapi malangnya pokok yang saya tanam last2 mati,, huhuhuhuhu... sedih tau... bukan satu percubaan tapi dah berkali2 dah... orang kata tangan panas..emm entahlah..

Tapi yang pasti ... saper kata? saper kata? duduk kat umah nie boring,,,bosan,, ish pelik tul laa... kalau saya diberi pilihan tuk kerja atau surirumah .. memang saya akan jadi suri rumah.. boleh pay attention kat anak2 n umahtangga.. tapi itu semua mungkin impian yang saya harapkan menjadi kenyataan..amiiinnn...

SIAPA KATA?... :)


Jumaat, 20 Januari 2012

SELAMAT BALIK KAMPUNG.. :)

Assalammualaikum.. kengkawan...

Selamat bercuti sepanjang 4 hari ini.  Saya tak ke mana.. sebab En. Bos terpaksa menjalankan tugasnya seperti biasa kerana terpaksa menggantikan tugas kengkawannya yang menyambut CNY.. sian dia even ahad pun kena mengadap machine dan minyak...emmm... :) jadi ibu pun kenalah duduk umah diam2...

Kebanyakkan kengkawan opis bercerita nak balik kpg pada cuti yang agak panjang nie.. ade nak ke Perak..Kelantan,.. Pahang.. saya.. kat umah jer laa.. isk isk isk..

tumpang amik gambo yer cik asmawati... :)
Pada yang balik kpg jauh2 nie.. berhati-hati lah di jalan raya.. malang tak berbau kan.. tapi sebenarnya tak kira nak pegi mana pun.. balik kampung, balik kerja..pi shopping.. pi bercuti.. sumer nyer ade risiko kan.. naik bas ker.. naik kereta ker.. naik van ker.. apatah lagi naik motor.. sumernye ber RISIKO... aduhai.. semoga semuanya selamat hendaknya.. amiiinnnn..

Saya selalu pesan kat Encik Bos supaya dia berhati-hati naik motornya itu.. sebab bila time cuti2 camni selalunya jalan dari Rawang ke Tanjung Malim itu jalan yang selalu banyak ngn kenderaan yang tak nak ikut lebuh raya.. Semoga dia juga dilindungi olehNya..amiinnn....

Oklah tu jer nak share.. kat kengkawan.. semoga selamat perjalanan pulang dan balik dari Kampung... Amiinnnn

Rabu, 18 Januari 2012

Mode : Keliru

Salam kengkawan,

Emm...frust betullah.. PC kat umah dah mogok pulak.. baru jer nak rajin download soalan2 UPSR untuk anak tetiba jer dia terus shut down n stop operation.. Aduhai..sabarlah jiwa.. kalu guna notebook tak best sgt sebab kecik kan tak puas rasanya menenguk screen,, :) .. pastu keliru.. takkan donlod soalan pun boleh terima virus kot.. sebab kengkawan kat opis kata takut ada virus.. pakai avira antivirus pun kena virus gak ker... kalu camnie kena cari karpersky yang ada gambo Datuk Lee Chong Wei laa.. baru ok kot.. hihihihi..


Sekarang kat opis,  student tengah bercuti.. jadi kami sumer dalam mode safe n sound.. maksudnyer.. adelah masa nak tengok paper, chating ngn kengkawan atau surf internet.. tapi yang pasti taklah menular kemana2 menghilangkan diri dari opis.. ader ker yang camtu?.. of coz laa ader.. kalu tak ... tak derlah istilah ponteng beb...hihihihi

Dan kami masih juga dalam mode assessment... ini lagi saspen .. ye laa.. tak leh laa nak wat prangai..  nanti kena slash baru tau kan...SBPA still tertangguh.. tak settle2 lagi.. nak tengok gaji naik skit pun sosah sangat.. emmm...

8 Feb 2012 student masuk balik... maknanya kerja akan bertambah.. sebab plan dah di buat tapi staf2 chacai cam saya nie belum tahu lagi nak kena wat aper.. takut plak kalu tanya lebih2 ... orang kata kita menyebuk pulak kan.. jagalah tepi kain sendiri... (tapi opis aku ok kot... mana ada yang camtu...:)...) tapi saya janji tak nak lagi jaga tepi kain opis sendiri..hahahahaha (saya jer yang camtu...)

Kami dah ternampak2 kesibukan yang bakal datang.jadi saper2 yang ada plan nak bercoti tu silakanlah... supaya nanti bila dah normal balik.. rasanya nak bercoti pun bos tak bagi... hihihihihi

p/s :  Den pon nak cotiiiiii.......

