Jom Follow sayer.....:)

Cari Blog Ini

Nuffnang

Rabu, 30 November 2011

TRAGEDI HOSPITAL SELAYANG...

Hari nie, untuk pertama kalinya saya gi Hospital Selayang, bahagian Pakar Mata..untuk membawa bonda tersayang kerana katarak di matanya.... kawan2 tahu apa tu katarak...

carik gambar kat google..
"Penyakit katarak adalah lensa mata yang keruh atau berkabut. Biasanya lensa mata yang sihat adalah jernih. Jika mata keruh, jalannya sinar akan terhambat dan lensa tidak dapat di fokuskan. Katarak umumnya timbul pada usia lanjut akibat pengerasan lensa yang tidak terhindarkan, tanpa ada rasa nyeri maupun rasa tidak nyaman. Biasanya penyakit katarak kebanyakannya dihidapi oleh pesakit diabetis. Penyakit ini berlaku apabila kanta mata semakin legap dan mengganggu laluan cahaya masuk ke retina mata. Kanta yang semakin legap akan menyebabkan pesakit menghadapi masalah penglihatan kabur, imej berganda, gangguan penglihatan warna dan masalah melihat cahaya terang. Katarak dikatakan menyerang satu daripada enam indidvidu yang telah melangkau usia 40 tahun. Menjelang usia 75 tahun pula, hampir semua orang akan mengalami katarak di salah satu atau kedua-dua belah mata mereka. - petikan dari majalah sains"

Saya dibertitahu Dr. yang merawat bonda saya yang bonda saya perlukan pembedahan untuk membuang katarak kat kedua2 belah matanya.  Tak kisahlah tu.. sebab saya rasa memang perlu dibedah kerana bonda saya dah tak boleh melihat dengan jelas... tapi masalahnya setelah di diagnosis pun bonda saya masih perlu lagi keselayang untuk di periksa.  Padahal sepatutnya, jika dah confirm penyakitnya, apasalahnya jika di tetapkan sahaja hari pembedahannya.  Bukan apa, saya kesian kat bonda saya tu.. nak jalan pun sakit lutut...dahlah dari Main Entrance ke klinik mata tu agak jauh... hish.. diorang nie..tak fahamlah (yelah kita bukan Doktor kan...)

Tapi hari nie saya terserempak ngn satu pergaduhan besar antara pak cik guard dengan client spital selayang.. tak tahulah mana betul atau salah.. yang pastinya ..perempuan (client) tu nak bawak parent dia masuk kereta.. kat entrance,,yang agak menghalang perjalanan kereta2 lain.. datang pak guard.. pi tegur.. tetiba jer dengar suara diorang tengking-menengking..aish.. takkanlah takder tolak ansur...

google jer - tiada kaitan antara idup dan mati..
Yang pempuan tu takkanlah tak leh sabar skit..(andainya pak guard tu kasar ngn awak) sebabnya dia bawak parent diakan.. dahlah parent dia nampak uzur..dah tu terpaksa dengar anak dia menhamburkan kata2 kesat nista kat ka guard tu..

Yang Pak Guard tu lak.. tak leh ke sabar jugak, (Kalulah pompuan tu kasar kat awak)..sebab bila kita berdepan ngn client nie.. kenalah tolak ansur skit.. client tu pun bukan sengaja nak memberhentikan keretanya kat jalan tu.. ..

Sebenarnya apa2 pun hal nya..kuncinya adalah
SABAR.......  




Selasa, 22 November 2011

BILA ANAK DAH GRAD....

Salam semua...

hihihihihi..anak dah grad?... biar betul.. rasa nyer yang sulung baru nak amik UPSR camner lak boleh grad nie...

Ha...tu laa... betul nie....co tengok...co tengok..

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
Ni lah anak dara yang grad tu..:D

Majlis Pra Graduasi...Tadika Kemas..hihihihihihi

nombor bertuahlaa knonnya...bertuahlah sangat...

sajer jer nak wat gempak... tapi tak ler gempak benor... biasalah meraikan anak di majlis pra graduasi dia di tadika kemas.. sebenornya dia ada setahun lagi kat tadika tu.. memang diorang meraikan bebudak yang berumur 5 tahun disamping 6 tahun yang akan melangkah ke alam sekolah rendah.. tak lama lagi jer.. 2013 Aini akan bersekolah rendah.. emmm... camner lak ekk nak melayan yang sorang nie bila start skolah rendah nanti...

Abang2 semua sporting... tak payah tunggu lama2...2 hari jer dah settle..dah..