Sabtu, 14 Januari 2012

Sabtu....Cuti?

Salam kengkawan...

google lagi

Walaupun hari nie hati Sabtu.. hari bercuti untuk saya namun sebenarnya ia tidaklah menggambarkan cuti yang sebenarnya.. saya jer cuti tapi Encik Bos kerje.. jadi tugas menjaga anak2 dan menguruskan rumah tangga dah tentulah di tangan saya..start kul 6 pagi saya dah bangun menguruskan apa yang patut... sehinggalah menjelaangkan kul 12:30 tengahari baru lah segalanya beres..(Tapi tak lah bereh semua.. ader gak yg mengelat terutama bab lipat kain... hihihihi..selalunya nak buat pun ikut mood rajin)

Hari nie.. samerlah tak der mood nak lipat baju... jadi selepas sidai baju yang banyak tu... terutamanya baju sekolah anak2.. sebakul baju yang sudah kering saya letak jer kat dalam bilik.. sebab nak tunggu waktu kerajinan tu tiba... hihihihi

Walaupun begitu saya masih terasa penat.. letih.. anak2 lelaki dengan gaya nyer yang meninggikan kadar stress saya dan juga anak tecit dan anak dara pulak ngn gaya mereka menambahkan lagi kestressan saya...Macammana saya meredakan stress saya tu yer.. emmm... biasanyer saya layan bebudak tu ikut cara sendiri... yang besar 2 orang tu.. kena kerah wat homework.. settle .. diorg request nak gi main umah kawan... emm... boleh laa.. 

Yang 2 lagi kena layan lah jugak... ajak tengok TV.. astro ceria... tapi bila tahap boring diorang dah sampai.. diorang main sesama sendiri.. ibu apa lagi.. masa nie laa nak baca novel atau nak layan diri dengan main game....ataupun tengok blog...mengurangkan stress sedikit...w/pun mata masih memerhati yang 2 lagi tu..

Begitulah saya layan diri saya selalu .. bila malam menjelang jer,, stress agi kurang (ye ker?) .. bila Encik Bos dah balik... ada gak orang tolong tengok2kan anak2... Selalu nyer gitulah saya layan sabtu saya..ada masa terlalu sibuk.. ada masa emmmm.... jumpa lagi :)

Jumaat, 13 Januari 2012

Ada Kawan Baik tak?....

Salam kengkawan...

Semalam.. tetiba jer anak saya tanya kat saya, "Ibu.. Ibu masa kat sekolah ada tak kawan baik?.."

Ibu pun jawab .."Mestilah ada..Aiman ada kawan baik tak?"... saya tahu dia pernah cerita dulu yang kawan baiknya bernama Adam.. Pastu dia jawab plak..." ada.. nama dia Adam.." pastu dia tanya lagi..."Ibu .. sebenarnya jadi kawan baik nie kena macam mana ekk.. sebab kita ngn adam tu selalu jer tak kawan.. pastu kawan.. pastu tak kawan...semalam kitaorang tak kawan balik..."

Oklah nie ibu nak buat penerangan pasal kawan baik nie... hahahaha.. camnie ibu jawab kat Aiman...
"Biasalah tu.. kadang2 kita baik ngn dia ... kadang2 tak baik.. Tapi nak jadi kawan baik nie.. kita kena selalu kena baik lah... jangan nak kawan jer baik ngn kita.. tapi kita aniaya kawan kita..."

Aiman ngn Amin diam jer biler ibu cakap camtu..then ibu sambung lagi...

"Nak jadi kawan baik nie... kita kena susah dan senang bersama2.. janganlah bila kawan tengah susah.. contohnyer hari tu dia terlupa bawak duit belanja.. dia lapar.. jadi sebagai kawan baik kita tolonglah.. kalau kita pun tak cukup duit.. kita kongsilah makanan yang ada.. supaya kenyang samer2..atau bile kamu tengok kawan kamu tu tengah tak faham apa yang cikgu ajar.. tapi kamu faham.. kamu ajarlah dia,.. supaya sama2 pandai.."

Pastu Amin pandang ibu.. ibu tahu anak ibu yang sorang nie mesti ada soklan punya...
"Tapi ibu kalau kita yang tak faham .. tapi kawan kita tu faham .. tapi dia wat tak tahu jer kat kita camner pulak?"

Ibu senyum...n jawab

"itu senang jer.. kalau kamu yang tak faham.. kamu tanyalah kawan kamu tu.. tapi kalau dia taknak tolong.. cariklah kawan lain yang faham.. tapi kalau tak ader yang tolong.. jumpa jer ngn cikgu tu.. tanya sendiri apa yang tak faham tu... kalau takut tanya lah ibu ngn ayah... kalau ibu boleh tolong ibu tolong laa...tapi sebenarnya kalau kamu tanya .. mesti ada yang akan tolong.."

Aiman ngn Amin diam jer... tengah fikir kot.. emmm... tetiba jer ibu pulak teringat kat kawan2 baik ibu masa sekolah dulu...emmm.. kenangan kan.. mana mungkin di lupakan.. mungkin kali ini anak2 ibu pula melalui stage yang mencabar.. KAWAN BAIK... emmm... semoga mereka menjadi yang kawan2 yang terbaik...

dari google

Rabu, 11 Januari 2012

Dugaan...

Salam kengkawan..

Betullah kata orang2 alim kan.. lagi kita kuat mendekatkan diri pada Nya.. lagi besarlah dugaan yang datang dalam hidup kita..


Semoga kita semua kuat hendaknya...amiiiinnnn

Isnin, 9 Januari 2012

Lampu merah laa dowh....

Aduhai sakitnyer jiwa nie... mentang2lah yang bawak kereta ni perempuan.. jadi sesuka hati jer nak hon2 orang.. nak bagi lampu kat orang.. aper ingat den tak der lampu ker... ingat den tak der lampu ker.. ingat tak der hon ker.. haparak nyer jantan...

nie warna merah kan?....den tak buto warna tau..

Kita bawak kereta sikit nyer berhemah ker.. bila lampu merah beb takkan nak jalann.. den dah rasa dah saman langgar lampu merah nie.. melayanglah RM350 tak pasal2.. lampu merah di kawasan yang takder orang di lawan arus tau... mmg ramai yang redah lampu tu tapi dah nak nasib badan.. time den lalu laa JPJ amik gambor... hamik kooo.. kena saman.. hahahahhaaa... dah lah tu kejadian berlaku 9 bulan kemudian baru terima samannyer... 

Jadi apa yang den buat tadi mmglah betul.. kalau JPJ ader mesti dia angkat double thumbs up... Tapi ade mamat seko nie.. memang vodoo beb... den berenti biler lampu merah.. dia boleh hon2 suruh jalan.. tapi tak puas hati gak sebab den tak jalan2.. dia bagi lampu lak....vodoh..dowh... Camni nyer manusia pun ader... ah den peduli haper.. ko tunggulah sampai lampu hijooo...hahahahahaa .....dia kena tunggu gak.. padan ngn muka dia.. pastu den sajer jer lambat skit nak jalan... pastu baru teringat member sakit perut kot.. so den kasik lah dia fotong...tengok baikkan den nie ... hahahaha... just nak beritahu kat dia...LAMPU MERAH LAA DOWH.....

Ahad, 8 Januari 2012

Sampainya hati ...

Assalamualaikum kengkawan...

Aduhai.. mana nak sangka kan..kita sebagai manusia nie selalu jer berhadapan dengan perkara2 yang tidak di sangka2..Kalau kita nak marah pun tak guna sebab kalau di fikir2kan memang lah kita tak dapat nak cari jawapannya.  Tapi kita kena terima laa...

Semalam.. saya tengok cerita hindustan yang Shahrukh Khan, Preity Zhinta, Abishek dan Rani Mukhirjee berlakon tapi tajuknya panjang sangat beb... ia mengisahkan cinta sejati kononnya yang wujud setelah ada perkahwinan...kononnya kesimpulan cerita nya "kenapa cinta sejati itu muncul dengan melukakan hati pihak lain?"... Aduhai itu semua memang berlaku...

Kalau boleh kita tak mahukan perkara tu berlaku dalam hidup kita kan.. samaada lelaki ataupun perempuan.. tapi apa pula kita nak buat kalau ianya terjadi pada kita?.. mampukah kita menghadapinya?.. mampukah kita memaafkannya?..semua itu bergantung pada kekuatan hati dan keimanan kitakan..Sampainyer hati melukakan hati insan2 yang menyayangi mereka..

jujurkah ini?
Tetiba jer saya teringat pada kenalan yang pernah saya dengar kisahnya.. bagaimana dia begitu setia dan sayang pada suaminya.. tiba2 berhadapan dengan situasi ini.. suaminya telah curang padanya.  Sangkanya selama ini suaminya begitu sebuk bekerja rupa2nya sedang melakukan aktiviti lain di belakangnya.. sedihkan,, mengapa begitukan?.. setelah tembelang pecah suaminya memberi alasan yang kenalan saya itu begitu sebuk menguruskan anak2 sehingga terlupa untuk melayan suami.. KONONNYA suami itu terasa di pinggirkan...aduhai.. mendengar cerita kenalan saya itu menyebabkan saya terfikir begitu senang untuk mencari alasan setelah melakukan kesalahan kan..