Tapi Aini pun masa masuk tadika dulu pun ok jer.. tak banyak songeh sangat.. Oklah nak share nie jer dulu,.., next time share lain lak..nak pi tidurkan si tecit dulu...:)









Sabtu, 19 November 2011

RAMAINYA ANAK....

Salam kengkawan..

Kali ni N3 yg saya nak cerita pasal anak2... Bila anak dah 4 nie.. baru terasa ramainya anak..hihihihi.. cuba bayangkan ibu bapa yang ada anak lebih dari 5 orang.. camana ekkk.. dia layan anak2 diorang tu..Diorang memang parent yang hebat...saya sangat salute.... sebab saya yang anak baru 4 pun ..saya dah rasa keramaiannya..:D...

cuber kire beramai anak dia...emmmm
 Dulu masa saya bujang lagi.. saya impikan anak yang ramai.. saya nak anak lebih dari 5 orang..hihihihi.. sebab adik beradik saya tak ramai... 3 orang jer dah tu semua perempuan... jadi bila ada apa2 occasion.. balik2 orang tu.. balik2 orang nie... nak mintak tolong pun susah skit.. bila semua dah berumahtangga..yer laa kan masing2 dah ada commitment dengan keluarga masing2... jadi bila saya tengok orang lain yang ada adik beradik yang ramai..meriahnyer suasana.. bila hari raya..bila ada kenduri kendara.. tak payah lah nak susahkan orang lain.. adik beradik sendiri pun dah cukup.. ideal sungguhlaa...

Tapi itu yang saya fikirkan masa saya belum kawin lagi.. tapi bila dah kerja dan berkahwin.. berkawan dengan pelbagai latarbelakang..akhirnya saya boleh buat satu kesimpulan... ramainya adik beradik tu tak berapa penting.. cuma macamana sebenarnya didikan ibu bapa kepada anak2 lebih penting... Kalau adik beradik ramai tapi tiada kesepakatan pun tak ader guna juga.. masing2 buat hal masing2... kadang2 tu mak bapak pun terpaksa jaga diri sendiri.. sebab anak2 tak amik pusing pasal parent sendiri... sediskannn...
anugerah ibu mithali... korang nak tak jadi camni...
Hebatkan.. kalau kita boleh jadi ibu mithali.. yang anak2 jadikan kita sebagai idola nya.. wah bestnya kalau gitu... kebanyakan ibu mithali yang saya tengok..punyai anak2 yang ramai..selalunya lebih dari 4 orang... tapi saya faham.. sebab susah nak mendidik anak2 yang ramai..bukan saja ramai.. tapi punyai karenah yang pelbagai.. wah teringin rasanya nak lihat macamana ibu2 hebat ini mendidik anak2 mereka menjadi manusia2 yang hebat dan menyanyangi kedua ibu dan ayah mereka.. sebab di zaman sekarang ini ujian dan cabaran sangat canggih..

 Jadi sebagai permulaan ini... saya selalu memberi peluang kat anak2 untuk menyuarakan pendapat mereka walaaupun bukan semua suara mereka tu di layan... sampaikan saya lihat dikalangan sepupu diorang.. anak2 saya sangat banyak mulut..atau dengan kata lain .. banyak cakaplah... ada saja yang nak di soal dan tidak puas hati.. dan berani sangat bertanya kalau tak faham.. dan kadang2 soalannya pulak diluar jangkaan kita sendiri...  Sebab itu yang saya baca dalam salah satu buku parenting sebelum ini...dan saya sendiri rasa yang mendidik anak2 saya agak mudah sebab ada bantuan Encik Bos.. dikalangan anak2 Encik Bos adalah ayah yang garang.. tapi anak2 masih suka bergurau senda ngn ayah mereka...

Oklah buat masa nie.. inilah saja yang dapat saya kongsikan untuk kawan2 yang baru merancang2 untuk ada anak, yang dah ada anak... yang nak tambah anak.. yang dah ada anak yang ramai..hihihihi.. nanti lain kali sya akan share lak.. camner nak layan kerenah budak2 nie.. yang nak jadi dewasa... yang suka layan diri sendiri.. yang suka bertanya... yang tak suka orang bagi arahan... dah macam2 yang lagi laaa...

Tapi as parents... marilah kita sama berDOA...disamping usaha kita sendiri untuk mendidik mereka..

p/s : semoga kita mampu menjadi ibubapa yang terbaik buat anak2 kita...


Ramadhan datang lagi

Salam Selasa sahabat blogger sekalian.. Semakin hampir dengan Ramadhan.. Tak pasti lagi kita dapat merasainya atau tidak.. Hampir separuh ...