Kalau benar hati telah beralih arah.. lebih baik berterus terang .. kerana diTIPU itu lebih sakit dari berterus terang.. walaupun ianya pahit untuk ditelan...

Aduhai hati...
Tabahlah kau menghadapi...
Walau sakit meratapi...
Namun hidup terus menari-nari..
Di hadapan mata ini...
Dengan rentak terkini dan pasti....

Aduhai hati...
Semoga kau semakin kuat dan cekal..
Walaupun susah untuk memaafi...
Dan sukar untuk dilupai..
Setelah hancur dilukai..
Namun.. semoga hati ini tahu,,,
Yang Allah S.W.T sentiasa di sisi...

Rabu, 4 Januari 2012

Cabaran Baru...

Salam kengkawan.. .. dah bermula dah sessi persekolahn anak2 kita..  kadang tu rasa cam masa berlalu begitu pantas.. tetiba jer dah sebulan lebih bebudak nie bercuti.. sedang berseronok melayan kerenah dan keletah anak2 akhirnya mereka dha meningkat lagi ke alam yang lebih mencabar..
Untuk saya yang anak2 masih disekolah rendah masih ok lagi kot..  tapi bila dah sekolah menengah mesti cabaran yang ditempuh berlainan pula kan...

Dan aper lagi tahap kesabaran pun perlu bertambah.. semakin perlu dan rajin memanjatkan doa ke hadratNya agar anak2 kita tak terjebak ke gejala2 sosial yang bertambah hebat sekrang nie.  Zaman2 persekolah saya dahulu paling hebat pun merokok.. ponteng sekolah .. punk.. dan nak hebat lagi dadah..ganja .. dsbnya..  Tapi sekrang apabila zaman cyber semakin canggih.. semakin canggih jugalah cabaran yang datang.

Bekerja di sebuah institusi pengajian tinggi membuka mata kepada saya... kadang tu IQ yang tinggi tidak menjamin akhlak juga hebat.. Di sini saya dapat lihat keperbagaian lumrah remaja.. ada yang sangat manis dipandang mata tetapi sakit di hati.. ada yang biasa2 sahaja tapi sangat bagus budi pekerti.  Itulah anak2  yang mungkin satu hari nanti anak2 kita juga begitu.  Keperluan mereka ini kadang2 tidak terfikir di fikiran kita sendiri.. cabaran yang datang pada mereka juga tidak terfikir di fikiran kita kan..

Jadi sebagai ibu bapa kita semua perlu mencari ilmu sebanyak yang mungkin agar kita tidak ketinggalan untuk bersama2 dengan anak2 kita menempuh cabaran mereka.. supaya mereka tahu yang kita sentiasa ada bila mereka memerlukan kita..

SELAMAT MENJADI IBU BAPA YANG HEBAT!!!


Isnin, 2 Januari 2012

Macam2 pasal Molot...

Emmm.... orang tua2 kata "kerana mulut badan binasa.. memang tepat sekali peribahasa yang diberi orang2 lama ni.. pandai diorang kan mengolahkan bahasa supaya sesuai dengan keadaan molot sesorang ...


Shhhh.... kalau mulut takleh nak control nie.. amatlah bahaya.. ya lakan.. segala rahsia dan bukan rahsia lagi.. sumer dicerita kat orang.. kononnya nak berterus terang tapi sebenarnya membuka pekong orang lain... macamlah diri tu bagus sangat.. tapi tu ok lagilaa.. citer hal orang lain.. tapi ader gak yang buka pekong dada sendiri.. segala luar dalam famili cerita kat orang luar.... elok2 orang respect akhirnya orang nyampah kan..orang kata mulut camni MULUT TEMPAYAN laaa...Semoga kita sumer tahu batas2 nak control mulut kita supaya tak jadi camnie...
Tapi sekrang nie.. kalu nak top atau popular.. citer hal orang lain kot.. supaya orang kenal kita saper... (hagak2 laaa)
Mulut manis... adoyai... tanam tebu ditepi bibir.... mak aiii.. yang nie pun bahaya gak.. kalu manis banyak sangat boleh kena kencing manis orang yang berbicara tu kan... lelaki jer kot yang bermulut manis nie.. yer ker.. tapi memanglah lelaki brmulut manis sebab nak pikat pompuan, nak dapat bisness.. nak bukak cawangan.. opssss... tapi pompuan pun samer jer.. ade jer yang bermulut manis nak dapat kan sesuatu kan... tapi berhati2lah dengan mereka yang sebegini.. bukan aper takut nanti tak pasal2 frust nonggeng jer.. sebab kena tipu...

Macam peribahasa pasal mulut nie... contoh2nya...
  • Mulut Becok
  • Mulut berbisa- Kata-kata yang menyakitkan hati
  • Mulut berus- Tidak pandai menyimpan rahsia
  • Mulut besar- Sombong
  • Mulut bisa- Kata-kata yang menyakitkan hati
  • Mulut bocor- Tidak pandai menyimpan rahsia
  • Mulut busuk- Nafas berbau
  • Mulut gatal- Tidak berhati-hati bercakap.
  • Mulut hodoh- Mencarut
  • Mulut kotor- Kata-kata keji dan lucah
  • Mulut murai- Becok
  • Mulut rambang - Becok
  • Mulut rampus- Memaki-maki
  • Mulut satu, lidah bertopang- Lain yang diucapkan, lain dihati
  • Mulut terlanjur, emas padahnya- kata-kata yang diucapkan mesti ditepati.
  • Mulut terdorong,emas padahnya- Padah kalau mungkir janji
  • Mulut tajam- Kata-kata yang menyakitkan hati.
Tapi ada satu yang orang sekaran selalu sebut... MULUT LONGKANG...(maknanya.. pandai2lah carik) ...Tu la kan... macam2 hal pasal mulut nie... sebab tu Rasullullah S.A.W ada bersabda yang bermaksud "Barang siapa beriman kepada Allah dan Hari Akhirat, maka hendaklah dia berkata dengan baik atau diam sahaja"..

Jadi marilah kita muhasabah diri kita .. kategori yang manakah kita...  emmm... ish ish ish.. :) 

senyumlah selalu...kegunaan yang paling baik..

Ahad, 1 Januari 2012

2012

Emm.... Dah masuk tahun baru 2012.. Amacam.. tahun nie meningkat lagi umur kita kan..bertambah lagi satu angka...Bila setuap kali masuk tahun baru, mesti ramai yang berazam macam2... Persoalannya..tercapaikah azam2 yang telah kita azakan pada tahun2 lepas..hihihihihihi..l itu sumer atas daya usaha kita sendiri beserta dengan tawakal kepadaNya...

ehsan google
 Mesti korang ada tengokkan cerita 2012 yang orang barat terbitkan..yang mengatakan tahun 2012 adalah tahun dunia akan berakhir.. amacam takut tak?... mestilah takut kan.. ada ker manusia yang sudah cukup bersedia untuk menghadapi kematian dan kiamat... kalau ada..orang itu memang hebat amalannya... dibandingkan orang2 cam kita nie..(bukan perli tau..betul nie..)

Hari nie hari pertama dalam tahun 2012.. harap2 tahun ini memberikan kita sinar dan harapan yang baik untuk kita semua ... Sama ada perkara itu baik atau buruk..rahsianya ada pada Allah yang Satu.. Kita sebagai hambaNya hanya perlu menerima dan redha... ingatan ini untuk diri ini juga sebab kita manusia nie selalu lupa dan lalai...

apa yang akan berlaku tahun nie erk..? untuk den la nie...
  1. SBPA... hahahahaha.. tak tahulah apa sebenarnya..dah macam2 didengar.. tapi masih tak kelihatan lagi..
  2. MUHAMMAD AIMAN - akan menduduki UPSR.. ibu dan ayah yang berdebar2.. tapi anak den dok relaks lagi... adoyai.. macam nak ganti kan dia jer nok kat meja periksa tu...hihihihihihi
  3. Encik Bos...kesibukan yang bertambah kerana tanggungjawab bertambah.. dan den bakal ditinggalkan selalu...huhuhuhuhuhu....
  4. AKU... hahahahaha..sentiasa berharap untuk menjadi isteri terbaik..anak terbaik..ibu terbaik..sahabat terbaik..hamba Allah yang terbaik..mak aiii.. tinggi cita2 tu...

Apa2 pun kita memang mengharap sesuatu ang baik akan berlaku ..tak kiralah tahun ini atau akan datang.. semoga Allah S.W.T sentiasa bersama2 kita ... Amiiinnnnn



Ramadhan datang lagi

Salam Selasa sahabat blogger sekalian.. Semakin hampir dengan Ramadhan.. Tak pasti lagi kita dapat merasainya atau tidak.. Hampir separuh ...